Komende week: van onstuimig weer naar hitte?
Het weer van vandaag wordt gekenmerkt door een redelijk bestendige mix van zon en stapelwolken, met een temperatuur variërend van 19 tot 23 graden, wat een fractie onder het gemiddelde is voor begin juli. Er waait daarbij een stevige westelijke wind. De komende dagen wordt het eerst wisselvalliger en kan lokaal flink wat neerslag vallen. Daarna neemt de kans op zon en zomerse tot misschien zelfs tropische temperaturen toe.De komende dagen is het weer licht wisselvallig. Dit heeft te maken met de drukpatronen die momenteel onze regio beïnvloeden. Tussen een lagedrukgebied boven Scandinavië en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan staat een westelijke stroming, die voor onze regio vrij typisch wisselvallig weer met zich meebrengt. Hierbij bevindt de straalstroom, een soort ‘rivier’ van sterke wind op grote hoogte, zich recht boven ons hoofd. Dit resulteert in een reeks storingen die over ons land trekken.
Voor morgen kunnen we een vergelijkbaar weerbeeld verwachten met vandaag, al is de kans op buien groter. Zo wisselen bij maxima van 18 tot 22 graden zon, stapelwolken en een paar buien elkaar af. Hierbij staat een stevige westelijke wind.
In de avond neemt de kans op buien verder toe. De sterke straalstroom ligt dan in een gunstige positie om voor stijgende luchtbewegingen te zorgen. Het gevolg: een aantal zwaardere buien met daarbij zelfs kans op onweer trekt over het land. De meeste buien lijken voor het noorden van het land weggelegd.
Onstuimig weer met mogelijk veel neerslag: grote onzekerheid
Dinsdag nemen de neerslagkansen dan flink toe. De ochtend bestaat nog uit een afwisseling van bewolking, zon en een enkele (stevige) bui, in de middag en avond trekt een gebied met buiige neerslag vanuit het zuidwesten over het land. Hierbij kan het af en toe stevig regenen en is tevens een klap onweer mogelijk. De reden achter dit weer is een klein lagedrukgebiedje dat ontstaat boven de Noordzee. Dit is weer het gevolg van een trog (een gebied met relatief lage druk gevuld vrij koude lucht) hoger in de atmosfeer.
Uiteindelijk kan op de natste plekken ruim 20 mm aan regen vallen. De wind gaat op de meeste plekken iets liggen ten opzichte van de maandag, al kan het vooral langs de kust nog altijd stevig waaien.
Woensdag is op het oog dan de interessantste weerdag, maar ook veruit de dag met de grootste onzekerheid. Het zit ‘m allemaal in een ‘randlaagje’ – oftewel een klein, explosief lagedrukgebiedje aan de rand van een groter lagedruksysteem. Zowel het Europese als Amerikaanse weermodel laten dit laagje ontstaan, maar beide doen het met een andere ligging en andere intensiteit.
Zo blijft dit laagje in het Europese model ten zuiden van ons, en is dit een stuk zwakker. Gisteren berekende dit model echter nog tientallen millimeters neerslag over delen van ons land op woensdag.
Het Amerikaanse weermodel laat dit systeem al meerdere berekeningen achter elkaar uitgroeien tot een forse lagedrukgebiedje met regen, maar vooral ook veel wind en langs de west- en noordkust mogelijk zelfs (zware) storm. Op dit moment staat dit model nog behoorlijk alleen, maar uitsluiten kunnen we het ook nog niet. Overigens geeft ditzelfde model wel weer een stuk minder neerslag op dinsdag.
Bestendig weer: zomerse tot tropische temperaturen?
Wat er woensdag ook gebeurt (en dat houden we op Weer.nl natuurlijk goed in de gaten), beide modellen zijn het er over eens dat het weer na woensdag bestendiger wordt. De luchtdruk boven Centraal-Europa stijgt en er ontstaat vooral in de bovenlucht ook een sterke en warme rug van hoge druk. Tegelijkertijd ligt er een lagedrukgebied ten westen van Groot-Brittannië. Het gevolg hiervan is dat een zuidelijke stroming tot stand komt die ervoor zorgt dat de temperaturen oplopen. De oplopende luchtdruk zorgt er weer voor dat wolken- en neerslagvorming onderdrukt wordt en we de zon vaker te zien krijgen.
Hoe warm (of heet) het wordt is voorlopig nog de vraag. Zeer warme lucht vanuit Spanje beweegt richting onze omgeving, maar het is nog onduidelijk in welke mate deze hete luchtmassa ons bereik. Afhankelijk van hoe deze situatie zich ontwikkelt, kunnen we in het weekend mogelijk tropische temperaturen rond de 30 graden verwachten.
Kortom, na een wisselvallig begin van de week, met zon, wolken en buien, lijkt het weer later in de week te verbeteren. De grootste neerslagkansen zijn voor dinsdag en woensdag, en zeker de laatste van deze twee dagen is er een om in de gaten te houden. Daarna stijgen de temperaturen en wordt het droger en zonniger.