Foto gemaakt door Frans Alderse Baas  - Texel - Voor de vakantiegangers is het jammer dat precies nu de wisselvalligheid toeslaat.
Foto gemaakt door Frans Alderse Baas TexelVoor de vakantiegangers is het jammer dat precies nu de wisselvalligheid toeslaat.
Nu

Juli groeit uit tot natte zomermaand

Met gemiddeld over het land 63 millimeter tegen 80 normaal over heel juli, groeit de julimaand uit tot een natte zomermaand. Komende week blijft het namelijk wisselvallig en valt nog zo’n 30 mm bij, waardoor de eindstand op ruim 90 mm uitkomt. Eerder waren ook januari, maart en april natter dan gebruikelijk, zo nat zelfs dat het jaar tot nu toe aan de natte kant is! Is er dan helemaal geen neerslagtekort meer?

De maand juli tapt uit een heel ander vaatje dan juni. Viel er in de eerste zomermaand landelijk nog geen 22 millimeter, deze maand staat de teller al op 63 mm en met de regen van komende week erbij komen we op ruim 90 mm uit tegen 80 normaal in juli. Voor de vakantiegangers in eigen land een domper, voor de natuur een zege.

Twee weken regen in één nacht

Afgelopen nacht trokken flinke plensbuien over het zuiden van het land. In het oosten van Brabant en het noorden van Limburg viel meer dan dertig millimeter. Lokaal zelfs nog meer. In Siebengewald viel 40 mm, in Helmond 41 mm en in Gemert 43 mm, dit valt normaal in twee weken!

Noorden het natst

De regen viel in het relatief droge gebied in ons land. Zo is de hele maandsom van 80 mm in het noorden en midden van het land op sommige plaatsen al lang binnen. Sterker, sommige plekken hebben de 100 millimeter al overschreden, dankzij lokale plensbuien. Zo staat de teller in Zwolle, dankzij het noodweer van 9 juli (44 mm in hele korte tijd), op 125 mm! Ook in het oosten van Twente en in Friesland en op Ameland is het kletsnat met regionaal 100-120 mm. Volgende week kan de teller in deze gebieden oplopen richting 150 mm. In het zuiden is het een stuk droger, met uitzondering van de regio waar het afgelopen nacht heeft gehoosd. Zo is in het Zuid-Limburgse Oost-Maarland nog maar 21 mm gevallen en in het Zeeuwse Westkapelle maar 18 mm. In het zuiden zal juli op de meeste plaatsen wel als droge maand de boeken ingaan.

Nat jaar en toch enorm neerslagtekort

Het klinkt tegenstrijdig: 2023 is een relatief nat jaar en ook juli verloopt nat. Tóch is nog steeds sprake van een enorm neerslagtekort. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met wanneer de regen is gevallen. Januari en maart waren met respectievelijk 124,5 en 98,1 mm gemiddeld over het land kletsnatte maanden. In deze tijd van het jaar verdampt weinig vocht en wordt het overtollige regenwater dat niet meer kan worden opgeslagen meteen afgevoerd naar zee. April was ook een natte maand met 79 mm, de natuur heeft daar optimaal van kunnen profiteren en in jaren was de lente niet zo mooi groen in ons land.

Na een droge februari (22,4 mm) was ook mei droog met amper 49 mm. Terwijl veel meer vocht verdampte. Aan het eind van de maand begon de droogte en deze hield heel juni aan. Juni bracht maar 21,6 mm gemiddeld over het land, terwijl alleen al in deze maand ruim 130 mm vocht is verdampt, een record voor juni! Aan het eind van de maand was het neerslagtekort opgelopen tot bijna 180 mm, terwijl dat normaal maar 100 mm is.

Met de verwachting van volgende week erbij komt de hoeveelheid regen van januari tot en met juli, gemiddeld over het land, op 485 mm uit tegen 433 mm normaal. En zelfs al zou de rest van de maand niks meer vallen, dan is het jaar over de eerste 7 maanden nog steeds aan de natte kant. Dit is vooral te danken aan januari en maart, maar het overtollige regenwater van toen is afgevoerd en daar hebben we nu niks meer aan. De jaarsom aan neerslag geeft dus een vertekend beeld. Het landelijk neerslagtekort is sinds 1 april opgelopen tot 195 mm en daalt volgende week maar een klein beetje. Zelfs deze natte juli is er nog behoorlijk wat vocht verdampt tijdens droge zonnige momenten. Daarmee hoort het groeiseizoen van 2023 op dit moment nét niet tot de 5% droogste jaren. Wat dat betreft is de neerslag deze maand hard welkom. Mocht de zomer in augustus terugkeren, dan ligt droogte snel weer op de loer.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator