Foto gemaakt door Ton Wesselius - Katwijk
Foto gemaakt door Ton WesseliusKatwijk
Nu

Storm Otto richting Denemarken

In Nederland hebben we deze winter nog geen enkele storm gehad, maar in Denemarken is het nu wel raak. Een stormdepressie, Otto genaamd, trekt via Schotland richting het zuiden van Scandinavië en vooral het noorden van Denemarken lijkt de volle laag te krijgen, met daar mogelijk windkracht 10 en zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Het lijkt de zwaarste storm van de afgelopen jaren te worden, waarbij ook kans is op overstromingen.

Het lagedrukgebied lag vanochtend vroeg bij Schotland en is inmiddels, verder uitdiepend, het noordelijke deel van de Noordzee overgestoken. De kern ligt rond de middag net voor de zuidwestkust van Noorwegen en trekt vanmiddag en vanavond via de Noorse zuidkust en het Skagerrak, de zee tussen Denemarken en Noorwegen, verder naar het oosten.

Lagedrukgebied krijgt naam

Het actieve lagedrukgebied is door de Deense weerdienst (DMI) Otto genoemd, want het geheel heeft alle potentie om later vandaag uit te groeien tot een westerstorm. De kerndruk van de storm zakt op basis van de huidige berekeningen in vrij korte tijd uit tot onder 980 hPa.

Straalstroom

De reden dat het lagedrukgebied zo snel en explosief kan uitdiepen, heeft te maken met de ligging van de straalstroom, een band met zeer hoge windsnelheden op een hoogte tussen ongeveer 5 en 10 kilometer in de atmosfeer. Deze straalstroom is één van de belangrijkste drijvers achter het weer in het noordwesten van Europa. Een paar specifieke onderdelen van die straalstroom zijn extra actief en zo’n deel ligt vanavond precies boven de omgeving van Denemarken, waardoor er nog wat extra energie in het lagedrukgebied wordt gepompt en deze nog een extra boost krijgt.

Windkracht 10

Het meest actieve windveld, ook wel knijpveld, bevindt zich aan de zuidkant van het lagedrukgebied en dit deel trekt later vandaag pal over het noorden van Denemarken. Niet alleen trekt de wind vanaf vanmiddag al aan tot windkracht 10 en kunnen zware windstoten voorkomen, maar trekt een gebied met regen over de noordkust en kunnen aan zee ook flinke golven ontstaan, regionaal tot wel 11 meter hoog. Hierdoor is er met name in enkele noordelijke Deense kustregio’s een risico op wateroverlast en mogelijke overstromingen.

Windstoten met orkaankracht

In verband met de storm staan er de komende 48 uur dan ook meerdere waarschuwingen uit in Denemarken. In de regio’s Noord- en Noordwest Jutland geldt vandaag tussen 15 en 23 uur een stormwaarschuwing, vooral voor windstoten met orkaankracht. Andere delen van Jutland en in de regio’s Seeland en Bornholm wordt gewaarschuwd voor stormachtige wind en zware tot zeer zware windstoten. Ook komende nacht waait het in het oosten van Denemarken nog stevig, en morgen keert de rust terug als het lagedrukgebied verder oostwaarts trekt.

Stormen in Denemarken

De Deense Meteorologische Dienst denkt dat het een van de zwaarste stormen kan zijn sinds storm Urd over het land trok in 2016. Ook vorig jaar werd Denemarken getroffen door twee stormen, namelijk Malik en Nora. Ook deze stormen waren allebei minder krachtig dan Otto, maar gingen ook gepaard met veel wind en regen.

Wij ook veel wind

Ook in ons eigen land waait het vandaag behoorlijk stevig door hetzelfde lagedrukgebied. Aan de noordkust staat soms een harde wind, kracht 7, met daar soms ook forse windstoten. In de westelijke kustgebieden is de wind krachtig, 6 Beaufort, en in het binnenland staat windkracht 4 tot 5. Ook daar is de wind bovendien erg vlagerig van karakter.

Britta van GendtMeteoroloog