Insecten moeten er nu het beste van maken
Nu de zomer toch nog met een behoorlijk eindschot komt, moeten allerlei beestjes nog snel hun kans grijpen. Als dat nog lukt.Het was nog maar één dag gestopt met regenen, of ik zag alweer bijen rondvliegen op mijn balkon. Die had ik al een hele tijd niet gezien. Wespen ook niet, misschien het hele jaar nog wel niet. Muggen waren er al wel, een hele tijd geleden. Maar zowel op de camping als op mijn slaapkamer ben ik ze al een hele tijd niet meer tegengekomen.
Toch nog een voordeel van die half verregende zomer, zou je denken: we hebben weinig last gehad van stekende beestjes. Natuurlijk mede doordat we nu eenmaal wat minder buiten waren. Maar ook omdat een gemiddeld vliegend insect net als jij liever wil schuilen voor de regen. Van een enkele regendruppel kunnen ze een enorme opdonder krijgen. Ook zij houden van rustig en zonnig weer.
Als slecht weer lang aanhoudt, heeft een insect maar weinig gelegenheid om op zoek te gaan naar voedsel. Voor zichzelf, maar ook voor het nageslacht dat ie in deze periode vaak aan het grootbrengen is. Een lange periode met regenachtig, winderig weer, kan sommige diertjes fataal worden.
Sowieso is de hele levenscyclus van dieren als muggen en wespen grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden. Een koele lente, een hete zomer; het ene insect heeft er juist baat bij, de andere soort ziet een hele generatie verdwijnen. Nu begon de zomer bij ons hartstikke droog en warm, daarna volgde die koele en kletsnatte weken. Nu de zomer weer goed in het zadel zit, en zich wat gemiddelder gaat gedragen, gaan we de komende tijd waarschijnlijk zien of en hoe de beestjes dit allemaal overleefd hebben.
Wespen
Augustus is normaliter de topmaand voor wespen. De jonge wespen zijn dan volwassen geworden en gaan massaal op zoek naar eten, bijvoorbeeld op jouw ijsje of blikje cola. De afgelopen jaren zijn er grote verschillen geweest in de wespenpopulatie en de mate van overlast. In 2021 bijvoorbeeld, was het een slecht jaar voor wespen, vooral omdat toen het voorjaar te koud en te nat was. Dat was dit jaar niet zozeer aan de hand, maar het zou goed kunnen dat de natte julimaand alsnog funest is geworden voor veel wespen.
Als het regent, kunnen wespen eigenlijk niet uitvliegen, of niet terugkeren naar hun nest. Ze raken gedesoriënteerd of worden geveld door een regendruppel. Ook veel wind kan ervoor zorgen dat ze weggeblazen worden en hun nest niet meer terugvinden. Ze moeten dus schuilen, en wachten tot de omstandigheden beter worden. Maar dat gebeurde maar mondjesmaat. Daarnaast eten wespen andere insecten, en als die er ook niet veel zijn, is er dus niet voldoende eten voor ze te vinden. De komende tijd zijn de omstandigheden weer goed, maar het is wel de vraag hoe de wespen deze periode zijn doorgekomen.
Muggen
Muggen hebben iets andere voorkeuren, maar hebben ook al behoorlijk te lijden gehad deze zomer. Dat was vooral in het begin, in die hele droge en warme tijd. Muggen houden namelijk van vochtige omstandigheden, want ze leggen hun eitjes in stilstaand water. Moerasgebieden zijn bijvoorbeeld ideaal, en daarom ook berucht als muggenparadijs. Maar ook slootjes, poelen, vijvers, regentonnen, en zelfs vogelbadjes of water in een kruipruimte: het voldoet allemaal. Het hoeft maar een (paar) centimeter diep te zijn.
Toen het zo heet en droog was begin deze zomer, waren er van dat soort plekjes veel minder, of ze verdwenen binnen enkele dagen. Het lijkt dan ook heel aannemelijk dat veel eitjes niet zijn uitgekomen. Later in de zomer was er aan vocht natuurlijk geen gebrek. Op dit moment is het juist lekker vochtig, overal liggen nog plassen of staan laagjes water in kruiwagens. Perfect voor muggeneitjes. Met het stijgen van de temperatuur - dat vinden muggen ook fijn – kun je de komende tijd waarschijnlijk overal weer hele zwermen zien opstijgen.
Gelukkig maar. Want: het gaat al jaren slecht met de insectenpopulatie in het algemeen, en insecten hebben een hele cruciale rol in de natuur. Het is voor muggen, wespen, en allerlei andere beestje die het zwaar hadden dus te hopen dat het herstel van de zomer nog voldoende kansen biedt om de schade te boven te komen. Dus als je ze de komende tijd weer ziet, of voelt: wees maar blij.