Marokko beperkt uitvoer tomaten vanwege droogte
Marokko beperkt de export van tomaten. Daarmee wil het Noord-Afrikaanse land zorgen dat er genoeg aanvoer is voor de eigen markt en dat de prijzen omlaag gaan richting de islamitische vastenmaand ramadan. Maar de maatregel zorgt voor verdere problemen in Europa. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk is de verkoop van tomaten al beperkt.Droogte, kou insecten en hoge kosten voor zaken als kunstmest hebben de afgelopen tijd gezorgd voor een lagere tomatenoogst in Marokko. Dat land is de op drie na grootste producent van tomaten. Maar ook veel komkommers, courgettes, aubergines en paprika's worden in Marokko verbouwd.
Oogst in Noord-Europa kleiner
Daar komt bij dat Noord-Europese landen zelf minder groenten als tomaten en paprika's produceren. Dat gebeurt normaal gesproken in kassen, maar door de hoge gasprijzen is dat te duur en is de oogst ook hier kleiner.
De mindere oogst leidt in verschillende Europese landen tot hogere prijzen, maar vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn er ook tekorten. Verschillende supermarkten legden klanten al limieten op hoeveel ze mogen kopen van verschillende groenten.
Brexit
Een van de oorzaken van die grotere problemen is de Brexit. Europese voedselleveranciers zien dat veel vrachtwagens die naar het Verenigd Koninkrijk gaan met verse groenten leeg terugkomen als gevolg van de extra douaneregels die na het Britse vertrek uit de Europese Unie gelden. "Dat is niet winstgevend", aldus Philippe Binard van Freshfel, de Europese vereniging voor verse groente en fruit. "Bedrijven zijn bang voor controles als ze Britse goederen mee terug naar de EU nemen. Niemand wil het risico lopen op vertragingen bij de douane."
Ook in Ierland en Denemarken zijn er lege schappen. De Zweedse supermarktketen ICA zegt ook moeite te hebben om voldoende groente en fruit in te kopen. In Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn er geen noemenswaardige problemen, meldt Freshfel.
Droogte Marokko staat niet op zichzelf
De droogte in Marokko staat niet op zichzelf. Net als veel andere landen in Zuid-Europa heeft het land al lange tijd met neerslagtekorten te kampen. Zo is in grote delen van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen bijzonder weinig sneeuw gevallen, heeft het Gardameer in deze tijd van het jaar nog nooit eerder zo laag gestaan als nu en voert de Po maar ongeveer de helft van de in het voorjaar gebruikelijke hoeveelheid water af.
Het regentekort in Zuid-Europa en in Noord-Afrika hangt samen met hogedrukgebieden, die er ook de voorbije winter hardnekkig zijn geweest, eigenlijk net zoals in de winter van vorig jaar. Volgens sommige deskundigen hangt de lange droge periode samen met de La Niña, de koude zeestroom op de Grote Oceaan, langs de evenaar en tussen Zuid-Amerika aan de ene en Australië en Indonesië aan de andere kant, die nog steeds aan de gang is.
Vanaf de zomer El Niño
Mocht dit echt de oorzaak zijn, dan is er goed nieuws. Want juist deze week maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bekend dat La Niña op haar einde loopt en vanaf de zomer door broertje El Niño wordt vervangen. De kans is dan groot dat ook de bordjes in het wereldwijde weer eindelijk eens drastisch worden verhangen.
ANP / Weer.nl