Grote stuwmeren VS beginnen nu eindelijk te stijgen
Zien we in Europa in de droge gebieden in het zuiden nog een (laat) begin van herstel in de watervoorraden, in de gebieden in het zuidwesten van de VS, waar zich de laatste jaren een indrukwekkende droogte heeft opgebouwd, speelt iets vergelijkbaars. Raakten de stuwmeren aan de westkant van de Rocky Mountains tijdens de zeer natte winter alweer goed gevuld, dankzij de sneeuwsmelt in de bergen stijgt het waterniveau nu ook in de twee grootste stuwmeren van de VS: Lake Mead (Nevada) en Lake Powell (Utah).Beide stuwmeren liggen achter stuwdammen in de Colorado rivier en kwamen het laatste jaar in het brandpunt van de belangstelling. Het warniveau was er door jarenlange droogte zover gedaald, dat de bodem in zicht begon te raken. En dat terwijl tientallen miljoenen mensen voor hun watervoorziening van de stuwmeren afhankelijk zijn. Ook grote landbouwgebieden zouden zonder het water uit de meren verdorren. Verder wordt er met behulp van waterkracht een grote hoeveelheid elektriciteit geproduceerd.
Lake Mead
Met name in Lake Mead was de situatie uiterst zorgelijk. Daar was de waterstand zover gedaald dat, bij gelijkblijvende weersomstandigheden, het punt van ‘technisch leeg’ in de loop van 2024 al bereikt had kunnen worden. In dat geval hadden de waterkrachtcentrales volledig moeten worden stilgezet en was het moeilijk geweest om vanuit de overblijvende watervoorraad nog aan de grote vraag naar water te kunnen voldoen.
Inmiddels zijn we een op veel plaatsen recordnatte winter verder. In de bergen viel erg veel sneeuw, hier en daar in totaal zo’n 20 meter. Dankzij de regen in het laagland zijn de stuwmeren aan de westzijde van de Rocky Mountains in Californië alweer bijna geheel gevuld. De twee grootste, La Shasta en Lake Oroville staan bijna helemaal vol. En voor de vele kleinere stuwmeren in het Californische laagland geldt feitelijk hetzelfde.
Grote meren reageren trager
Bij Lake Mead en Lake Powell, die aan de andere kant van de Rocky Mountains in het woestijnachtige binnenland van de VS liggen, duurde het langer voordat een reactie te zien was. Die kwam er pas toen de sneeuw in de bergen begon te smelten en dat gebeurt nu door het warme weer. In Lake Powell is het waterniveau sindsdien met maar liefst 8,5 meter gestegen. Het meer is daarmee nog lang niet vol, maar er is wel een immense hoeveelheid water bijgekomen. Verder gaat de stijging op dit moment nog in hoog tempo verder. In Lake Mead, het grootste stuwmeer van de VS, gaat de reactie een stuk langzamer, maar ook hier zien we het water stijgen. Hier is het waterniveau sinds het begin van de sneeuwsmelt met ruim 2 meter gestegen. En ook die stijging houdt de komende tijd nog aan.
Dankzij de natte winter staan beide meren nu hoger dan vorig jaar, rond dezelfde tijd. De jarenlange trend van een dalende waterspiegel is daarmee – in ieder geval tijdelijk – doorbroken. Lake Powell is al hard op weg naar het waterniveau van nog een jaar eerder, Lake Mead heeft wat dit betreft nog wel een route af te leggen.
El Niño
De toegenomen neerslag in het zuidwesten van de VS, en de verzachting van de droogte daar, heeft waarschijnlijk met de El Niño te maken die op het punt van beginnen staat. Zolang die aanhoudt, is de verwachting dat er in de voorheen droge gebieden in het zuidwesten van de VS meer regen dan normaal zal vallen. Zo kan de situatie zich verder herstellen.
In Europa ligt het zwaartepunt van de regens in langdurig droge gebieden in Italië en in Spanje. Zoals we gisteren op Weer.nl al schreven, is in het zuidoosten van Spanje bijzonder veel regen gevallen. Cuevas de Almanzora in de Spaanse provincie Almeria kwam uiteindelijk tot een regenhoeveelheid van 330 millimeter in iets meer dan een dag.
In Spanje moet het nog lang regenen
Wat voor Amerika geldt, geldt zeker ook voor Spanje. Hier moet het nog lange tijd regenen om een deuk in de droogte te kunnen slaan. In het uiterste zuidoosten mag dat dan nu een beetje gelukt zijn, in andere gebieden is nog heel veel meer regen nodig. Op de meeste plaatsen is nog nauwelijks water in de stuwmeren terechtgekomen. Toch is er hoop, want in zowel Spanje als Italië lijkt het wisselvallige weer nog langere tijd aan te houden.