Foto gemaakt door Gouwenaar - Tolkamer - De Rijn bij Tolkamer.
Foto gemaakt door GouwenaarTolkamerDe Rijn bij Tolkamer.
Nu

Even wat extra water door de rivieren; waterbeheerders blij

Waterbeheerders in Nederland waren erg blij met het kleine ‘hoogwatergolfje’ dat de afgelopen dagen door de Rijn is gestroomd. Het werd veroorzaakt door de regens van de afgelopen week in met name het noordelijke deel van het stroomgebied.

De Rijn steeg afgelopen vrijdag en zaterdag ruim 60 centimeter, zo meldt de site Waterpeilen.nl, tot een hoogte van om en nabij 8 meter 30 bij Lobith, komend van een voor deze tijd van het jaar zeer lage 7 meter 70. De afvoer steeg van 1200 kubieke meter per seconde naar 1585 kubieke meter per seconde, maar ook dat is nog altijd ruim onder het langjarig gemiddelde van ruim 2200 kubieke meter per seconde. De komende tijd zakt het water weer, om rond 3 juli opnieuw bij het lage niveau van eerder vorige weer terug te keren. Tenzij het natuurlijk opnieuw flink gaat regenen.

Extra water naar IJsselmeer

Waterbeheerders zijn volgens Rijkswaterstaat erg blij met de tijdelijke stijging van de waterstand in de Rijn en dus in alle grote rivieren. Het extra water wordt gebruikt om knelpunten die door de droogte zijn opgetreden aan te pakken. Zo wordt veel water via de IJssel naar het IJsselmeer gestuurd om daar het peil te verhogen. Dat is nodig, omdat het IJsselmeer de grote zoetwatervoorraad is voor een aantal waterschappen en een drinkwaterbedrijf. Rijkswaterstaat wilde het peil van het meer begin juni extra verhogen, maar dat lukte niet helemaal door de aanhoudende droogte en hitte.

Het extra rivierwater wordt ook ingezet om de Rijn-Maasmonding en het Amsterdam-Rijnkanaal goed door te spoelen. West-Nederland heeft al behoorlijk veel last van verzilting. De lage afvoer van de rivieren is niet voldoende om het indringen van zout zeewater tegen te houden. Nu er tijdelijk meer water door de rivieren stroomt, wordt het zoute water wel wat teruggeduwd naar zee. Waterschappen die een verbinding hebben met een rivier kunnen met de extra afvoer hun regionale watersystemen aanvullen.

Droogte niet voorbij

,De droogte is niet voorbij maar dit is even heel welkom’, zegt Rijkswaterstaat. ‘We laten geen druppel ongemerkt voorbij gaan en gebruiken al het water dat er is.’ Regenrivier de Maas heeft door de hevige regenbuien in België en de Ardennen ook even een hogere waterstand gehad, maar die piek was snel voorbij, aldus Rijkswaterstaat.

ANP / Weer.nl

.

Reinout van den BornChef Redactie