Lawines in de Alpen
Zondag zijn meerdere mensen gewond geraakt en 4 mensen om het leven gekomen door een omvangrijke lawine ten zuidwesten van de Mont Blanc in de Franse Alpen. De sneeuwmassa begon ‘s middags te schuiven op de Armancette-gletsjer, bij het skigebied Les Contamines-Montjoie. Ook op andere plekken in de Alpen kwam het afgelopen winter tot (veel) lawines.Het wintersportseizoen loopt op zijn einde, maar de laatste weken is er op veel plaatsen toch ineens nog (veel) verse sneeuw gevallen, dus in veel skigebieden is het nog steeds vrij druk.
Risicogebieden
Vooral de Franse Alpen kenden dit jaar een matig wintersportseizoen. Sinds het begin van de winter viel er namelijk niet veel sneeuw. De sneeuw die er af en toe ook wel viel, resulteerde in relatief dunne en zwakke sneeuwlagen, die onder bepaalde omstandigheden gemakkelijk kunnen gaan schuiven. Dat zijn in de bergen de risicogebieden voor wat betreft lawines. De lawine op de Armancette-gletsjer was een grote., met een omvang van een kilometer bij een halve kilometer (500 meter) op een hoogte van 3500 meter.
Bovenste sneeuwlaag gaat schuiven
Het lawinegevaar ontstaat doordat er tussen de ‘sneeuwdumps’ door soms ook wat mildere lucht wordt aangevoerd. De toplaag van de sneeuw begint daardoor iets te smelten en krijgt een andere structuur. De volgende sneeuwlaag die daar weer op valt, plakt daardoor minder goed op de al aanwezige sneeuw, waardoor de bovenste laag gemakkelijk kan gaan schuiven.
Ook door wind en zonneschijn
Ook kan een stevige wind een oorzaak zijn van een lawine. Hele vlakken sneeuw kunnen door de wind loskomen van de laag eronder en dit schuift vervolgens de berg af. Soms is het ook gewoon de zon die op de hellingen schijnt. Ondanks dat het dan nog steeds erg koud is, smelt de toplaag door het zonlicht, waardoor de verschillende sneeuwlagen kunnen gaan schuiven.
Talrijke lawines
Er zijn dit wintersportseizoen al verschillende keren doden gevallen door lawines in de diverse Europese skigebieden. Zo was het bijvoorbeeld ook begin februari in één weekend goed raak voor wat betreft lawines. In Oostenrijk, Zwitserland en Italië vielen toen zeker tien doden door vallende sneeuwmassa's.
Ook in maart kwam het tot tientallen lawines in de Franse Alpen. Bij meerdere daarvan zijn ook skiërs en snowboarders meegesleurd. Vooral wintersporters die soms ook off-piste gaan, lopen een groter risico op lawines. Vooral schaduwrijke hellingen zijn dan gevaarlijk en door de fragiele sneeuwlagen kunnen er ook daar al vanaf een afstand lawines getriggerd worden. De situatie kan soms heel verraderlijk zijn, ook voor ervaren wintersporters.
Afgelopen weekend
Vorig weekend kwamen in Noord-Italië nog vier mensen om het leven door verschillende lawines en ook in de Zwitserse Alpen kwam het dit weekend weer tot een lawine. Een groep van 16 skiërs en snowboarders werd hierin meegesleurd, maar ze hebben veel geluk gehad. Er zijn een paar gewonden, maar ze zijn allemaal levend onder de sneeuw vandaan gekomen.