Foto gemaakt door Tycho van den Born - Fuengirola - In Spanje is het aprilrecord voor de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen scherper gesteld. De droogte vormt er een bedreiging voor de oogst.
Foto gemaakt door Tycho van den BornFuengirolaIn Spanje is het aprilrecord voor de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen scherper gesteld. De droogte vormt er een bedreiging voor de oogst.
Nu

Hitterecord in Spanje, droogte bedreigt zomeroogst nu al

In Spanje is gisteren het aprilrecord voor de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen scherper gesteld. In de plaats El Granado in de provincie Huelva (in het zuidwesten van Spanje) werd het 37,6 graden. Het oude aprilrecord van 37,4 graden, gevestigd op 9 april 2011 in Murcia, is daarmee uit de boeken verdwenen. Vandaag en morgen worden nog hogere temperaturen verwacht. Hier en daar komt het kwik dichtbij de grens van 40 graden.

De hitte in Spanje is een gevolg van de combinatie van extreme droogte, de aanvoer van hete lucht vanuit de Sahara en ongebreidelde zonneschijn. Ook vandaag en morgen houden de extreme condities nog aan, daarna lijkt het (even) wat af te koelen.

Voorjaarsregens blijven uit

Eerder deze week schreven we op Weer.nl al over het extreme weer in het zuidwesten van Europa. Belangrijkste boosdoener is toch wel de droogte, die regionaal al vele jaren aanhoudt en de afgelopen wintermaanden verscherpte doordat de winterregens in belangrijke mate uitbleven. Ook de voorjaarsregens vallen enorm tegen. Het Iberisch schiereiland lijkt zelfs op zijn droogste aprilmaand ooit af te stevenen. Het gezegde ‘En Abril, lluvias mil’ (in april duizend regens) werd dan ook niet bewaarheid. Met alleen mei als mogelijke regenbrenger nog voor de boeg voordat de droge zomer begint, wordt de situatie steeds uitzichtlozer.

De droogte heeft gevolgen voor de oogst van wintergraan, zo stelt het Joint Research Center (JRC) van de Europese Unie, het instituut dat oogstverwachtingen maakt. Akkerbouwers hebben op dit moment veel water nodig om het nog wat verder te kunnen laten groeien, maar met de stuwmeren deels op historische lage peilen, is dat water er steeds vaker niet. Dat heeft een negatieve invloed op de omvang van de oogst in Spanje.

Oogst zomergewassen valt tegen

Vorig jaar al viel de oogst van de zomergewassen door het ontbreken van water om de velden mee te bevloeien erg tegen. Ook de oogst van olijven bleef achter bij de verwachtingen. Olijfolie is daardoor op de wereldmarkt ook al een stuk duurder geworden. Voor de zomeroogst van dit jaar wordt opnieuw gevreesd.

Doordat nu al duidelijk is dat de watersituatie vergelijkbaar met of nog slechter zal zijn dan die van vorig jaar, worden grote stukken land dit jaar niet ingezaaid. Voor de gebieden die wel worden ingezaaid, is het de vraag of er straks voldoende water is om het gewas te laten groeien. Tel je dit bij elkaar op, dan ziet het er ook voor dit jaar slecht uit.

Watertekorten in Noord-Italië

Niet alleen de boeren op het Iberisch schiereiland hebben last van de droogte. Hetzelfde geldt voor de boeren in Noord-Italië. Ook daar heerst al enkele jaren een droogte. Ook in de afgelopen wintermaanden is veel minder regen dan gebruikelijk gevallen. Het Gardameer staat op zijn laagste punt sinds 1954. Verlichting van de droogte is niet in zicht.

De boeren worstelen nu al met watertekorten en restricties op het gebruik van water uit stuwmeren en rivieren. In een poging nog iets van het jaar te maken, hebben akkerbouwers hun strategie gewijzigd. Daardoor is een veel groter gebied met wintergraan ingezaaid dan in andere jaren. Tegelijkertijd is de verwachting dat er – net als in Spanje en Portugal – vanwege de dreigende watertekorten in de zomermaanden minder zomergraan dan anders ingezaaid zal worden. In totaal moeten de opbrengsten dan ongeveer gelijk blijven.

Rest van Europa wel nat

In de rest van Europa zijn de voorjaarsregens dit jaar wel genereus geweest. Daar waar de toestand van de bodem nog niet was hersteld, is dat inmiddels wel gebeurd. Toch is de watervoorraad in Frankrijk lager dan in de laatste 50 jaar het geval was. Op sommige plaatsen is dan weer zoveel regen gevallen, dat het inzaaien en poten van de zomergewassen vertraging heeft opgelopen. Hoe noordelijker je komt, hoe vaker dat het geval is.

Reinout van den BornChef Redactie