Foto gemaakt door Steffen Brinkmann - Bologna - In het noorden van Italië, in een strook van Genua richting Bologna, komt het vandaag tot hevige regenval. Plaatselijk kan meer dan 100 millimeter vallen.
Foto gemaakt door Steffen BrinkmannBolognaIn het noorden van Italië, in een strook van Genua richting Bologna, komt het vandaag tot hevige regenval. Plaatselijk kan meer dan 100 millimeter vallen.
Nu

Hevige regenval in Noord-Italië brengt verlichting van de droogte

In het noorden van Italië, in een strook van Genua in de richting van Bologna, komt het vandaag tot hevige regenval. Plaatselijk kan meer dan 100 millimeter vallen. Behalve lokale wateroverlast levert die regen ook verlichting van de droogte op, die het noorden van Italië nog steeds in de greep heeft. Een deel van het regenwater gaat op weg naar de Po. De door droogte getroffen rivier kan daardoor weer iets stijgen.

Verantwoordelijk voor de regen is een lagedrukgebied dat vandaag boven het midden van Italië ligt. Vooral op de kop ervan regent het hard, maar ook verder naar het zuiden worden flinke regenhoeveelheden verwacht. Vanochtend vroeg viel ook regen en op grotere hoogte sneeuw in de Italiaanse Alpen. Daar zijn de hoeveelheden echter kleiner.

Welkome aanvulling

Toch is de hernieuwde neerslag ook voor de Alpenregio een welkome aanvulling. Enkele weken geleden sneeuwde het er ook al en op een hoogte van boven tweeduizend meter ligt nu duidelijk meer sneeuw dan de afgelopen (droge) jaren het geval was.

Het Italiaanse onderzoeksinstituut CIMA becijferde eerder nog dat de sneeuwsituatie in de Italiaanse Alpen na de winter voor het derde opeenvolgende jaar dramatisch was. Niet alleen lag er op het piekmoment van het sneeuwseizoen zo’n 60 procent minder sneeuw dan normaal, ook viel de piek een maand vroeger en begon de smelt van het beetje sneeuw dat er nog wel was eerder. Voorafgaand aan de neerslag van de afgelopen weken was in de Italiaanse Alpen sprake van een situatie, zoals die in juni normaal is.

Tekort van twee maanden aan sneeuwsmelt

Italië kwam daarbij voor twee maanden aan sneeuwsmelt tekort. Vorig jaar was de situatie ongeveer even slecht. Het was slecht nieuws, want voor wat de watervoorziening betreft, breekt nu juist de lastigste periode aan. Daar waar er in het voorjaar bijzonder veel water nodig is, zijn de voorraden beperkt en valt normaal relatief weinig regen. De vraag en het aanbod lopen dan zo sterk uiteen dat snel tekorten kunnen ontstaan.

Het gebrek aan sneeuw in de Italiaanse Alpen was niet alleen een gevolg van het ontbreken van sneeuwval gedurende de wintermaanden, maar ook van de hoge temperaturen eerder dit voorjaar. Het was die warmte die ervoor zorgde dat het beetje sneeuw, dat er in de bergen nog wel aanwezig was, veel eerder dan normaal is gaan smelten. In het stroombekken van de rivier Adige was er tot voor enkele weken geleden een sneeuwtekort van 73 procent. Het bekken van de Po moest het met 1/3 van de historische voorraad doen. Dit kwam ook daar overeen met de situatie zoals die aan het einde van de junimaand normaal is.

Apennijnen

Zag het er in de Apennijnen door de zware sneeuwval van januari eerst nog goed uit, het warme en droge weer daarna heeft er ook daar voor gezorgd dat het grootste deel van die sneeuw is weggesmolten. Voor de regen waren de omstandigheden er vergelijkbaar met die in de Alpen. En hadden de rivieren geen baat meer bij die vroege sneeuw.

Volgens het onderzoeksinstituut is in alle Italiaanse regio’s, die voor hun watervoorziening mede afhankelijk zijn van sneeuwsmelt in de bergen in het voorjaar, sprake van tekorten. Daarbij is het water dat in de bergen als sneeuw ontbreekt, het water dat straks in de zomer niet beschikbaar komt als drinkwater, water om te bevloeien en water dat in de industrie kan worden gebruikt. Om van het water voor de natuur nog maar te zwijgen.

Ook in 2016 en 2017 erg droog

De situatie is, behalve met die van de afgelopen twee jaar, vergelijkbaar met die van de jaren 2016 en 2017, toen er in de bergen eveneens grote sneeuwtekorten waren. Vorig jaar had de droogte in Italië ingrijpende gevolgen. Niet alleen kwam het op veel plaatsen tot natuurbranden, ook daalde de waterstand in de Po tot een historisch laag niveau.

Sommige dorpen in het noorden hadden al met watertekorten te kampen, omdat hun bronnen in de bergen zo goed als uitgedroogd waren. Inmiddels is er dus toch weer een beetje hoop, vooral ook omdat vandaag zoveel regen valt. Aan de droogte zal die regen nog geen einde maken, maar verlichting brengt ze zeker wel. Na de regen van vandaag lijkt het weer een aantal dagen droog te blijven, maar de kans bestaat dat het vanaf halerwege volgende week opnieuw nat wordt als volgende storingen op Italië af komen.

Reinout van den BornChef Redactie