Lokaal zeer nat weekend: wateroverlast mogelijk door zware buien
Tijdens een periode die sowieso al zeer nat verloopt, staat een zeer natte zondag op het programma. Vandaag (zaterdag) komen vooral in het noorden en noordoosten al stevige (onweers)buien voor, morgen lijkt vooral het oosten een flinke bak water te verwerken te krijgen. Ook dinsdag/woensdag kan er in potentie heel veel regen vallen. Met de zeer verzadigde ondergrond kunnen de felste buien al snel tot wateroverlast leiden. In dit artikel zetten we alle neerslagkansen de komende dagen op een rijtje. Ook leggen we uit wat warm oceaanwater ten westen van Spanje met het natte weer te maken heeft.Na een zeer nat voorjaar, waarin april de natste was sinds 1998, was het een aantal dagen droger. Lang duurde dit echter niet: gisteren viel Bevrijdingsdag op veel plekken bijna letterlijk in het water viel als gevolg van felle regen- en onweersbuien.
In een strook van Zeeland via de noordwestrand van de Veluwe richting het westen van Overijssel viel gisteren lokaal 20 mm neerslag. In het noordoosten van Groningen werd zelfs een melding gemaakt van >40 mm neerslag door hevige buien. Ter vergelijking: normaal valt er gemiddeld over het land zo'n 56 mm neerslag in de hele maand mei.
Vandaag opnieuw (onweers)buien, lokaal wateroverlast
Ook vandaag (zaterdag) is het noordoosten van het land weer aan de beurt. Er komen enkele stevige (onweers)buien voor, waarbij zeer lokaal alweer meer dan 40 mm neerslag is gevallen. Ook gaan sommige buien gepaard met hagel. Vanuit Haren (vlakbij Groningen) kwamen vanmiddag alweer meldingen van wateroverlast.
Momenteel neemt de bewolking vanuit het zuidwesten verder toe en trekken opnieuw (felle) buien over het land, waarbij lokaal nog onweer voor zou kunnen komen.
Zondag: midden en oosten veel neerslag?
Ook de zondag wordt in potentie lokaal weer een zeer natte dag. Een convergentiezone - een zone waarop de lucht stijgt doordat de lucht van verschillende richtingen naar elkaar toe stroomt - trekt over het land. Rondom deze zone, in de praktijk niet veel anders dan een klein lagedrukgebiedje, bevinden zich fronten die neerslag veroorzaken. Hierdoor kan zondagochtend in het oosten en zuiden al wat regen vallen.
Onder invloed van de stijgende temperaturen gedurende de dag, neemt de neerslag in de middag in activiteit toe. Er ontstaan rondom het lagedrukgebiedje stevige buien die samenklonteren tot een actief neerslaggebiedje. Bij deze buien kunnen lokaal ook weer onweer en hagel voorkomen.
Omdat het een relatief kleinschalig weersysteem is, hebben de weermodellen moeite met de precieze locatie van de neerslag, maar de modellen geven de voorkeur voor de meeste neerslag in het midden en vooral oosten van het land. Een aantal modellen geven ook flinke neerslagsommen voor het (zuid)westen van het land weer.
In de late middag en avond trekt het neerslaggebied al draaiend het land uit, en precies op dit draaipunt gaat de meeste neerslag vallen. De neerslaghoeveelheden kunnen flink uitpakken, mede doordat de buien zich maar langzaam voortbewegen.
Mogelijk wateroverlast
De weermodellen komen nu voor zondagmiddag met maximale neerslagsommen tussen de 25 en 50 mm, met dus die voorkeur voor het oosten van het land. Ook elders zijn lokaal grote neerslagsommen echter niet uit te sluiten. Wanneer de sommen daadwerkelijk boven de 30-40 mm uit gaan komen, dan gaat dat lokaal zeker weer voor wateroverlast zorgen. Dit komt niet in de laatste plaats door het feit dat de bodem overal al verzadigd is van water, als gevolg van de vele regenval de afgelopen tijd.
Dinsdag & woensdag volgende lading regen?
De maandag verloopt droger en met name in de ochtend kan de zon dan af en toe schijnen. In de middag neemt de kans op een bui toe, vooral in het binnenland. De buien zijn dan hoogstwaarschijnlijk niet zo actief als dit weekend het geval was. Vanuit het westen neemt in de loop van de bewolking verder toe, en in de avond en nacht naar dinsdag trekt een grootschaliger neerslaggebied over het land.
Op dinsdag trekt dit front verder over het land, waardoor er opnieuw perioden met regen zijn. De neerslag kan een beetje een buiig karakter hebben, maar lijkt aanvankelijk niet zulke grote sommen achter te laten als dit weekend en op vrijdag het geval was. Echter: tijdens het overtrekken van het neerslagfront, lijkt in dit front een nieuw lagedrukgebied te ontstaan.
De weermodellen zijn het er nog niet over eens waar dit nieuwe lagedrukgebied komt te ontstaan en waar deze precies naartoe beweegt. Maar vast staat wel dat wanneer dit lagedrukgebied ontstaat, de neerslagzone opnieuw activeert en daarbij opnieuw langdurig voor neerslag kan zorgen. Nu lijkt op woensdag de meeste neerslag voor het zuiden van het land weggelegd, maar dit verschilt nog per modelberekening; op Weer.nl houden we het in de gaten. Vast staat: ook na het weekend is het risico op wateroverlast nog niet helemaal voorbij.
Warm oceaanwater oorzaak van buien?
Eerder vandaag schreven we al over het zeer warme zeewater, onder andere in de omgeving van Spanje, Portugal en Marokko. Naast het feit dat warmer zeewater de lucht erboven opwarmt, leidt warmer zeewater ook tot meer verdamping en dus meer vocht in de atmosfeer. Met een zuidwestelijke aanvoer komt die vochtigere lucht bij ons terecht. Waarschijnlijk speelt dit ook een rol in het buiige weertype met de hoge luchtvochtigheid bij ons de afgelopen dagen; de aangevoerde lucht komt haast linea recta van de warme oceaan ten westen van Spanje bij ons uit.