Mooie start astronomische zomer, morgen regionaal veel regen?
Na de buien van gisteren, die op veel plaatsen tussen 5 en 20 millimeter en op de natste plekken 30 tot 40 millimeter hebben achtergelaten, ziet het weer er vandaag een stuk vriendelijker uit. Er is flink wat zon en het wordt weer warm.De astronomische zomer gaat vanmiddag van start. Om 16.57 uur staat de zon precies boven de Kreeftskeerkring, op zijn punt het dichtstbij ons. Daarom beleven we vandaag de langste dag. Tussen zonsopkomst en zonsondergang zit een periode van mar liefst 16 uur, 48 minuten en 49 seconden. Vanaf morgen worden de dagen weer korter.
Tijdens opklaringen is het de afgelopen nacht afgekoeld tot rond 17 graden. Daarbij was het nevelig en ontstond hier en daar een mistbank. Verder trok vanochtend vroeg vanuit het zuidwesten nog een gebied met wat bewolking en een bui het land in.
Stapelwolken
Zodra die wolken voorbij zijn, komt de zon er behoorlijk door. Vanmiddag ontstaan ook stapelwolken, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Er waait en zwakke tot matige zuidwestelijke wind en de temperaturen lopen flink op. Het wordt 23 graden in het noordwesten en in het zuidoosten kan het plaatselijk 29 graden worden.
Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen. Bij maar weinig wind koelt het af tot tussen 12 graden in het noorden en 16 graden in het zuiden van het land. Opnieuw wordt het nevelig en kan plaatselijk ook enige tijd mist ontstaan.
In het zuiden en oosten regen
Morgen begint de dag op de meeste plaatsen nog mooi en met flink wat zon, maar in het zuiden en oosten komt al snel bewolking opzetten, op nadering van en storing die vanuit het zuiden naderbij komt. In Limburg begint het als eerste te regenen, later breidt die regen zich verder over het zuiden en oosten van het land uit. In het westen en noorden blijft het waarschijnlijk droog, daar schijnt ook de zon het langste.
In de gebieden met regen kunnen de neerslaghoeveelheden behoorlijk oplopen. Zeker in Limburg is er kans op enkele tientallen millimeters. Ook het oosten kan een klap van die neerslag meekrijgen. Er zijn modelberekeningen die de storing westelijker laten uitkomen. Dan doen ook het midden en het noordoosten van het land mee.
Noordenwind
De wind draait bij dit alles naar noordelijke richtingen en is in het algemeen zwak tot matig. In de gebieden waar de zon het langste schijnt, kan de temperatuur nog tot aan of iets boven 25 graden oplopen, al wordt dat aan de kust en op de Wadden door de wind van zee weer lastig. In de gebieden met regen wordt het niet warmer dan 20 graden.
Vrijdag wisselen wolken en de zon elkaar af en kan vooral in het zuiden nog een laatste bui vallen. Bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind wordt het dan van noord naar zuid tussen 21 en 27 graden. In het weekend blijft het weer droog en schijnt de zon volop, al drijven zaterdag ook nog wolken over. Zaterdag stijgt het kik tot tussen 24 en 28 graden, zondag kan het in het zuiden alweer een tropische 30 graden worden.
Volgende week wat koeler
Volgende week lijken de temperaturen een stapje terug te doen, zonder dat het echt koel wordt. Nog steeds is de zon geregeld van de partij, maar er kan ook weleens een bui vallen. De wind waait alle dagen uit het westen. Vooral daardoor is het iets minder warm.