Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de Bruijn - Harderwijk - De zon komt steeds hoger in de lucht te staan en is dan ook steeds krachtiger aan het worden.
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen-de BruijnHarderwijkDe zon komt steeds hoger in de lucht te staan en is dan ook steeds krachtiger aan het worden.
Nu

Gemakkelijk verbranden

De zon laat zich tijdens dit lange Hemelvaartsweekend goed zien en het is zo goed als droog, dus we trekken er op uit en vertoeven massaal buiten. Omdat het vooral vandaag en morgen nog niet heel warm is en er soms aardig wat wind staat, voelen we de zon niet of nauwelijks op onze huid branden, maar niets is minder waar. De zonkracht of UV-index is vandaag bij onbewolkt weer 6, wat betekent dat je (afhankelijk van je huidtype) binnen 15 tot 25 minuten gemakkelijk kunt verbranden. In de loop van volgende week komt de UV-index bij onbewolkt weer zelfs alweer op 7 uit en dan kan je huid zonder bescherming binnen 10 tot 15 minuten al rood kleuren en verbranden.

Het zomerseizoen staat voor de deur en dat betekent dat de zon steeds hoger in de lucht komt te staan. Het UV-zonlicht, ofwel de zonkracht, neemt daardoor toe en dus ook het risico op verbranden. Om te voorkomen dat je huid verbrandt, hebben het KNMI en het RIVM de zogeheten zonkrachtschaal opgesteld, welke globaal aangeeft hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander midden op de dag zon kan verdragen.

Hoe snel gaat het

Deze schaal geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid in de volle zon na 8 tot 24 uur rood kleurt. Bij een gemiddelde Nederlander gebeurt dit bij een zonkracht 3 of 4 al na 25 tot 35 minuten. Bij zonkracht 5 of 6 is dat al na 15 tot 25 minuten, en bij zonkracht 7 of 8 nog sneller, namelijk al na 10 tot 15 minuten. Zonkracht 9 of hoger komt in ons land minder vaak voor, maar dan kan je huid al binnen 10 minuten rood kleuren, afhankelijk van je huidtype.

Vitamine D

Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je, voor de aanmaak van vitamine D, maar teveel is niet verstandig. Naast het verbranden (en sneller verouderen) van je huid, is teveel UV-straling ook slecht voor je ogen en is het de belangrijkste oorzaak van huidkanker. De zon is tussen 12 en 15 uur het krachtigst en dan is het sowieso goed om zoveel mogelijk uit de zon te blijven of de schaduw op te zoeken.

Temperatuur geen invloed

De temperatuur heeft overigens niets met de kracht van de zon en dus ook het verbranden van de huid te maken. Op een relatief koude, maar zonnige dag zoals vandaag, kan de zonkracht even sterk of zelfs sterker zijn dan op een warme dag. Bewolking heeft wel wat invloed op de zonkracht, maar geeft maar minimale bescherming. Ook in de schaduw of onder een parasol kan je huid nog steeds verbranden.

Britta van GendtMeteoroloog