Noodweer treft grote delen van Scandinavië
Grote delen van Scandinavië worden op dit moment door noodweer getroffen. Rondom storm Hans, die vandaag met zijn kern boven Zuid-Zweden ligt, valt in Zweden en vooral Noorwegen op uitgebreide bijzonder veel regen. Vooral aan de zuidkant van de kern staat bovendien een harde wind. De overlast is enorm.Storm Hans is een aantal dagen geleden boven Oost-Europa ontstaan, op de grens van de erg warme lucht in het zuiden en zuidoosten van Europa en de koelere bij ons. Rondom de kern van Hans is die warme lucht aan een opmars begonnen, via Rusland naar het noorden en daarna over Finland, Zweden en Noorwegen naar het westen. Tegelijkertijd trok de kern van Hans naar het noordwesten, om boven Zuid-Zweden voor anker te gaan.
Bijzonder veel vocht
Op dit moment bevindt de warme lucht, waarin bijzonder veel vocht zit opgeslagen, zich aan de noordkant van Hans, waar sterke oostelijke winden waaien. De koele lucht, ook in Nederland aanwezig, bevindt zich aan de zuidkant, waar af en toe een westerstorm staat. De temperatuurverschillen zijn dusdanig groot dat het lagedrukgebied lange tijd zijn kracht houdt. Het extreme weer in Scandinavië houdt daardoor meerdere dagen aan.
Vooral de zuidelijke helft van Zweden en het midden, westen en zuiden van Noorwegen zijn zwaar getroffen. Zeker in berggebieden, waar de vochtige en warme oostelijke wind tegen de hellingen op omhoog worden gedwongen, zijn soms al enkele honderden millimeters aan regen gevallen. Ook in het laagland wordt de grens van 100 millimeter overschreden. Omdat Noorwegen de meeste bergen heeft, is de situatie daar het ernstigst.
Aardverschuivingen
Het land wordt op uitgebreide schaal getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. Veel wegen zijn beschadigd geraakt door aardverschuivingen en op veel plaatsen zijn rotsen en stenen omlaag gekomen. In het binnenland moesten al meerdere gezinnen worden geëvacueerd. Op een eilandje voor de westkust zitten drie buitenlandse vissers vast. Reddingsdiensten kunnen er door het slechte weer niet bijkomen. Omdat de elektriciteit is uitgevallen, kan ook geen contact meer met de vissers worden gemaakt.
Bij Oslo kreeg de waterzuivering zoveel water te verwerken, dat de bassins moesten worden geopend. Het water stroomt nu onbehandeld door beken en rivieren, dwars door de stad weg richting de Fjord. Vele wegen in het binnenland zijn inmiddels afgesloten en ook op het spoor is de overlast groot. Diverse lijnen zijn stilgelegd en veel reizigers zitten vast.
Trein ontspoord
In Zweden is een trein ontspoord, doordat een deel van de spoorbaan door de vele regen was weggespoeld. Hier trok het noodweer zondagavond al binnen, met zware regenval en onweersbuien en in het zuiden bovendien veel wind. Een stuk van de regenzone lag vanochtend nog west-oost gericht over de centrale delen, onder meer over Stockholm. In die gebieden was er alweer tussen 50 en 80 millimeter aan regen bijgekomen.
Intussen lijkt het erop dat de overlast nog niet zomaar voorbij is. Het lagedrukgebied boven Zuid-Zweden breekt de komende nacht in twee kernen op. Eén daarvan blijft bij Zuid-Zweden hangen, de andere trekt over Noorwegen naar het noordwesten. Daarbij lijkt de regen vandaag en morgen op veel plaatsen aan te houden. Zelfs de donderdag ziet er nog nat uit. Vanaf vrijdag wordt het vanuit het zuidwesten beter, het laatst in Zweden.
Bij ons ging Skûtsjesilen niet door
Behalve Noorwegen en Zweden heeft ook Denemarken last van de storm. Auto’s die windgevoelig zijn, wordt aangeraden niet over de Oresundbrug te rijden. Verder hebben de eilanden voor de westkust van Sleeswijk Holstein last van de harde wind. Het water wordt er dusdanig hoog opgestuwd dat delen van de lagergelegen eilanden zelfs onder water komen te staan. Zelfs de straffe wind die wij in het Waddengebied hebben, heeft met storm Hans te maken. Door die harde wind ging het Skûtsjesilen in De Veenhoop gisteren niet door. Vandaag staat een nieuwe race op het programma. Er is nog steeds veel wind.