Bosbranden in Zuidwest-Europa
Het voorjaar verloopt in onze omgeving dit jaar tot nu toe wisselvallig en nat, maar vooral in het zuidwesten van Europa is het jaar al meteen kurkdroog van start gegaan. Veel neerslag wordt er daar de komende tijd ook niet verwacht en op diverse plaatsen is er dan ook alweer sprake van bos- en natuurbranden. Eind maart kwam het in de Spaanse provincie Castellón aan de Middellandse Zee al tot een enorme brand, waardoor meer dan 4600 hectare natuur is verwoest en afgelopen zondag kwam het ook in de Pyreneeën al tot een grote bosbrand.Sinds eind vorig jaar is het in Spanje al langdurig droog. Vooral in het zuiden, maar ook in het noordoosten van het land is amper neerslag gevallen. Ja, afgelopen winter was het er enige tijd behoorlijk nat, zelfs iets natter dan normaal, maar die neerslag heeft de extreme droogte die al drie opeenvolgende jaren in Spanje heerst bij lange na niet op weten te heffen. In delen van het land neemt de droogte inmiddels dan ook steeds dramatischere vormen aan.
Neerslag blijft uit
Begin dit jaar werd alle hoop gevestigd op het voorjaar, want dan valt er normaalgesproken flink wat regen en worden de stuwmeren weer een beetje gevuld, maar die neerslag bleef dit keer uit. Vooral maart en april zijn in Spanje meestal relatief natte maanden, maar dit jaar liep het anders. In maart kwam het al tot de eerste bosbranden en ook nu woeden in zowel Spanje als ook het zuiden van Frankrijk en delen van Italië geregeld bos- en natuurbranden.
Grote gevolgen
Eind maart stonden er alleen in Spanje al meer dan 50 stukken natuur of bos in de brand en dat is natuurlijk ook rampzalig voor dier en mens. De branden hebben grote gevolgen voor de voortplanting van allerlei diersoorten, want ze vallen samen met het broedseizoen, maar ook de ecosystemen en de rivieren. Door de branden treedt op berghellingen sterke erosie op en veel van het verbrande materiaal eindigt na eventuele regenval in de rivieren. Om nog maar niet over de sterk verslechterende luchtkwaliteit in delen van Zuidwest-Europa te spreken.
Ook Pyreneeën kampen met droogte
En ook in het zuiden van Frankrijk is het nu al raak. Afgelopen zondag stond een natuurgebied van circa 950 hectare tussen Cerbère en Banyuls-sur-Mer in de Pyreneeën in de brand. Ook de Pyreneeën kampen met droogte, zowel aan de Spaanse als aan de Franse kant. Meerdere skigebieden hebben hun deuren wegens een gebrek aan sneeuw vervroegd moeten sluiten.
Neerslagverwachting niet hoopvol
Voorlopig lijkt er ook nog geen neerslag aan te komen. Sterker nog, de Spaanse weerdienst voorziet voor de zomermaanden hogere dan normale temperaturen en dus weer een heet en droog zomerseizoen. Als dit ook gaat gebeuren, zal de verdamping weer de pan uitrijzen en blijft het risico op natuur- en bosbranden groot. Vooral hitte en droogte werken versterkend op elkaar. In de felle zon hoeft er dan maar iets te gebeuren of de natuur staat in vuur en vlam. Hetzelfde scenario geldt voor het zuiden van Frankrijk en voor delen van Italië.
Opzettelijk aangestoken
Ook worden vooral in Spanje geregeld branden opzettelijk aangestoken. Vaak gaat het om gebieden die op de planning voor bijvoorbeeld woningbouw staan. In veel gevallen gaat het dan om een tegenactie of een protest, maar door de ongunstige weersomstandigheden kunnen die vervolgens uitgroeien tot een grote natuurramp. De Spaanse autoriteiten nemen het probleem zeer serieus en zetten inmiddels zware straffen op opzettelijke brandstichting.