Noodweer was het gisteren niet, maar het regende eindelijk wel weer
Op veel plaatsen hebben we er sinds 12 mei op moeten wachten, maar eindelijk was daar gisteren dan de eerste noemenswaardige regen van het nieuwe seizoen. In het algemeen viel tussen 5 en 20 millimeter, op de natste plekken kwam 30 tot 40 millimeter omlaag. Daarbij was op diverse plaatsen sprake van kortdurende wateroverlast.Verantwoordelijk voor de regen was een buienstoring die halverwege de middag het zuidwesten van het land bereikte. Er vooruit was het met heel veel zon en in vochtige lucht nog erg warm geworden. Op veel plaatsen in het oosten en zuiden van het land werd de tropische grens van 30 graden geslecht, in Eindhoven werd het zelfs 32 graden. In De Bilt werd het 29,6 graden en bleef een tropische waarde buiten bereik.
Sluis wateroverlast
Sluis in Zeeuws-Vlaanderen was de eerste plaats die zich met wateroverlast meldde. Er viel 30 millimeter in een kwartier tijd en meteen stonden vele straten onder water en moest de brandweer uitrukken. Later waren andere plaatsen in Zeeland aan de beurt, waaronder Middelburg. Toen het complex verder naar het noordoosten trok, kwam Rotterdam in de vuurlinie. Vooral in Rotterdam Zuid ging het flink tekeer. Diverse straten liepen onder. Het verkeer ondervond ook daar behoorlijke overlast van de wolkbreuk.
Daarna ging het naar Voorburg, delen van Den Haag, Utrecht. Sloeg de buienzone het zuidoosten van Nederland over, boven het midden van het land groeide de lijn verder aan en bereikte ook de oostgrens. In Velp was dat proces mooi zichtbaar. Leek het er hier eerst ook op dat de buien ten westen langs zouden passeren, in een benauwde atmosfeer groeide de lijn steeds verder oostwaarts aan en nog voordat de storing de omgeving van Arnhem en Velp bereikte, popten toch zware buien op die onweer en stortregen brachten.
Bliksems hoog in de wolk
Opvallend was dat de meeste bliksems zich hoog in de wolk afspeelden. De donders waren niet hard, maar wel voortdurend hoorbaar. Het was net of er een zacht grommend monster kwam opzetten. Het duurde even voordat de bui losbarstte, maar daarna ging het hard. Binnen een kwartier tijd zat er 17 millimeter in de regenmeter. Daarbij liep de straat, die langzaam afloopt, binnen korte tijd onder water. Ook was het schuim zichtbaar van het rubber dat zich in de loop van de voorgaande, droge weken op het asfalt had verzameld. De auto’s moesten moeite doen om door het water heen te rijden. Na de eerste bui volgden er nog meer, ook in de avond. Het neerslagtotaal liep tot 30 millimeter op.
Ook in Flevoland ging het hier en daar goed tekeer. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad werden windvlagen met snelheden tot 80 kilometer per uur gemeten. Verder gutste de regen er hier en daar in het land. In Lemmer, in het zuidoosten van Friesland viel in 35 minuten tijd 35 millimeter aan regen. Uiteindelijk, toen de buien ook Drenthe en Groningen binnendreven, ging het onweer er geleidelijk aan uit. Het regende op veel plaatsen nog wel een tijdje door, uiteindelijk ook in Limburg. Ook daar viel nog wel een millimeter of vijf.
Code oranje
Het KNMI had voor de buien een code oranje afgegeven, vooral vanwege de verwachte zware windstoten. Maar ook met een schuin oog op de regenhoeveelheden (lokaal mogelijk meer dan 50 millimeter in een uur) en eventuele hagel (groter dan 2 centimeter). Omdat de buien vrij snel trokken, werd aan het criterium voor de neerslaghoeveelheid in het algemeen niet voldaan. Ook bleven de zware windstoten op de meeste plaatsen uit. Hagel is er voor zover bekend alleen in Zeeland en Zuid-Holland geweest, met lokaal ook wat schade.
Al met al ging het gisteren behoorlijk tekeer, maar over het algemeen wel op een nette manier. Van noodweer was uiteindelijk gelukkig geen sprake, het bleef op de meeste plaatsen bij wat kleine overlast. Veel positiever was natuurlijk dat het voor de eerste keer deze zomer weer eens tot regen van betekenis kwam. Die was op veel plaatsen hard nodig. Genoeg was het dan ook zeker nog niet, maar het was wel een beginnetje.
Morgen regionaal veel regen
Is het vandaag weer even mooi met veel zon en temperaturen die van noord naar zuid tot tussen 23 en 29 graden kunnen stijgen, morgen dringt vanuit het zuidoosten een storing het land binnen. Vooral in het zuidoosten en oosten valt dan regionaal mogelijk veel regen. De kans bestaat dat dit alles ook nog iets westelijker uitkomt en een groter deel van het land in de greep krijgt. Vanaf vrijdag is het weer een paar dagen droog met flink wat zon en opnieuw oplopende temperaturen. Zondag kan het in het zuiden 30 graden worden.