Saoedische woestijn is door vele regen van de laatste tijd ineens groen
Opmerkelijke beelden de laatste tijd uit de binnenlanden van Saoedi-Arabië. Daar waar normaal het zand en de woestijn regeren, is het nu groen en grazen de kamelen door het gras. Wadi’s, waarvan de beddingen al sinds mensenheugenis droog staan, zijn nu tot heuse rivieren omgevormd. De winterregens zijn dit jaar niet alleen gekomen, ze zijn ook nog eens veel sterker dan normaal. De Saoedi’s kijken hun ogen uit.Het was een bijzonder beeld. De blijdschap was groot toen boven de moskee van Mekka, waar gelovigen op dat moment de Haji beleefden, een wolkbreuk losbarstte. De regen werd met gejuich begroet. Regen in de moskee van Mekka wordt als iets zeer positiefs ervaren. Verderop in de stad was het zo nat dat auto’s in de smalle straten door grote watermassa’s werden meegevoerd. Het waren voor het gebied ongekende beelden.
Medina
Door de heilige stad Medina stroomde ineens een rivier, omdat de grote wadi die de stad doorkruist na noodweer verderop vol water kwam te staan. Ook steden als Djedda en Riyad kregen met fikse regen- en onweersbuien te maken.
Het spreekt altijd tot de verbeelding: regen in de woestijn en dan vooral de snelle gedaanteverwisseling die het land na zo’n episode ondergaat. Hoe droog, dor en levenloos een woestijn ook lijkt, altijd liggen er zaden te wachten op die ene keer dat het wel regent. Om snel uit te komen, tot bloei te komen en nieuwe zaden te produceren.
Verbluffend beeld
Niet alleen in Saoedi-Arabië gebeurt het, ook op andere notoir droge plaatsen, zoals in de Atacamawoestijn in het binnenland van Chili. Of in de Kleine Karoo in Zuid-Afrika. Elke keer is het weer een verbluffend beeld als de woestijn na de regen ineens in bloei schiet.
In de Islamitische wereld heeft een groen Saoedi-Arabië nog een andere betekenis. Het is wellicht een van de tekenen dat de laatste dag dichterbij komt. Dat 'het land van de Arabieren' terug zou gaan naar veel groen en rivieren, zoals het ooit was, is mogelijk zo’n teken, zo wordt op de site van de NOS gemeld in een verhaal over het weer in Saoedi-Arabië. Onder moslimgeleerden is er discussie. Sommige theologen zien de tekens als voorspellingen en wonderen van het woord van God in de Koran. Maar er zijn ook veel moslimgeleerden die de ‘hadiths’, die jarenlang worden overgeleverd, niet altijd even betrouwbaar vinden. Daarom moet je er voorzichtig mee zijn, zo staat in het verhaal.
Overgangszone ongewoon actief
Kijken we naar de meteorologische kant van het verhaal, dan lijkt de overgangszone tussen het koudere weer van nu in het noorden en het veel warmere weer in het zuiden al een tijdlang ongewoon actief te zijn. Het grensgebied tussen de twee luchtsoorten, met daarboven de subtropische straalstroom, produceert de ene na de andere groep buien die vervolgens het Saoedische continent van west naar oost oversteekt en plaatselijk in korte tijd veel water achterlaat. Ook de komende tijd lijkt in die situatie weinig te veranderen. Het bijzondere weer in de woestijn houdt aan en het blijft nog even groen.