Foto gemaakt door Joseph Watkins - Auckland - Het door regen geteisterde Auckland in Nieuw-Zeeland maakt zich op voor een volgende klap. Ex-cycloon Gabrielle komt eraan en brengt stromende regen en storm.
Foto gemaakt door Joseph WatkinsAucklandHet door regen geteisterde Auckland in Nieuw-Zeeland maakt zich op voor een volgende klap. Ex-cycloon Gabrielle komt eraan en brengt stromende regen en storm.
Nu

Door regen verzadigd Auckland zet zich schrap voor ex-cycloon Gabrielle

Het eind vorige maand al door extreme regenval geteisterde Auckland op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor de komst van ex-cycloon Gabrielle. Vanaf morgen tot en met dinsdag worden in de omgeving van de stad opnieuw honderden millimeters regen verwacht, oplopend tot meer dan 400 millimeter op de natste plekken. Ook gaat het hard waaien, met windstoten deels tot boven 130 kilometer per uur.

Vanwege de voorgeschiedenis zijn de mensen in het gebied nu al in de hoogste staat van paraatheid gebracht. In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over. Terwijl de opruimwerkzaamheden van het noodweer van 2 weken geleden nog lang niet zijn voltooid, maakt de regio zich op voor een volgende klap. Auckland is met zijn anderhalf miljoen inwoners de grootste stadsregio van Nieuw Zeeland. Ongeveer een derde van de hele Nieuw-Zeelandse bevolking woont er. Het is een stad aan het water. Er zijn vele havens en er liggen wel 135.000 jachten. Geen wonder dat er zorgen zijn over de storm.

Categorie 3

Gabrielle was een categorie-3 cycloon, die langs het noordoosten van Australië zuidoostwaarts is getrokken. Inmiddels heeft het systeem zich tot een ‘normaal’ lagedrukgebied omgevormd, maar dan wel een zeer sterk exemplaar. Rond de kern stond vanochtend nog een zware tot zeer zware storm, kracht 10 tot 11, met windvlagen tot boven 130 kilometer per uur. Verder neemt het systeem een vracht aan regen met zich mee.

Foto gemaakt door Joint Typhoon Warning Center - Ex-cycloon Gabrielle (12P) is onderweg naar Nieuw-Zeeland.
Foto gemaakt door Joint Typhoon Warning CenterEx-cycloon Gabrielle (12P) is onderweg naar Nieuw-Zeeland.

Is het vandaag nog rustig weer in de regio, de autoriteiten hebben de bevolking al wel gevraagd om zich maximaal op het naderende noodweer voor te bereiden. Zo is een vurige wens dat de inwoners alle spullen, die tijdens het vorige noodweer schade hebben opgelopen en die nu vaak buiten liggen om door de vuilnisdiensten te worden opgehaald, naar binnen te halen, of – als het wel buiten blijft liggen – op zo’n manier vast te leggen dat ze tijdens de komende storm niet opnieuw alle kanten op vliegen.

Schuilplaatsen

Verder zijn plannen in voorbereiding om die mensen, die de storm (om wat voor reden dan ook) niet thuis kunnen uitzitten, op andere plekken in de stad onderdak te bieden. De vele regen die wordt verwacht, valt op een verzadigde bodem. De autoriteiten vrezen dan ook dat de rivieren opnieuw buiten hun oevers zullen treden. Verder wordt er in bergachtige gebieden rekening mee gehouden dat wegen onbegaanbaar worden, door overstromingen en aardverschuivingen. Aan de oostkust worden golven tot 7 meter hoogte verwacht.

Gabrielle lijkt de zwaarste cycloon sinds de jaren 90 te worden, waarmee Nieuw-Zeeland te maken krijgt. In het seizoen 1996/1997 deden twee cyclonen Nieuw-Zeeland aan; Fergus en Drena. In 2018 bereikte Gita zelfs het zuidereiland. Dat werd als heel bijzonder gezien omdat dit bijna nooit gebeurt. Wel was het gebied dat er toen mee te maken kreeg dunbevolkt. Ongeveer 100.000 tot 150.000 mensen werden toen met het slechte weer geconfronteerd. Nu gaat het om een gebied waarin ongeveer 2,5 miljoen mensen wonen.

Onzekerheid

De onzekerheid zit nog steeds in de exacte koers van de kern van ex-Gabrielle. De laatste berekeningen leggen het centrum ten opzichte van Auckland wat oostelijker neer. Voor de uitwerking van de cycloon op het noorden van Nieuw-Zeeland lijkt dat nog niet veel uit te maken. Mocht de voormalige cycloon wel dichterbij komen, dan groeit het gebied dat met de hevige wind en de extreme regenval te maken krijgt. Er is ook een kans dat het systeem, net zoals dat van eind januari, wat langer in de buurt van het Noordereiland min of meer stil blijft liggen. Ook in dat geval wordt de verwachting nog slechter dan hij nu al is.

Reinout van den BornChef Redactie