Het bosbrandseizoen is in Spanje al begonnen
Je kon er eigenlijk de klok op gelijk zetten, helaas: in Spanje heeft de eerste natuurbrand al weer plaatsgevonden.Zevenhonderd brandweerlieden en ruim twintig helikopters en vliegtuigen waren er nodig om de brand in bedwang te krijgen. Inmiddels is dat gelukt, maar ondertussen is er al weer 4000 hectare grond afgebrand, iets ten noorden van de stad Valencia. Er moesten zo’n 1750 mensen geëvacueerd worden door het vuur. En eigenlijk is het nog veel te vroeg voor het ‘bosbrandseizoen’.
Het geeft nogal te denken. Niet alleen dat een woord als ‘bosbrandseizoen’ inmiddels heel normaal klinkt, maar dat we er blijkbaar nu alweer aan beginnen. Maar het komt natuurlijk totaal niet als verrassing.
30 graden in de 'winter'
In Spanje buitelen de zomerse perikelen al de hele maand over elkaar heen. In maart, ja. Zo’n twee weken gelden sneuvelden al een heel trosje temperatuurrecords. Op verschillende plekken werd het maar liefst 10 graden warmer dan gemiddeld. In de buurt van Valencia werd het op 12 maart al ruim 30 graden.
Nu weten we allemaal dat het in Spanje warmer is dan bij ons. Niet voor niets gaan veel mensen er in het najaar of juist in het voorjaar naartoe om nog even (of alvast) een zomergevoel te hebben. En de vriendelijke Zuid-Spaanse winter is natuurlijk al sinds jaar en dag nummer één voor overwinteraars. Maar wat er de laatste jaren gebeurt – en dat geldt voor een heel groot deel van Zuid-Europa – is nogal alarmerend.
Al drie jaar droogte
Vorige week schreven we hier nog over de extreme droogte in Spanje, die nu al drie jaar achter elkaar aanhoudt. Niet alleen viel er in bijna het hele land telkens minder neerslag dan normaal; het werd allemaal nog gecombineerd met extreme hitte, regelmatig in de vorm van langdurige hittegolven. Omdat er dan ook nog eens heel veel water verdampt, en hitte en droogte elkaar dus versterken, blijft er nauwelijks iets over. Ook de stuwmeren, die voor een buffer moeten zorgen, komen allang niet meer vol genoeg. En: “voor de zomermaanden voorziet de Spaanse weerdienst hogere dan normale temperaturen en dus opnieuw een heet en droog zomerseizoen. Daarbij zal de verdamping opnieuw de pan uitrijzen. Het zou, net als in de voorgaande jaren, onder meer een sterk vergrote kans op natuurbranden opleveren.” Een paar dagen later was het dus al zo ver.
Noodtoestand
Heel lang leek het of de waarschuwingen voor klimaatopwarming over de toekomst gingen. Misschien voel je het nog steeds zo. ‘Als we niet X doen, dan gebeurt ooit een keer Y’. Maar het is inmiddels overduidelijk dat de verwoestende gevolgen al overal om ons heen plaatsvinden. Europa loopt zelfs aan kop wat betreft de temperatuurstijging, bleek uit het meest recente jaarrapport van Europese klimaatbureau Copernicus. De stijging van de temperatuur is in de afgelopen 30 jaar op ons continent ruim twee keer zo snel gegaan als het wereldwijde gemiddelde. Nergens anders op de wereld gaat het zo hard.
Premier Sanchez noemde de brand bij Valencia “het zoveelste bewijs van de klimaatnoodtoestand waarin we verkeren”. Vorig jaar – het warmste jaar ooit in Spanje – kwam het tot bijna 500 bosbranden. Een gebied ter grootte van de hele provincie Zuid-Holland brandde af. En met nu de zoveelste hete, droge zomer in het vooruitzicht, waarbij ook de buffers steeds verder wegkwijnen, kijken ook de Spaanse autoriteiten somber naar het zomerseizoen. Kennelijk is dat nu al begonnen.