Snikheet in de steden
In stedelijke gebieden wordt het, tijdens de steeds warmer wordende zomers, soms ondragelijk warm. Terwijl menig hitterecord wordt verbroken bezwijken steeds meer ouderen en zwakkere inwoners aan de gevolgen van de extreme warmte. Bouwkundige maatregelen en meer groen in de stad kunnen de negatieve effecten verminderen.Hitterecord Valencia
Tijdens de maar voortdurende extreme derde hittegolf die Spanje momenteel teistert zijn afgelopen week weer diverse hitterecords gesneuveld. De meest opvallende was die van gisteren waarbij de temperatuur in Valencia, de op Barcelona en Madrid na qua inwonersaantal derde stad van Spanje, een recordhoogte bereikte. In de provincie Valencia kwam op veel plaatsen de temperatuur ruim boven de 40 graden uit. Op het meetstation op Valencia Airport werd het oude temperatuurrecord uit 2010 verpulverd. Met 46,8 graden werd het er ruim drie graden warmer dan het eerdere record.
Stad is hitte-eiland
In stedelijke gebieden wordt het tijdens zonnige en warme dagen vaak veel warmer dan in het omringende minder bebouwde gebied. De warmte van de zon wordt namelijk geabsorbeerd door de aanwezige gebouwen en wegen. Stenen, beton, asfalt en andere materialen houden de warmte lang vast waardoor het ook tijdens de nachten nauwelijks afkoelt. Bewoners lopen allerlei gezondheidsproblemen op als gevolg van de hittestress waar het lichaam mee te maken krijgt als het de warmte niet kwijt kan. Tijdens een hittegolf vinden honderden extra overlijdens plaats. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de sterfgevallen door hitte toegeschreven kunnen worden aan klimaatverandering.
Parijs gaat vergroenen
De gemeenteraad van Parijs is voornemens om de Franse hoofdstad flink onder handen te nemen om beter voorbereid te zijn op eventuele extreme hitte in de toekomst. Zo moet er meer groen komen en gebruik gemaakt worden van andere bouwmaterialen om de ergste hitte te kunnen vermijden. Noodplannen voor de winter liggen al jaren klaar, maar nu wordt er ook nagedacht over hoe er met een steeds warmer wordende stad moet worden omgegaan.
Parijs staat, naast de vele lichtjes, bekend vanwege de smalle straatjes en het gebrek aan groen. De architectuur van Parijs maakt dat het een bron van hitte is. Het plan is om de straten aan te passen en bomen en vegetatie aan te planten om groene corridors te maken. De zinken daken, waar de stad om bekendstaat, zorgen er 's zomers voor dat het in de bovenste appartementen bloedheet wordt. Ook moeten fonteinen weer geopend worden in de stad en worden er voor scholen door de hele stad "groene oases" gerealiseerd. Het plan is om deze te wisselen voor dakplaten van materiaal dat beter geschikt is tegen de hitte. Het moet uiteindelijk een groene stad worden, net als Singapore, maar ook een lichtstad blijven.