Foto gemaakt door Webcam - Obergurgl - Prachtig weer in Obergurgl, vanochtend.
Foto gemaakt door WebcamObergurglPrachtig weer in Obergurgl, vanochtend.
Nu

Langzaam wisselvalliger in de Alpen, temperatuur onzeker

Met de vakantie in de regio zuid in Nederland op het punt van beginnen, staat ook een eerste uittocht van wintersporters naar de Alpen op het programma. Na een zachte week met erg veel zon lijkt het volgende week langzaam wat wisselvalliger te worden. Vooral zondag en maandag, maar ook in de periode vanaf volgende week donderdag kan het – met name aan de noordkant van de Alpen – op grotere hoogte gaan sneeuwen.

Vanaf welke hoogte dat gebeurt, waar precies en in welke hoeveelheden, staat echter nog te bezien. De twee globale weermodellen hebben daar op dit moment nogal andere zienswijzen over. En ook de berekeningen op de achtergrond maken het niet helemaal duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de Alpen een week met fraai, maar ook zacht weer achter de rug hebben. In sommige dalen liepen de temperaturen de afgelopen dagen tot 15 graden op. Maar de lucht was droog en de sneeuw op de pistes hield zich in het algemeen goed. Vanaf dit weekend zien we dat de eerste veranderingen zich voltrekken.

Storingen

Een eerste storing, de storing die vandaag over Nederland naar het oosten trekt, kan vanaf morgen (vrijdag) aan de noordzijde van de Alpen al een enkel buitje brengen, waarbij de neerslaghoeveelheden nauwelijks iets voorstellen.

Een volgende storing, die in de nacht naar zondag Nederland passeert, komt in de loop van zondag en maandag aan de noordkant van de Alpen aan. Hier zien we in de modelberekeningen al de eerste verschillen ontstaan.

Soms ook regen

Daar waar het GFS het langs de hele noordrand van de Alpen, van Zwitserland tot en met Oostenrijk, laat sneeuwen, laat het Europese model Zwitserland erbuiten en de neerslag alleen de noordzijde van de Alpen in Oostenrijk bereiken. Vooral boven 1500 meter kan die neerslag als sneeuw vallen, eronder zit er ook regen tussendoor.

Daarna is het aan een uitloper van hogedruk en knapt het weer op. De zon komt er later op maandag, dinsdag en woensdag opnieuw door en de temperaturen zijn nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. Er komt namelijk geen wezenlijk koudere lucht binnen.

Tweesprong

Vanaf donderdag zien we een tweesprong. Daar waar het Amerikaanse model vanaf dan overtuigd enkele dagen een noordwestelijke stroming tegen de noordkant van de Alpen laat aanbotsen, met koudere lucht en over de hele linie een flinke hoeveelheid verse sneeuw, ziet het Europese model (in elk geval de hoofdberekening) een heel ander vervolg. Hier draait de wind tegen de Alpen niet naar het noordwesten, maar zien we boven Duitsland een rug ontstaan, aan de voorzijde van een lagedrukgebied dat bij het noordwesten van Europa blijft treuzelen. Als er dan wat neerslag valt, is die voor het noordwesten van Italië bestemd, door een opstekende noordoostenwind langs de Alpenhoofdkam. En dan gaan de temperaturen nog steeds niet of nauwelijks omlaag. In de dalen kan het dus ook regenen.

De berekeningen op de achtergrond geven geen uitsluitsel. Daar waar de Europese pluim vanaf donderdag wel voor neerslag gaat aan de noordzijde van de Alpen, zijn de zachte berekeningen in de meerderheid. In de Amerikaanse pluim wordt eveneens neerslag verwacht, en meer dan in de Europese berekeningen, maar zijn de koude berekeningen in de meerderheid. We zullen de ontwikkelingen dus nog moeten afwachten.

Pyreneeën

In de andere middelgebergten in Frankrijk en in Duitsland valt tijdens de passage van de eerste twee storingen voornamelijk regen (en niet heel veel), vanaf donderdag zou het – als de Amerikaanse berekening gelijk krijgt – ook tot sneeuw kunnen komen. Ook in de Pyreneeën neemt de sneeuwkans vanaf woensdag / donderdag duidelijk toe. Tot die tijd brengt een hogedrukgebied er vrij zonnig en ook relatief zacht wintersportweer.

Reinout van den BornChef Redactie