Droge regentijd in Tanzania
Een lang gekoesterde wens kwam afgelopen meivakantie in vervulling. Op zoek naar de ‘Big Five’ in het Afrikaanse Tanzania. Wilt op zoek naar wild! Hahahaaaa… Het bleek een onvergetelijke reis die bij ons hele gezin een onuitwisbare herinnering heeft achtergelaten. Vooral de grootsheid van de natuur en het adembenemede ‘Wildlife’ bleef ons verrassen. En dan die goedlachse en vriendelijke bevolking die ons deden beseffen dat je maar weinig nodig hebt in het leven om gelukkig te zijn. Een avontuur dat mij soms ook even terug bracht naar mijn ervaringen tijdens de zes weken durende Expeditie Robinson vorig jaar in Maleisië.Geografie
Tanzania ligt in het midden van Oost Afrika, net ten zuiden van de evenaar en grenst aan de Indische oceaan. In het noorden wordt Tanzania begrensd door Kenia, Lake Victoria en Oeganda. In het oosten ligt de Indische Oceaan met de eilanden Zanzibar en Pemba. In het zuiden grenst Tanzania aan Mozambique en Zambia en in het westen aan Zaïre, Rwanda en Burundi. Van noord naar zuid is Tanzania 1300 km lang en van oost naar west is het ongeveer ± 1100 km breed. Tanzania is 945.087 vierkante kilometer groot, dat betekent dat Tanzania ongeveer 23 keer zo groot is als Nederland. En dat terwijl er maar 3,5 keer zo veel mensen wonen.
Niet beste tijd
Volgens alle reisinformatie, die ik er op nasloeg, zou het niet de beste tijd zijn om in deze periode op Safari te gaan. Doordat Tanzania dicht bij de evenaar ligt, kent dit land geen zomer en winter zoals we gewend zijn in Nederland. De seizoenen in Tanzania kenmerken zich door langdurige droogte en perioden met veel regenval. De beste periode om wild te spotten tijdens een safari is dan ook in het droge seizoen, van juni tot en met oktober, wanneer de dieren massaal te vinden zijn op plekken waar nog wel water en voedsel aanwezig is.
Regentijden en droogte
De droge periode in Tanzania loopt van juni tot en met oktober. Daarnaast kent het land nog een tweetal regenseizoenen. Een korte regentijd in oktober en november en een langere regenperiode van maart tot en met mei. In de regentijd kun je hevige regen- en onweersbuien verwachten. Deze kortstondige hoosbuien zorgen dan wel voor een heerlijke verfrissing in het veelal warme broeierige klimaat. Gemiddeld genomen ligt de temperatuur in deze periode tussen de 24 en 28 graden en koelt het in de avond lekker af. Dus dacht ik, voor een weerliefhebber prima tijd om te gaan!
Wil(t)d spotten
Bij onze aankomst aan de voet van de reusachtige Kilimanjaro, met 5.895 meter de hoogste berg van Afrika, werden we verwelkomd in het klamme en warme Tanzania. Vanaf daar trokken we enkele dagen via avontuurlijke hobbelige, vaak onverharde, wegen met onze 4X4 door het gevarieerde Afrikaanse landschap. Dwars door Lake Manyara, de Ngorongoro krater en Tarangiri National Park. Hier hebben vrijwel alle wilde dieren gespot die er te vinden zijn, zelfs de zeldzame en beschermde zwarte neushoorn. Van de Big Five, de leeuw, Olifant, Buffel, in de Neushoorn en de Luipaard hebben we alleen de laatste niet in de iconische immens grote Baobab bomen kunnen ontdekken. Ondanks dat gemis wel een geweldige score midden in de lange regenperiode die eigenlijk totaal niet zo regenachtig verliep.
Gebrek aan regen
Bij het spotten van duizenden Flamingo’s rondom Lake Natron attendeerde onze Masai gids, behorende tot een nomadische stam, er ons op dat het grote meer bij lange na niet voldoende gevuld is voor het komende droge seizoen. De regentijd levert al jaren niet voldoende water op. De klimaatverandering, in wisselwerking met natuurlijke La Niña-klimaatomstandigheden, heeft de frequentie van droogtes in de regio doen toenemen. De opeenvolgende regentekorten zorgen voor kleinere oogsten, tekorten aan diervoeder, uitgeputte watervoorraden en een verzwakte veestapel. Zo staat deze droogte en zijn effecten in schril contrast met de zware regenval in Congo en Rwanda waar we eerder over schreven.