Paddentrek is ineens een paddenstormloop
Een hele tijd gebeurde er nog niet zo veel op het gebied van de paddentrek. Maar nu de temperaturen even flink de lucht in schieten, krijgen alle amfibieën het tegelijk op hun heupen.Sinds afgelopen maandag is het helemaal los. Je weet wel, toen het in de nacht al steeds warmer werd, en het overdag uiteindelijk 18 graden werd in ons land. En het regende ook nog. Padden, maar ook salamanders en kikkers, kregen ineens wel een heel duidelijk signaal dat het tijd was om op pad te gaan.
Waar gaat dat heen?
Elk jaar, ergens in de periode van februari tot april, vindt de paddentrek plaats. In de winter zitten padden veilig ingegraven onder de grond. Diep genoeg, zodat ze geen last hebben van vorst. Als de temperatuur in het voorjaar dan oploopt, worden ze massaal wakker. Het eerste wat ze dan gaan doen, is hun eitjes afzetten. Dat doen ze op de plek waar ze zelf ook geboren zijn. De paddentrek concentreert zich dus vaak min of meer op dezelfde plaatsen. Onderweg of bij het eindpunt pikken de vrouwtjes een mannetje op om hun eitjes te bevruchten. Als de vrouwtjes hun eitjes hebben afgezet, vertrekken ze meteen weer. De mannetjes blijven vaak nog even hangen, in de hoop nog een vrouwtje tegen te komen.
Padden zijn dus vaker op pad dan alleen tijdens die beruchte paddentrek in het voorjaar. Na het voortplanten gaan ze naar hun zomerverblijf. Een paar maanden laten zijn de jonge padden volwassen geworden en verlaten hun geboortegrond. In het najaar trekken de padden vervolgens weer naar hun winterverblijf. Het is wel zo dat de andere reisjes veel minder massaal zijn dan die ene trek in het voorjaar.
Allemaal tegelijk
En dit keer zijn de reisbewegingen wel erg massaal. Allerlei dierenorganisaties en vrijwilligersgroepen merken ineens een grote toename. Het heeft alles met de weersomstandigheden te maken. Tot nu toe was het nog niet erg overtuigend lente-achtig. Het was wel eens zacht, maar meestal maar kort, en in de nachten vroor het nog regelmatig. Ideaal voor padden is een combinatie van hogere temperaturen, en vochtige lucht (hoe natter hoe beter, zelfs).
Het droomscenario werd afgelopen maandag werkelijkheid. Na een vrij koude periode hadden we ineens flink stijgende temperaturen, met ook nog eens regen erbij. Padden en kikkers hoefden geen twee keer na te denken, en gingen in het hele land aan de wandel. Daarbij komt nog dat het ook voor de salamanders tot nu toe te koud was. Normaal gesproken zijn zij er iets eerder bij dan de padden, maar dit jaar was dat niet zo. En nu gaan dus alle soorten tegelijk op stap. En zo ontstond er begin deze week ineens een soort stormloop.
Paddenrapers
In ons drukke kleine landje komen de padden onderweg vaak verkeerswegen tegen. Elk jaar worden helaas ontzettend veel dieren doodgereden tijdens hun reis. Op sommige plekken is de populatie daardoor enorm afgenomen. Daarom zijn er in het hele land vrijwilligers actief om de padden een handje te helpen. Je hebt vast wel eens van die lage schermen langs de weg zien staan. Die zijn er om padden tegen te houden. Ze worden vervolgens door vrijwilligers opgeraapt en aan de andere kant van de weg weer teruggezet. Op andere locaties worden speciale tunnels aangelegd. En op de meest beruchte paddentrek-plekken worden hele wegen afgesloten.
Slachtoffers
Het overzetten van padden gaat op dit moment dus met emmers en emmers tegelijk. Dat klinkt hartstikke mooi. En toch gaat het niet goed met de pad. De cijfers, die ook door deze groepen vrijwilligers worden bijgehouden, geven geen rooskleurig beeld. In de afgelopen 15 jaar is het aantal padden dat is overgezet, met bijna de helft afgenomen. Naast de verkeersslachtoffers wordt als andere belangrijke oorzaak het afnemen van de insectenpopulatie genoemd. Daar leven veel amfibieën van. Dus nu het steeds slechter gaat met insecten, hebben padden steeds minder te eten.
Ondertussen draaien de vrijwilligers in elk geval overuren. Ook de komende dagen zijn de temperaturen weer hoog, en het blijft behoorlijk wisselvallig. De verwachting is dus dat de paddentrek de komende dagen in full swing doorgaat. Let dus een beetje op als je kunt, of help een handje mee. Wil je weten wat je kunt doen, kijk dan eens op de website van Ravon, de organisatie die reptielen, amfibieën en vissen beschermt