Er is nu ook een streepjescode van de biodiversiteit
De streepjescode van het klimaat kennen we allemaal inmiddels wel. Het is het plaatje waarin de afwijkingen van de gemiddelde wereldtemperatuur ten opzichte van normaal achter elkaar zijn gezet. Het gaat van blauw naar rood en volgt daarmee mooi de opwarming van het wereldwijde klimaat, waar we middenin zitten. Nieuw is de streepjescode van de biodiversiteit, die in dezelfde periode een sterke afname laat zien.Van de manieren om de klimaatverandering op aarde weer te geven, is de streepjescode waarschijnlijk wel de opvallendste. Hij heeft de ‘hockeystick’ van vroeger, de vlak lopende grafiek van de temperaturen op aarde die aan het einde, als het klimaat snel begint op te warmen steil omhoog schiet, helemaal naar de achtergrond verdrongen. De snelle overgang van blauw naar rood, vervat in de voor ons maar al te bekende streepjescode, is blijkbaar een stuk sprekender. Je kunt hem tegenwoordig zelfs als een souvenir kopen.
Streepjescode
Het is niet verwonderlijk dat andere instituten op die succesvolle streepjescode aanhaken. Nu is er ook één voor de biodiversiteit aangemaakt. Biodiversiteit is, zo zegt de Universiteit Wageningen op zijn site, kortweg de verscheidenheid aan leven – van een slootwaterdruppel tot een compleet bos, een oceaan of zelfs de aarde als geheel. Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waarvan ze deel uitmaken, van weiland tot wetland, van rivier tot estuarium en van bos tot woonwijk.
Terwijl de aarde opwarmt, gaat de biodiversiteit achteruit, zo laten veel onderzoeken zien. Nu is die terugloop het gevolg van een complex proces, waarin allerlei factoren en vooral ook de mens een rol spelen, maar het beeld dat je krijgt als je de twee streepjescodes naast elkaar legt, spreekt toch wel boekdelen. Want de snelheid waarmee het warmer wordt op aarde gaat hand in hand met de snelheid de biodiversiteit terugloopt.
Broeikaseffect
Vroeger was het zo dat als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer omhoog ging, alles wat er op aarde groeide en bloeide een tandje bijzette. Het gevolg daarvan was dat de CO2-concentratie in de lucht op den duur weer omlaag ging. Zo herstelde de aarde zijn uit de hand gelopen broeikaseffect zelf weer. Dat ging soms veel te hard, waarna een ijstijd uitbrak en er op aarde niets meer groeide. Maar dan waren er altijd weer de vulkaanuitbarstingen die nieuwe CO2 in de lucht brachten. En zo begon de cyclus opnieuw.
Ook nu ze alles wat op aarde nog groeit en bloeit een tandje bij, als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer toeneemt. Tegelijkertijd verdwijnen grote stukken natuur, doordat de mens bossen kapt en andere natuur in gebruik neemt, bijvoorbeeld voor akkerbouw en de bouw van steden. Hierdoor kan de aarde niet meer zelf ingrijpen om het uit de hand lopende broeikaseffect aan banden te leggen en moet de mens het zelf beteugelen.
Herstel biodiversiteit
Het herstel van de biodiversiteit is een middel om het vermogen van de natuur om CO2 op te nemen weer te herstellen, zo stellen natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ze zijn dan ook een actie begonnen om regeringen wereldwijd te bewegen om het herstel van de oorspronkelijke natuur weer prioriteit te geven. Ook daarmee kunnen we de klimaatdoelen een stuk dichterbij brengen en de aarde voor iedereen leefbaar houden, zo stellen ze. In de tweet vind je actielink van het Wereld Natuur Fonds terug.