Foto gemaakt door Kees Torn - Texel - De laatste zware zomerstorm voor Poly, die ons land afgelopen 5 juli trof, speelde zich 8 jaar geleden op 25 juli 2015 af. We blikken terug op die storm.
Foto gemaakt door Kees TornTexelDe laatste zware zomerstorm voor Poly, die ons land afgelopen 5 juli trof, speelde zich 8 jaar geleden op 25 juli 2015 af. We blikken terug op die storm.
Nu

De zomerstorm van 25 juli 2015

Dat het in de zomer niet altijd mooi is, hebben we dit jaar al meerdere keren ondervonden. Dat het ook kan stormen, merkten we op 5 juli, toen storm Poly over het land trok en IJmuiden zelfs een uurgemiddelde van windkracht 11 liet aantekenen, met een maximale windstoot van 146 kilometer per uur. De laatste zware zomerstorm hiervoor, speelde zich precies 8 jaar geleden op 25 juli 2015 af. Ook toen was het land een dag lang in de ban van wind en regen en werd her en der flinke schade aangericht.

De zomerstorm van 25 juli 2015 werd veroorzaakt door een klein lagedrukgebied, dat vanaf de Bretonse kust door het Kanaal richting België en Nederland trok en vervolgens langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust verder naar het noordoosten bewoog. Net als dit jaar op 5 juli bevond ook toen het sterkste windveld zich aan de zuid- en westzijde van de kern. In IJmuiden kwam het tot een uurgemiddelde van windkracht 10 en een maximale windstoot van 122 kilometer per uur. Beide net wat minder zwaar dan dit jaar dus.

Code rood

Omdat meteorologen de storm van tevoren goed konden zien aankomen, had het KNMI op voorhand al een code oranje uitgegeven, als waarschuwing voor het slechte weer. Vanaf een uur of 10 in de ochtend kwam daar een code rood bij. En die was niet voor niets, want de storm leverde veel overlast op. Op de snelwegen in het westen van het land waaiden diverse vrachtwagens om. Ook moesten delen van snelwegen worden afgesloten doordat er bomen overheen waren gewaaid. Verder werden diverse evenementen afgeblazen.

Het vliegverkeer op Schiphol had het behoorlijk moeilijk. Er zijn die dag meerdere bekende filmpjes gemaakt van vliegtuigen die het met de grootste moeite tot de landingsbanen schopten. Diverse vliegtuigen braken hun pogingen om te landen af en maakten één of meerdere doorstarts, alvorens ze toch nog veilig aan de grond kwamen. Een vliegtuig van Transavia, dat oorspronkelijk op het vliegvel van Eindhoven zou landen, week uit naar Schiphol en maakte daar een noodlanding. Het gesprek tussen de piloten van die vlucht en de luchtverkeersleiding van Schiphol kwam later nog in het nieuws.

Ook in Duitsland en België

Niet alleen in Nederland, maar ook België en in het Duitse Noordrijn-Westfalen leverde de storm overlast op. In Noordrijn-Westfalen moest de brandweer meer dan 1100 keer uitrukken in verband met de storm. Op de Brocken in de Harz werd een windvlaag met een snelheid van 158 kilometer per uur gemeten. Als gevolg van de storm kwamen in Nederland twee mensen om het leven. In Duitsland vielen 12 gewonden.

Behalve de wind was de regen opvallend. Net als rond Poly lag =om de stormdepressie van 25 juli 2015 een actieve regenzone gekruld die vanuit het westen over grote delen van het land trok. De combinatie van de regen en de wind maakt dat het buiten de deur als een complete herfstdag aandeed. Het werd dan ook niet warmer dan 17 tot 21 graden.

Zwaarder dan Poly

Doordat de storm van 25 juli 2015 langer duurde en zich over een groter gebied voordeed dan storm Poly op 5 juli van dit jaar, heeft het KNMI de storm van 2015 ook hoger ingeschaald dan Poly, en dat ondanks het feit dat tijdens Poly in IJmuiden een uurgemiddelde van .windkracht 11 werd gehaald. Op het lijstje van zomerstormen staat de storm van 2015 op een vijfde plaats, Poly is zevende. Daarbij moet wel aangetekend worden dat op dit lijstje ook veel stormen staan die zich in mei en in september hebben voorgedaan.

Reinout van den BornChef Redactie