Omgekeerd Europa komt weer in de plooi
Nederland was niet de enige plek waar de afgelopen weken nogal bizar verliepen. Terwijl bij ons de warmte- en zonneschijnrecords bij bosjes sneuvelden, was het in het ‘zonnige zuiden’ juist vak nat en relatief koel. Die omgekeerde wereld lijkt nu terug te draaien.Hoewel de zomer vandaag officieel pas begint, en het aftellen naar de vakantie nog loopt, was de vakantiestemming al wekenlang voelbaar. Het eindeloze zonnige en warme weer zorgde voor volle stranden, terrassen en parken. Compleet met plaknachten, zelfgeknutselde zonwering, en een hittegolf die regionaal nog altijd loopt. Als je niet beter wist was het op en top zomer in Nederland.
Een heel ander verhaal was dat in Zuid-Europa. Je weet wel, die landen waar je heengaat in mei of juni omdat het daar dan al ‘zo lekker zomerweer’ is, maar nog niet zo vreselijk heet. Ook daar ging het dit jaar heel anders. Aan het eind van mei werd Spanje geteisterd door hevige buien, en ook in juni viel tot nu toe veel meer regen dan normaal. Misschien niet zo moeilijk, aangezien er in grote delen van dat land in juni nog geen 10 millimeter gemiddeld valt, maar toch: het leek wel of iemand de weerkaarten ondersteboven hield.
Wat gebeurde er?
Eigenlijk was dat ook zo. Je hebt ons vaak horen praten over een zeer hardnekkig hogedrukgebied in de buurt van de Britse eilanden, waardoor wij dat aanhoudende, zonnige zomerweer hadden. Precies die hogedrukzones waren er de oorzaak van dat de lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan ons niet konden bereiken. Ze stuitten op dat hogedrukgebied en werden of naar het noorden, of naar het zuiden weggeduwd. Zo kwamen ze dus in Zuid-Europa terecht.
Blokkade voorbij
Die situatie lijkt nu eindelijk op de schop te gaan. Het blokkerende hogedrukgebied bij ons is inmiddels aan de wandel gegaan en heeft plaatsgemaakt voor andere zaken. De wind is gedraaid naar het (vertrouwde) zuidwesten, en op de langere termijn lijkt ie vaker in de zuidwest- of westhoek te blijven. Ondertussen bouwen zich nu juist in het zuiden flinke hogedrukgebieden op, wat voorlopig vooral heel rustig en zonnig weer lijkt te gaan brengen in Zuid-Europa. Storingen vanaf de Oceaan kiezen daar de komende tijd vaak de noordelijke afslag, en komen dus in onze omgeving terecht. Zo hebben we gisteren eindelijk weer eens een goeie plens regen kunnen krijgen.
Wat betekent dit voor ons weer
Zo rechttoe-rechtaan als hierboven beschreven verloopt het vanaf nu natuurlijk niet 100% van de tijd. Maar vanaf komend weekend lijkt deze verdeling, die we toch een stuk beter kennen, een tijdje aan te houden. Wat dat in grote lijnen voor ons betekent, is dat de komende tijd waarschijnlijk iets wisselvalliger gaat verlopen. Het zal zeker niet elke dag plenzen van de regen, maar wel wordt het iets minder zonovergoten en af en toe zal er weer eens een storing langskomen. Ondanks dat blijft het zomers, want de temperaturen boeten niet al te veel in. De zomer is al flink op stoom gekomen en de echte koelere lucht is ver te zoeken. Bovendien laat de zon zich tussendoor ook nog vrij uitgebreid zien. Kortom: veel zon, wat wolkenvelden, en af en toe een bui; dat komt toch een stuk dichter in de buurt bij ‘voor elk wat wils’. Al moet er voor het verlichten van het neerslagtekort veel meer gebeuren.
45 graden
En in het zuiden? Daar lijkt de zomer nu echt zinderend los te barsten. De komende tijd staat er bijna niets anders dan zon op het menu. Vanaf komend weekend staan er in het zuiden van Spanje al weer temperaturen rond 45 graden in de kaarten. Ook dat is tegenwoordig helaas onderdeel van dat ‘vertrouwde patroon’.