Extreem weinig sneeuw in Zwitserse Alpen, ook Italië en Frankrijk droog
We zien de laatste tijd ongelooflijke beelden vanuit de Alpen. Vooral in Zwitserland zijn de sneeuwtekorten enorm. Veel zuidhellingen zijn er tot aan de boomgrens sneeuwvrij. Ook op gletsjers ligt hier en daar tot op grote hoogte helemaal geen sneeuw. De droogte strekt zich uit tot over Italië en Frankrijk. De hoop voor neerslag is nu op het voorjaar gevestigd, anders vrezen de autoriteiten opnieuw een droge en zeer het zomer.De situatie in Zwitserland is zorgwekkend. Hardnekkige hogedrukgebieden in het westen hielden neerslaggebieden er veelal weg. De sneeuwhoogten zijn ronduit dramatisch te noemen. Aan de noord- en zuidzijde van de hoofdkam bedragen ze slechts tussen 0 en 30 procent van wat er normaal ligt. In het hooggebergte is het iets beter, maar nog steeds heel slecht met tussen 30 en 60 procent van de normale sneeuwhoeveelheden. Alleen in een klein gebiedje in het westen ligt iets meer dan de helft van normaal.
In Zwitserland wordt gevreesd voor de komende zomer. Gletsjers die geen sneeuwbedekking hebben, zijn extra kwetsbaar voor afsmelt, zeker als het in een droge zomer ook nog eens warmer dan normaal is. Volgens schattingen verloren de Zwitserse gletsjers in 2022 tijdens de zomermaanden ongeveer 6 procent van hun ijs, ongelooflijk veel in één jaar. Eenzelfde lot dreigt het gletsjerijs de komende zomer, als het weer niet op korte termijn omslaat.
Italië blijft maar droog
Zoals al aangegeven, strekt de droogte zich ook uit over flinke delen van Italië, met als gevolg dat het water in Venetië extreem laag staat. Het waterpeil in delen van Italië is na een droge winter zelfs dusdanig laag dat er problemen dreigen voor onder meer de landbouw. Ook de toegang tot drinkwater loopt gevaar als het de komende maanden niet meer gaat regenen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van een analyse van de Italiaanse onderzoeksraad CNR.
Volgens het CNR was de hoeveelheid neerslag vorig jaar in het noorden van Italië 40 procent lager dan normaal. Ook dit jaar is het vooralsnog erg droog. Zo staat het peil van de rivier de Po in de omgeving van Pavia 3 meter onder het normale niveau. "Er is niets veranderd sinds vorig jaar. Er is nog steeds een neerslagtekort", verzucht klimatoloog Luca Mercalli. "Laten we de lente afwachten. Die is meestal de natste periode voor de Po-vallei."
Volgens Mercalli bestaat er "een goede kans" dat regenval in de maanden april en mei het tekort kan compenseren. "Dat is onze laatste hoop. Als er voor het tweede jaar op rij geen significante regenval is in de lente, dan zou dat voor het eerst in de geschiedenis zijn."
Landbouw
Het gebrek aan neerslag heeft ook invloed op de landbouw, de opwekking van energie en de toegang tot drinkwater. Een derde van de landbouwproductie kan verloren gaan, tenzij een nieuwe periode van lange en intense droogte wordt voorkomen, waarschuwt de grootste boerenbeweging van Italië.
De opwekking van energie door middel van waterkracht komt in gevaar bij een tekort aan neerslag. "Zonder water kun je geen energie opwekken, dus dat wordt een ander probleem", zegt Alessandro Bratti van het Italiaanse Instituut voor Milieubescherming en -onderzoek. "De situatie is erg kritiek omdat het niet gesneeuwd of geregend heeft en de verwachting is dat dit zo blijft."
Als het waterpeil van de Po zo laag blijft, kan het ook gebeuren dat water uit de zee landinwaarts stroomt en in de bodem zakt. Dit zilte grondwater zorgt er dan voor dat het niet meer gebruikt kan worden om landbouwgrond mee te irrigeren. Daarnaast kan het ook een probleem vormen voor drinkwater, omdat er dan ontziltingsinstallaties gebruikt moeten worden om het zoute water te filteren.
Winterdroogte Frankrijk
Frankrijk beleeft de langste winterperiode zonder noemenswaardige regen, ooit gemeten. Volgens weerdienst Météo France viel er sinds 21 januari over het hele land minder dan 1 millimeter per dag, waardoor de bodem uitzonderlijk uitgedroogd is voor de tijd van het jaar.
Het aantal dagen zonder regen in de winter is in Frankrijk "nooit eerder gezien" sinds het bijhouden van de neerslagrecords in 1959, aldus de nationale weerdienst. Dinsdag waren dit 31 dagen zonder regen. Aan de droge periode komt woensdag naar verwachting een einde, aangezien het in het zuiden van het land gaat regenen.
De omstandigheden komen overeen met die van half april en vooral het zuiden van Frankrijk is zwaar getroffen. Het land gaat sinds de zomer van 2021 gebukt onder een langdurige droogte. Sinds augustus 2021 is er in alle maanden behalve december 2021, juni 2022 en september 2022 te weinig regen gevallen.
Minder sneeuw
Naast het gebrek aan regen ligt er in de bergen ook minder sneeuw dan normaal voor deze tijd van het jaar. De periode van september tot maart is cruciaal voor het aanvullen van de watervoorraden uit gesmolten sneeuw, aldus de weerdienst. Daarnaast is het in Frankrijk al twaalf maanden op rij warmer dan gemiddeld. Het is de eerste keer sinds het begin van de temperatuurregistratie in 1947 dat zo'n lange reeks van bovennormale maandelijkse gemiddelde temperaturen werd gemeten.
ANP / Weer.nl