Februari groeit uit tot een droge wintermaand
Met landelijk 15 millimeter is februari tot nu toe een opvallend droge maand. Komende dagen komt daar nog circa 6 mm bij, de normale 60 mm gaan we dus bij lange na niet halen. Mogelijk wordt het de droogste februari sinds 1986. Vooral in Zeeland is weinig gevallen, lokaal nog maar 3 mm. December en januari waren beduidend natter met respectievelijk 84 en 127 mm en zorgen ervoor dat de meteorologische winter ondanks de droge februari toch nat eindigt.Februari is tot nu toe opvallend droog verlopen. Met de neerslag die tot en met zaterdag nog wordt verwacht komt de maand op circa 21 millimeter uit en dat is veel minder dan de normaal van 60 mm. Omdat december en vooral januari beduidend natter waren (januari op 4 na natste sinds begin metingen) zal de winter toch te nat eindigen, met landelijk ongeveer 232 mm tegen 217 mm normaal.
De droogste plekken vinden we momenteel nog in Zeeland. Zo is tot en met vandaag in Biervliet en Vlouwenpolder nog maar 3 mm gevallen. Ook in Brabant, Limburg, Holland en Texel zijn er plekken met minder dan 10 mm. Wat natter is het op de Veluwe en langs de oostgrens. Enschede en Gendringen melden tot nu toe 40 mm en Deelen en Beekbergen zitten met 31 en 44 mm nog wat hoger. Komende dagen wordt vooral in het noordoosten nog zo’n 10-15 mm verwacht, verder naar het zuidwesten wat minder. Waarschijnlijk blijft dus het hele land onder de normaal van 60 mm.
Mogelijk droogste februari sinds 1986
Deze eeuw viel in 2003 landelijk gemiddeld 19 mm en 1998 kwam met 18 mm nog iets lager uit. Verder terug in de meetreeks komen we uit bij 1986, toen viel 3 mm en dat is tevens de droogste februari ooit gemeten in ons land. Februari 1986 was de op 4 na koudste februari sinds 1901 en bracht de meest late Elfstedentocht ooit.
Volgens de huidige verwachting lijkt het in ieder geval de droogste februari sinds 2003 te worden. Mocht het neerslagtotaal iets lager uitkomen deze dagen, dan zou het zelfs de droogste sinds 1986 kunnen worden.
Droogte in februari een probleem?
In februari verdampt doorgaans nog nauwelijks vocht en omdat de bodem in een normale situatie verzadigd is, wordt vrijwel alle neerslag afgevoerd via de (grote) rivieren naar zee. Een droge februari maakt dan dus niet uit.
Alleen in winters na een extreem droge zomer, is het belangrijk dat er ook in februari genoeg neerslag valt. Gebeurt dit niet, zoals bijvoorbeeld in 2019 het geval was, dan begint het groeiseizoen in april al met een achterstand. Daar is dit jaar geen sprake van, want naast de winter verliep ook de herfst vrij nat. Begin januari was het enorme neerslagtekort van de zomer van 2022 overal weggewerkt. Ook de grondwaterstand is na de natte januari weer bijgetrokken.
Mocht maart met extreme droogte gepaard gaan, dan kan dat wel een probleem worden. Vorig jaar beleefden we de droogste maart allertijden. Omdat het recordzonnig was, verdampte zeer vroeg in het groeiseizoen al heel veel vocht. Daarna werd het in de loop van de lente en vooral in de hoogzomer alleen maar droger. Met een maximaal neerslagtekort van landelijk gemiddeld 318 mm, was de droogte gedurende het groeiseizoen sinds 1901 slechts 4 jaren nóg erger. Dit jaar begint maart met droog, zonnig en koud voorjaarsweer, maar al snel volgt een wisselvalliger weerbeeld.