Slecht weer de komende dagen op… de Canarische eilanden
Het is in Europa nog steeds de wereld op zijn kop. Terwijl in ons land de echte zomer met warmte, een toenemende luchtvochtigheid en vanaf later in de week ook weer eens een lokale bui, nadrukkelijk aan de deur klopt, blijven rond de Middellandse Zee de buien vallen. De Canarische eilanden gaan zelfs, en dat is heel ongebruikelijk in deze tijd van het jaar, enkele dagen met bijna herfstachtig weer tegemoet.Het lagedrukgebied, dat het slechte weer op de Canarische eilanden veroorzaakt, wordt nu ook door het National Hurricane Center in Miami in de gaten gehouden. Er is een kleine kans dat het systeem de komende twee dagen, terwijl het min of meer stilligt, subtropische kenmerken gaat ontwikkelen. In de dagen na woensdag lijkt de kans daarop klein. Dan beweegt het systeem naar het noorden en komt boven kouder water terecht.
Vooral morgen en woensdag gaat het op de Canarische eilanden hard regenen en waaien. Het meest merken ze dat op de westelijke eilanden van en dan vooral in de hogere delen, het minst op de oostelijkste eilanden. De Spaanse weerdienst heeft voor de eilanden gisteren zelfs een speciale waarschuwing voor het slechte weer uitgegeven.
Lagedrukgebied
Verantwoordelijk voor het slechte weer is een lagedrukgebied dat ten zuidwesten van de Azoren ligt. De Spaanse weerdienst heeft het de naam Oscar gegeven. Uitlopers van het lagedrukgebied zijn onderweg naar de Canarische eilanden. Ze brengen niet alleen flink wat wind, maar ook veel vocht mee en dat vertaalt zich in flinke regenhoeveelheden. Eigenlijk zijn het meerdere kleine lagedrukgebiedjes die over de archipel trekken. Omdat het zeewater er veel warmer dan normaal is, zit er veel vocht in de lucht. En dat merk je straks.
Vanaf woensdag komt het lagedrukgebied geleidelijk naar het noorden. Terwijl het weer op de Canarische eilanden dan geleidelijk opknapt, krijgen Spanje en Portugal met de invloed van Oscar te maken. Vooral woensdag, als de uitlopers van het lagedrukgebied het Iberisch schiereiland vanuit het zuidwesten passeren, lijkt het op veel plaatsen te gaan regenen. De minste neerslag valt daarbij in het noordoosten van Spanje, de meeste regen in het noordwesten. In de dagen voorafgaand aan en na de woensdag vallen in het binnenland van Spanje talrijke regen- en onweersbuien, zoals al enkele weken het geval is.
Bij ons later tropisch?
Nog later in de week krijgt het lagedrukgebied ook wat meer invloed op het weer in onze omgeving. Terwijl een hogedrukgebied bij IJsland wel steeds behoorlijk tegengas levert, komen uitlopers van het lagedrukgebied – dan in de buurt van de noordwestpunt van Spanje – wel dichterbij. Doordat de bovenlucht bij ons dan opwarmt, gaan de temperaturen verder omhoog. In het weekend kan het lokaal tropisch warm worden. Verder draait de wind meer naar oostelijke richtingen, wordt de lucht geleidelijk vochtiger en zullen we niet alleen meer de zon, maar ook weer wat vaker (stapel)wolken zien. En in het oosten en zuiden kan zomaar ook een bui vallen. Op dat moment is de zomer dus ook in Nederland echt begonnen.