Foto gemaakt door Chris Meewis - Hilversum
Foto gemaakt door Chris MeewisHilversum
Nu

Nazomer begint na nachtvorst in de duinen

We hebben een koude septembernacht achter de rug. In vrijwel het hele land koele het af tot onder 10 graden en aan de grond lag het kwik hier en daar maar een paar graden boven het vriespunt. In de duinpannen van Noord-Holland is zelfs de eerste nachtvorst na de zomer gemeten! De kou is snel uit de lucht, komende dagen wordt het zonnig en zomers warm met temperaturen rond 25 graden.

Op de officiële meetpunten van het KNMI kwam het niet tot nachtvorst, al scheelde het niet heel veel. Zo werd het in het Drentse Eelde aan de grond 2,2 graden en weerstation Twente mat 2,4 graden. Op de normale waarneemhoogte van 1,5 meter was Twente het koudst met 5,8 graden.

Nachtvorst

Een stuk kouder werd het in de duinpannen van Noord-Holland. 'Vrieskoujagers' Pieter Bliek en Karel Holvoet hebben meerder weerstations opgesteld in de meest ‘perfecte’ duinpannen. Een duinpan is een soort kom waarin de koudere zwaardere lucht zich verzameld. Dit kan alleen als het helder is bij weinig wind, in dat geval is de invloed van zee minimaal. Boven deze zandgronden kan de temperatuur snel dalen en afgelopen nacht is de eerste vorst van het seizoen gemeten. In de Schoorlse duinen daalde het kwik aan de grond tot -0,6 graden en in Castricum aan Zee werd zelfs -0,5 gemeten op normale waarneemhoogte. Ook in Camperduin werd nipt vorst gemeten. Daarbij moet worden gezegd dat dit geen officiële weerstations van het KNMI zijn.

Pas als het ook op één van de KNMI-stations vriest aan de grond, gaat deze dag de boeken in als ‘eerste nachtvorst na de zomer’. Vorig jaar gebeurde dat op 21 september en gemiddeld is dit op 28 september het geval. In extreme gevallen is eind augustus al sprake van de eerste nachtvorst. Van 20 juli tot en met 21 augustus is nog nooit grondvorst gemeten op de officiële KNMI-stations. Officieus is dit wel gebeurd, zo vroor het vorig jaar op 7 augustus bijna een halve graad in Camperduin.

Snel warmer

Kenmerkend voor deze tijd van het jaar zijn de grote verschillen tussen dag en nacht. Terwijl het ’s nachts al goed kan afkoelen in de steeds langer wordende nachten, is het overdag vaak nog behoorlijk warm. Bij flink wat zon, afgewisseld door wat stapelwolken en sluierbewolking, wordt het vanmiddag 19 tot 22 graden. Het rustige en zonnige weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven ons land. Deze blijft tot en met het weekend invloed houden op ons weer. Tijdens de rustige en heldere nachten kan het goed afkoelen (al wordt geen nachtvorst meer verwacht), waardoor ’s ochtends de zomerjas nog aan kan.

Nazomer keert terug

Met een naar (zuid)oost draaiende wind wordt vrijdag en in het weekend warme lucht aangevoerd. Bij volop ruimte voor de zon wordt het morgen al 25 graden in het zuiden van het land. Ook in de duingebieden van Zuid-Holland zou dit kunnen, voordat een zeewindje invalt. Het weekend verloopt nog warmer, het wordt dan zo’n 23 graden op de Wadden, 25 of 26 graden in het midden van het land en 27 tot lokaal 28 graden in het zuiden. Ook op de stranden is het zomers. Pas in de loop van de zondag neemt de bewolking toe en in de avond stijgt in het zuiden de kans op een regen- of onweersbui.

Volgende week herfstweer

Het zat er een keer aan te komen, maar de nazomer blijft niet eeuwig duren. Na het weekend verdwijnt het hogedrukgebied en krijgt ons land te maken met de invloed van lagedrukgebieden. Van tijd tot tijd valt regen en vooral in de kustgebieden kan het ook onweren. Langs de westkust van Zuid-Holland, in Noord-Holland en in het Waddengebied kan dankzij de invloed van het warme zeewater over de hele week een maandsom van 100 mm vallen. Ook trekt de zuidwestenwind flink aan, vooral in de kustgebieden kan het bij tijd en wijle zeer onstuimig zijn. De middagtemperatuur zakt tot 20 graden.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator