Sneeuwkansen komende week
Vandaag start een vrij koele periode voor de tijd van het jaar. De maxima komen nauwelijks boven de 6 graden uit, in de nachten vriest het soms en bovendien: de kans op winterse neerslag neemt toe. Komende week zijn er meerdere momenten waarop het wit kan worden in delen van ons land. En hoewel de onzekerheid nog vrij groot is, gaan we deze sneeuwkansen in dit artikel met meer detail bespreken.We schreven er de afgelopen dagen al vaker over (bijvoorbeeld hier en hier): de sneeuwkansen nemen de komende week toe. Veel valt of staat echter met verschillende details en daarom was het moeilijk een duidelijk beeld te geven. Nog steeds zijn die details niet helemaal duidelijk, maar er ontstaat inmiddels wel een redelijk goed beeld van de weerssituatie, in ieder geval de eerste helft van komende week. Het zit als volgt.
Koude (boven)lucht
Als gevolg van een diepe noord- tot noordwestelijke stroming wordt koude lucht aangevoerd, die zijn oorsprong helemaal in het noordpoolgebied vindt. Doordat deze koude lucht een lange route aflegt over de relatief warme zee, is de lucht niet meer zo heel koud wanneer deze bij ons aankomt. Desalniettemin liggen de temperaturen duidelijk onder de normaal voor de tijd van het jaar en bovendien is de temperatuur hoger in de atmosfeer duidelijk nog kouder.
Op zo’n 1500 meter hoogte ligt de temperatuur vandaag op -6 a -7 graden. Op zo’n 5 km hoogte daalt de temperatuur gedurende de dag naar -30 graden. Met deze koude bovenlucht over een relatief warm (water)oppervlak, wordt de lucht onstabiel van opbouw. Hierdoor ontstaan er buien. Vandaag is dat al het geval. Van tijd tot tijd vallen er buien, soms met wat hagel of een vlok natte sneeuw.
Vannacht/morgenochtend lokaal wit?
Vannacht trekt vanuit het noorden een koufrontje het land binnen, waardoor een buienlijn zich gedurende de nacht en morgenochtend van noord naar zuid over het land beweegt. Voor en achter dat front komen ook nog een paar ‘losse’ buien voor. Uiteraard liggen de temperaturen vannacht wat lager met waarden rond of net boven het vriespunt. Uit dat buienlijntje kan dan ook wat (natte) sneeuw gaan vallen, zeker op de plekken waar de neerslagintensiteit wat hoger is. Het is niet uitgesloten dat men in het binnenland (en dan vooral het (noord)oosten, de Veluwe of in Limburg) lokaal wakker wordt in een witte wereld. Op veruit de meeste plekken zal de sneeuw echter niet blijven liggen. Om grote hoeveelheden gaat het sowieso niet.
Morgen overdag vallen ook nog wat winterse buien. Om droge sneeuw zal het dan waarschijnlijk niet gaan. Wel kan het dan dus even sneeuwen, want in de buien zakt de temperatuur naar 1 tot 3 graden, afhankelijk van de intensiteit. De maximumtemperatuur ligt morgen tussen de 5-7 graden.
Volgende sneeuwkans(je): nacht naar dinsdag
Morgenmiddag trekken ook nog wat buien over het land, maar omdat de bovenlucht tijdelijk wat warmer is, zal het vooral om regen gaan. Op nadering van een venijnig lagedrukgebiedje dat zich vormt in de omgeving van Schotland neemt de bewolking na het passeren van de buien en eventuele opklaringen snel weer toe. Morgenavond en in de nacht naar dinsdag trekt vervolgens een nieuw neerslaggebied over ons land. Aanvankelijk is dit allemaal regen. Tegen het eind van de nacht kan er langs de oostgrens echter ook wat natte sneeuw gaan vallen. Een ander aandachtspunt in de nacht naar dinsdag is overigens de wind, die vooral in de kustgebieden en met name De Wadden even uit kan halen.
Dinsdag sneeuwbuien, lokaal wit!
In de ochtend en middag lijkt een staart van de neerslag te blijven slepen over het zuiden van het land. Het regent daar dan door, maar omdat de koude bovenlucht er steeds meer in komt kan die neerslag dan, zeker bij hoge intensiteit, tijdelijk overgaan in sneeuw. In het zuiden zou zich dan een sneeuwdek kunnen vormen.
Dinsdag overdag wordt het tijdelijk droger, maar in de loop van de dag trekken nieuwe buien vanaf de kust het land op. Omdat die bovenlucht alsmaar kouder wordt (-8 op 1500 m en tot -40 op 5000 m), is de neerslag die uit die buien valt steeds meer in vaste vorm. De maximumtemperatuur ligt nog rond 5 graden, maar in de buien daalt het kwik richting het vriespunt. Wanneer de intensiteit hoog is, kan het dan ook zomaar even wit worden.
Woensdagochtend wakker in een witte wereld?
Dinsdagavond lijkt zich dan op meerdere plekken een sneeuwdekje te kunnen gaan vormen. Door de opklaringen koelt het ook aan de grond af. Sneeuwbuien trekken het land op en laten waar ze overtrekken een sneeuwlaagje achter. In de nacht naar woensdag valt ook nog hier en daar een bui, maar de buienactiviteit neemt wel af. De meeste buien beperken zich dan tot het noorden van het land. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het die nacht overal een paar graden. Woensdagochtend kan men dus wakker worden in een witte wereld.
Lagedrukgebieden: volgt er nog een sneeuwverrassing?
De dagen daarna probeert zachte lucht vanuit het zuiden dichterbij te komen, terwijl de koude bovenluchten zich nog altijd boven onze omgeving bevinden. De scheidslijn van deze warme en koude lucht komt steeds dichterbij. Op die scheidslijn van warme en koude lucht ontstaan lagedrukgebieden, die weer voor neerslag zorgen.
Woensdag komt zo’n neerslaggebied vanuit het zuiden al dichterbij, al lijkt het dan net droog te blijven. Misschien krijgt het uiterste zuiden van het land nog een schampschot mee, terwijl in delen van België en Noord-Frankrijk een aardige laag sneeuw gaat vallen. Concreet betekent dit dat het bij ons in het zuiden van het land bewolkt is, terwijl in het midden en noorden de zon zich af en toe laten zien. Op een enkele winterse bui na is het droog, bij maxima uiteenlopen van 3 graden in het uiterste zuiden tot lokaal 6 graden in het noorden.
Op donderdag en vrijdag volgen opnieuw lagedrukgebieden, deze lijken dichterbij te gaan komen. Als gevolg nemen de neerslagkansen ook hier toe, maar of daar sneeuw of regen uit valt hangt af van de koers van deze lagedrukgebieden. Trekken ze ‘onderdoor’, dus over het zuiden van het land, dan zit het grootste deel van het land nog in de koude lucht met bovendien een aflandige (oostelijke) wind. In dat geval kan er een pak sneeuw vallen. Trekken deze lagedrukgebieden noord langs, dan valt bijna uitsluitend regen. Is het ergens daartussenin, dan maken het oosten en noorden misschien nog kans op wat sneeuw. Hoe dan ook, lijkt richting het weekend zachtere lucht het over te gaan nemen. Voordat dit gebeurt staat ons echter wellicht nog een sneeuwverrassing te wachten.