Guam maakt zich op voor mogelijk zwaarste tyfoon in 20 jaar
Vorige week ontstond in Micronesië, iets ten noordoosten van Papoea Nieuw Guinea, een tropische verstoring boven het warme zeewater van de westelijke Stille Oceaan of Pacific. Het systeem activeerde op zijn pad richting het noordwesten en werd afgelopen zaterdag, nog ruim boven open zee, een tropische storm en nog geen dag later was het een tyfoon: Mawar. Deze inmiddels supertyfoon trekt nu met een verwoestende wind en veel regen richting het eiland Guam. De eilandbewoners maken zich op voor de mogelijk zwaarste tyfoon in 20 jaar.In december 2002 trok er voor het laatst zo’n zware tyfoon langs en over het eiland Guam. Met windstoten tot bijna 280 kilometer per uur en heel veel regen veroorzaakte supertyfoon Pongsona toen een enorme ravage op het kleine eiland. Amper twee jaar later, in augustus 2004, volgde categorie 4 tyfoon Chaba ongeveer hetzelfde pad en hoewel deze tyfoon net even wat minder krachtig was, kwam het ook toen tot heel veel schade.
Vaker zware tyfoons
Sinds 1949 trokken al ten minste 14 tyfoons van ditzelfde kaliber over het gebied, tot circa 110 kilometer rondom Guam. Dit waren allemaal supertyfoons in de 4e of 5e categorie op de schaal van Saffir Simpson. De 4e categorie gaat gepaard met gemiddelde windsnelheden tussen 209 en 251 kilometer per uur, en alles daarboven valt in de zwaarste vijfde categorie.
Tyfoon Mawar
De huidige supertyfoon Mawar gaat nu gepaard met gemiddelde windsnelheden van circa 250 kilometer per uur en valt daarmee nog net in de vierde categorie. De komende uren lijkt het geheel boven het warme zeewater echter nog verder te activeren, met later vandaag dan naar verwachting gemiddelde windsnelheden tot rond 260 km/uur.
Wind, regen en stormvloed
Op basis van de huidige berekeningen trekt Mawar morgen pal over het eiland, met een desastreuze wind en nog gevaarlijkere windstoten. Ook wordt er heel veel regen verwacht, tot lokaal ruim 350 millimeter, en zijn bovendien erg hoge golven mogelijk die vooral aan de kust in overstromingen kunnen resulteren. In de bergen kunnen modderstromen ontstaan.
Nu al regen
De eerste (lichtere) neerslagzones die rondom de kern van de tyfoon draaien, bereiken op dit moment de zuidoostkust van het eiland al en vooral morgen trekt de zwaarste regen over het eiland. Ook nadat de tyfoon het eiland gepasseerd heeft, is het nog niet voorbij met de regen. En na een tijdelijke afname van de wind, tot rond 240 km/uur, neemt hij aan de andere zijde van het eiland boven open zee weer snel in kracht toe.
Pad nog onzeker
Hoewel Mawar al dicht in de buurt van Guam komt, is er nog wel enige onzekerheid omtrent het precieze pad van de tyfoon. Dat hij over het eiland gaat trekken, is vrij zeker, maar zijn pad daarna niet. Gisteren nog leek het geheel nog richting het noorden van de Filipijnen te trekken, maar de laatste berekeningen laten hem nu toch iets noordelijker uitkomen, meer richting Taiwan. Dit betekent echter niet dat vooral de Filipijnse provincie Luzon er geen last van zal krijgen, want de neerslagbanden en windvelden die om de kern van de tyfoon heen draaien, zijn dermate omvangrijk dat ook die omgeving en later Taiwan er in het weekend nog last van zullen krijgen.