Morgen kans op storm, sneeuw op 'Blue Monday'?
Er staat de komende 48 uur nogal wat te gebeuren. Vandaag is het opnieuw kletsnat met op sommige plekken ruim 15 millimeter regen. Morgen is het wat minder nat met ruimte voor wat zon, maar het waait dan wel erg hard. Sterker nog, mogelijk krijgen we zelfs te maken met de eerste officiële storm van 2023. Op maandag - 'Blue Monday' - zorgt een ander lagedrukgebied opnieuw voor een interessante situatie met kans op sneeuw.Met alle regen van vandaag erbij gerekend is vooral in Midden-Nederland op grote schaal al meer dan 100 mm neerslag gevallen deze maand. Dat is duidelijk meer dan gebruikelijk voor de hele maand januari (zo'n 70 tot 75 mm), terwijl de maand pas 14 dagen onderweg is. Lokaal is dan ook sprake van wateroverlast, zoals rond de Linge in het rivierengebied. De waterstand in de rivier is veel hoger dan normaal door de aanhoudende regenval en verzadigde bodem.
Morgen mogelijk storm
Later vanmiddag en vanavond wordt het van het westen uit geleidelijk droger. Vannacht is zelfs ruimte voor opklaringen, maar tegelijkertijd wordt het onstuimig. Gedurende de nacht en ook morgenochtend neemt de wind steeds verder in kracht toe. Tijdens het hoogtepunt - morgen zo rond het middaguur - kan vooral in het Waddengebied sprake zijn van storm, windkracht 9. Maar ook in het binnenland staat een krachtige zuidwestenwind (6 Beaufort).
Met die harde wind is natuurlijk ook kans op zware windstoten, boven land van 70 tot 90 km/h. In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs zeer zware windstoten van (ruim) 100 km/h voorkomen. En dat terwijl het 's ochtends in een groot deel van het land nog overwegend droog is met een afwisseling van zon en wolken. In het noorden is het al wel guur met enkele stevige buien, 's middags breiden die buien zich verder over het land uit. De buien kunnen tevens gepaard gaan met een klap onweer of wat korrelhagel.
Sneeuw op 'Blue Monday'?
Op 'Blue Monday' - de naar verluidt meest depressieve dag van het jaar - is er voor de liefhebbers van sneeuw hoop op een winterse verrassing. Een klein lagedrukgebiedje trekt van Noord-Frankrijk richting het westen van Duitsland. Maandagochtend bereikt een neerslagzone het zuid(west)en van ons land. Aanvankelijk liggen de temperaturen nog enkele graden boven het vriespunt, maar in intense neerslag kan het kwik dalen tot rond het vriespunt en dan gaat de neerslag over van regen naar (natte) sneeuw.
De weermodellen tonen in een vrij smalle strook over ons land behoorlijk stevige neerslag. Waar deze precies komt te liggen is nog onzeker en daarmee ook waar de grootste kans is op (natte) sneeuw. Het Europese weermodel laat de meeste neerslag zien in een strook van Zeeland naar het noordoosten, met daar kans op een laagje sneeuw. Voor details zoals de locatie van de neerslag of de temperatuur is het nu echter nog te vroeg. In onze buurlanden zal hogerop - bijvoorbeeld in de Ardennen en het Sauerland - sowieso sneeuw gaan vallen, lokaal misschien wel 10 tot 20 cm.
Voor langere tijd koud?
Ook na maandag blijven we eerst nog te maken houden met een paar winterse buien. Doordat de wind wat gaat liggen en het soms opklaart, kan het 's nachts licht gaan vriezen. Misschien zelfs wel een keertje matig met -5 graden in de vroege ochtend. Overdag stijgt de temperatuur dagelijks nog wel tot (iets) boven het vriespunt.
Vanaf het weekend neemt de onzekerheid toe. Lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan proberen door te dringen tot onze omgeving. Als dat lukt stijgen de temperaturen weer met regelmatig een bui of wat regen. Een andere optie is dat de lagedrukgebieden op afstand worden gehouden door een hogedrukgebied boven Scandinavië. De wind blijft bij ons dan uit oostelijke richtingen waaien waarmee het meest rustig en droog (licht) winters weer blijft. De kans op het zachtere weertype is ongeveer even groot als de kans op aanhoudend (licht) winters weer.