Extreme hitte in zuiden VS breekt ene na andere record
Extreme hitte in het zuiden van de VS, in de staten Texas en New Mexico, breekt het ene na het andere record en test het uithoudingsvermogen van de inwoners tot het uiterste. De hitte, overdag soms tot 48 graden aan toe, is daarbij niet het enige probleem. De hoge nachttemperaturen komen er nog eens bovenop. Er is geen ontsnappen aan.Een hogedrukgebied, tot op grote hoogte gevuld met hete lucht, is de boosdoener. Het lijkt de komende tijd op zijn plaats te blijven, dus houdt de schroeihitte aan. Zo’n hogedrukgebied wordt ook wel een hittekoepel (heat dome in de VS) genoemd. Doordat de lucht hoog in de atmosfeer zo warm is, kan de lucht eronder – aan het aardoppervlak – niet weg en warmt steeds verder op. Op die manier kunnen extreme temperaturen worden gehaald.
Ook recordwarme nachten
De afgelopen dagen kwamen een vader en een zoon om het leven toen ze in een natuurgebied wandelden, terwijl het kwik er tot 48 graden steeg. Zelfs in een miljoenstad als Houston kan het nu 46 graden worden. Ook in de nachten worden recordhoge temperaturen aangetikt. Hier en daar komt het kwik niet beneden 28 graden en dat is dan nog op officiële waarnemingsstations. In stedelijke gebieden komt het kwik denkelijk soms helemaal niet beneden 30 graden. Je kunt dan niet goed afkoelen. Je lichaam raakt zijn warmte niet kwijt. Dat kan tot hartfalen andere hitte gerelateerde problemen leiden.
Om de hitte buiten te houden, zet iedereen die er één heeft de airco in huis aan. De vraag naar elektriciteit bereikte in de hittegebieden de afgelopen dagen recordhoogten. Anders dan tijdens eerdere hittegolven, hield het net nog stand. Toch ligt het gevaar voor onderbrekingen in de stroomvoorziening steeds op de loer. Omdat het ernaar uitziet dat de hitte nog een tijd zal aanhouden, geldt dat zeker ook voor de komende periode.
Hogedrukgebieden
Standvastige hogedrukgebieden met hoge temperaturen zijn een fenomeen dat hoort bij het veranderende klimaat op aarde. Ze lijken steeds meer voor te komen. Voorbeelden zijn de extreme hittegolf in Europa in de zomer van 2003, toen naar schatting 30.000 mensen als gevolg van de hitte vervroegd stierven. In India kwamen in 2015 naar schatting 2000 mensen door hitte om het leven. Op sommige plaatsen werd het toen 47 graden. In Delhi was het zo heet dat het asfalt van sommige wegen spontaan begon te smelten. Eerder al in 1995 kwamen in Chicago 700 mensen door hitte om. Het werd er toen 38 graden, maar het voelde als 50 graden aan door de hoge luchtvochtigheid waarmee de hitte gepaard ging.
Kijken we naar dit jaar, dan hebben hittekoepels al huisgehouden in Canada, waar het bosbrandseizoen extreem vroeg en heet begon, Siberië (een hittekoepel bracht er in juni in het hoge noorden temperaturen tot bijna 40 graden aan toe), het zuidoosten van Azië (Thailand, Vietnam en China) en eigenlijk ook al hier in Europa. In Nederland zijn we op weg naar de warmste junimaand ooit sinds 1706, in meer dan drie eeuwen tijd dus.
Extra kwetsbare gebieden
In een onlangs verschenen studie zijn gebieden zoals Afghanistan, Papua Nieuw Guinea en Centraal-Amerika (met landen als Guatemala, Honduras en Nicaragua) als zogenoemde hotspots bestempeld. Dat zijn plaatsen waar de regelmatig terugkerende hitte een regelrechte bedreiging lijkt te worden. In deze landen groeit de bewolking snel, terwijl de gezondheidszorg en de energiesector tegelijkertijd gebrekkig zijn. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar voor als de hitte toeslaat en zijn de gevolgen ervan er relatief groot.