Foto gemaakt door Joost Mooij - Meerssen - Op de grens van koude lucht in het noorden en zachtere, verder naar het zuiden en dan vooral in Frankrijk, kan het de komende dagen regionaal sneeuwen. Vooral in België en in Zuid-Nederland zijn de kansen op sneeuw groot. In het noorden vallen sneeuwbuien.
Foto gemaakt door Joost MooijMeerssenOp de grens van koude lucht in het noorden en zachtere, verder naar het zuiden en dan vooral in Frankrijk, kan het de komende dagen regionaal sneeuwen. Vooral in België en in Zuid-Nederland zijn de kansen op sneeuw groot. In het noorden vallen sneeuwbuien.
Nu

Eerst laat-winterse perikelen, vanaf vrijdag zachter en wisselvallig

Op de grens van koude lucht in het noorden en zachtere, verder naar het zuiden en dan vooral in Frankrijk, kan het de komende dagen regionaal sneeuwen. Vooral België lijkt morgen voor een groot gedeelte wit te worden, maar ook in het zuiden van Nederland kan dat later vandaag en morgen regionaal gebeuren. In het noorden zijn het vooral sneeuwbuien van de Noordzee die het plaatselijk even wit kunnen maken.

Terwijl we meteorologisch gezien in de lente zitten, heeft het weer de komende dagen laat-winterse trekjes. In de nachten kan het tijdens opklaringen een paar graden vriezen, overdag wordt het niet warmer dan maximaal een graad of 5. Valt er eens neerslag of sneeuwt het een tijdje, dan komen de temperaturen nog een stuk lager uit. Vanaf vrijdag wordt het zachter, komt er meer wind en breekt een sterk wisselvallige periode aan.

Koude lucht dichtbij

Het zijn lagedrukgebieden in het noorden die de koude lucht, die nu eens heel dichtbij is, Nederland vanuit het noorden proberen in te duwen. Andere lagedrukgebieden op de Oceaan doen datzelfde met zachte lucht, maar dan vanuit het zuiden. Omdat de straalstroom precies boven onze hoofden terechtkomt, zit er veel energie in de atmosfeer. En dan lukt het wel met het genereren van ‘weer’.

Dat weer laat vandaag in Nederland een duidelijke tweedeling zien. De overgangszone tussen de twee luchtsoorten, de koude in het noorden en de zachte, verder naar het zuiden, ligt boven het midden en zuiden van het land. Daar overheerst dan ook de bewolking en valt af en toe regen. Vooral in het zuiden kunnen de hoeveelheden behoorlijk oplopen. In het noorden komt de zon er nu en dan door. Daar is de koude lucht al aanwezig en kan een enkele sneeuw- of hagelbui vanaf de Noordzee het land op komen.

Later vandaag vaker sneeuw

Later vandaag, als de koude lucht vanuit het noorden steeds meer met de neerslag in het zuiden in contact komt, kan de regen daar op meer en meer plaatsen in natte sneeuw overgaan. Dat begint al op de hogere delen van de Veluwe, maar ook de oostelijke helft van Brabant en delen van Zuid- Limburg kunnen ermee te maken krijgen. In de Limburgse heuvels kan het dan zelfs wit en plaatselijk glad worden. Ook in het noorden wordt het tijdens fellere sneeuwbuien plaatselijk wit. Die buien kunnen ook dieper landinwaarts komen. Er waait een matige tot krachtige westelijke tot noordwestelijke wind. Het wordt 5 of 6 graden, maar in winterse neerslag zijn de temperaturen lager.

Vanavond trekt de meeste neerslag het land uit, al kunnen vanaf de Noordzee nog altijd wel een paar sneeuwbuien binnendrijven. Tijdens opklaringen gaat het op veel plaatsen een aantal graden vriezen. Het koelt af tot tussen -2 en -5 graden. In het zuiden raakt het later alweer bewolkt als de neerslagzone, die boven België tot een echte sneeuwzone is omgevormd, weer langzaam naar het noorden komt opzetten.

Morgen in het zuiden sneeuw

Morgen hebben we opnieuw een duidelijke tweedeling in het weer. Vooral in de zuidelijke helft is het bewolkt en zijn er perioden met sneeuw bij temperaturen nauwelijks boven nul. In het noorden laat de zon zich vaker zien en blijft het op een lokale sneeuwbui na droog. De zwakke tot matige wind waait in het zuiden uit oostelijke richtingen, in het noorden is de wind noordelijk tot noordwestelijk. Bij dit alles is het in het zuiden maximaal 1 of 2 graden, in het noorden kan het kwik nog tot 5 of 6 graden stijgen.

Morgenavond trekt de neerslag weg en in de nacht naar donderdag krijgen we tijdens opklaringen opnieuw tussen 1 en 5 graden vorst, een beetje afhankelijk van de opklaringen. Donderdag overdag is het lange tijd droog en komt eerst de zon er geregeld door. Later neemt de bewolking weer toe en vanaf de avond kan het vanuit het zuidwesten gaan regenen. Alleen in het noorden is er dan nog kans op natte sneeuw.

Vanaf vrijdag zachter en sterk wisselvallig

Vrijdag en de dagen daarna is het behoorlijk wisselvalliger. Er passeren diverse storingen die met wolken, regen en soms flink wat wind passeren. Tussendoor zijn er langere droge perioden met nu en dan zon. De temperaturen komen wat meer in een achtbaan terecht. In golven met zachte lucht tussendoor kan het kwik regionaal tot in de dubbele cijfers stijgen, als weer even koudere lucht wordt aangevoerd, ligt het kwik een stuk lager. Al met al ziet het weer er heel anders uit dan vorig jaar in maart. Toen was het erg droog en scheen de zon alleen maar. Voor de natuur is de neerslag van dit jaar een welkome aanvulling.

Reinout van den BornChef Redactie