IJzelstorm in Canada
Eerder deze week trok een actieve winterstorm over het zuidoosten van Canada en daardoor kwamen in de provincie Quebec miljoenen mensen zonder stroom te zitten. Vooral de stad Montreal werd zwaar getroffen, met veel neerslag in korte tijd, veel wind en temperaturen onder nul: ijzel dus. Veel takken en bomen bezweken onder het enorme gewicht van de dikke ijslaag en vielen vervolgens op huizen, auto’s en ook elektriciteitskabels. Miljoenen mensen kwamen zonder stroom te zitten. Ook in het weekend is het er nog behoorlijk koud, daarna komen de temperaturen er weer een stuk hoger uit; overdag tot in de dubbele cijfers.Een zogeheten ‘Colorado-low’, een lagedrukgebied dat zich in de Amerikaanse staat Colorado ontwikkelt en vervolgens in noordoostelijke richting, over de centrale delen van de Verenigde Staten naar het zuidoosten van Canada trekt, arriveerde afgelopen woensdag in de omgeving van de Canadese stad Montreal, met gevaarlijk winterweer. Er viel in de stad zelf zo’n 30 tot 35 millimeter ijsregen, bij temperaturen onder het vriespunt en er stond veel wind. Het kwam op enkele plekken in de stad tot windstoten rond 60 kilometer per uur.
Dikke ijslaag
Montreal is met circa 1,7 miljoen inwoners de grootste stad van de provincie Quebec en na Toronto de grootste stad van Canada. De stad veranderde door de ijzelstorm in een enorme ijsbaan. Op snelwegen en normale wegen, trottoirs en parkeerplaatsen kwam een dikke laag ijs te liggen, waardoor het gevaarlijk glad werd, maar ook op huizen, elektriciteitskabels en veel bomen en takken vormde zich een flinke laag ijs. Naast de grootschalige gladheid werd er dan ook overal gewaarschuwd voor vallende stukken ijs en bevroren takken, waar soms wel een tot 2,5 centimeter dikke ijslaag op lag.
Overstromingen
Niet overal viel de regen echter in de ijskoude vorm. Aan de zuidkant van Montreal viel de neerslag vooral in vloeibare vorm en daar viel zoveel regen, dat delen van de stad daar zijn overstroomd. Meer dan 200 woningen liepen onder water en rioolwater kwam er omhoog.
Vaker ijs- of winterstormen
Door klimaatopwarming zal ook dit soort extreem weer daar vaker voorkomen. De meest heftige ijsstorm van die omgeving was die van januari 1998. Er viel toen op diverse plekken in een tijdsbestek van 6 dagen zo’n 10 centimeter ijsregen, waardoor ook meer dan anderhalf miljoen mensen in de koude januarimaand voor langere tijd zonder stroom kwamen te zitten.
IJsstormen van 2013 en 2008
Recenter waren de winterstormen van 2013 toen een deel van Canada, en ook de USA, tijdens de Kerstdagen zonder stroom kwamen te zitten door het zware weer. Voor Montreal zelf staat de ‘Grote IJsstorm’ van 2008 nog vers in het geheugen. De storm begon toen op 5 januari en duurde enkele dagen. Ook toen trok een lagedrukgebied over de regio, gevuld met dieprvrieskoude lucht en neerslag. Zodra de neerslag in contact kwam met bijvoorbeeld de grond, bomen en elektriciteitskabels vroor het meteen vast, waardoor ook toen veel bomen, takken en elektriciteitskabels bezweken onder het gewicht van een dikke ijslaag. Net als nu, viel ook de stroom langere tijd uit, werden wegen geblokkeerd en was er veel schade.
Geleidelijk hogere temperaturen
De komende dagen knapt het weer in die omgeving snel op. In het weekend gaat het kwik al iets omhoog, met overdag weer temperaturen net boven het vriespunt, maar in de nachten nog lichte tot matige vorst. Wel is er daarbij in het Paasweekend flink wat ruimte voor de zon. Ook Tweede Paasdag verloopt er zonnig en dan stijgt het kwik alweer tot in de dubbele cijfers in Montreal, met dan 13 graden. Dinsdag is er weer wat meer bewolking, maar woensdag laat de zon zich er weer zien en kunnen de inwoners van de stad zich opmaken voor 20 graden!