Bordjes worden verhangen; de lente komt eraan
De bordjes op de weerkaarten worden heel geleidelijk verhangen. Na een lange, wisselvallige periode verliezen storingen zo langzamerhand hun invloed op het weer bij ons. Een hogedrukgebied boven Scandinavië komt ervoor in de plaats en dat brengt vanaf komende maandag de lente naar Nederland.Ook vandaag profiteren we al van beter weer. De voor ons belangrijkste storingen blijven grotendeels buiten de landsgrenzen. We komen uit een heldere nacht, waarin de temperaturen in het binnenland hier en daar tot iets beneden het vriespunt zijn gedaald. De vliegbases Twenthe en Deelen waren het koudst met op anderhalve meter hoogte een minimumtemperatuur van -1,0 graden. Op de Vliegbasis Twenthe daalde de temperatuur op een hoogte van 1 0 centimeter bovendien tot -3,8 graden.
Duinpannen
Van de duinpannen, waarin vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet hun metingen doen, was Bol-2 in het Bergense bos het koudst. Daar daalde het kwik op anderhalve meter tot -3,2 graden, aan de grond vroor het er 4 graden. Op de Veluwe daalde het kwik op het koudste meetpunt zelfs tot -5 graden, bijna matige vorst dus. In de andere duinpannen werd door de nog wat vlagerige wind vooralsnog geen vorst gemeten.
We beginnen vanochtend met veel zon. Later drijft in het zuidwesten ook wat bewolking binnen, horend bij een storing die over het noorden van Frankrijk naar het zuidoosten trekt. Verder ontstaan overal stapelwolken die lokaal tot een bui kunnen uitgroeien. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidoostelijke wind en het wordt tussen 12 en 15 graden.
Zuidwesten meer bewolking
Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen, in het zuidwesten komt wat meer bewolking voor en in het noordoosten kan later vanuit Duitsland ook bewolking de grens oversteken. Het blijft zo goed als droog en in de heldere gebieden tussen de twee wolkenzones in kan de temperatuur in het binnenland nog een keer dichtbij het vriespunt uitkomen. In de gebieden met bewolking blijft het kwik duidelijk boven nul.
Morgen liggen we nog steeds tussen de twee belangrijkste wolkenzones ingeklemd. In het zuidwesten is het eerst bewolkt, in de gebieden tegen de oostgrens raakt het steeds meer bewolkt. In de brede zone ertussen komt de zon er goed door. Het blijft morgen op de meeste plaatsen droog en bij een matige noordenwind wordt het 12 tot 15 graden.
Zondag in het westen de meeste zon
In de nacht naar zondag en zondag overdag breidt de bewolking boven het oosten zich verder westwaarts uit. Vooral in de oostelijke helft lijkt de zondag dan ook een bewolkte dag te worden, met lokaal een spatje regen, al worden geen grote hoeveelheden verwacht. In het westen komt de zon er vaker door en blijft het op de meeste plaatsen droog. De noordelijke tot noordoostelijke wind is nog steeds matig en het wordt tussen 11 en 13 graden.
Vanaf maandag is het woord aan het hogedrukgebied, met centrum boven Scandinavië. De wind bij ons draait dan naar richtingen tussen oost en noordoost en daarmee komt de aanvoer van geleidelijk drogere lucht op gang. Maandag ontstaan na een zonnige start stapelwolken en kan zich nog een lokale bui vormen, de dagen erna blijft het op de meeste plaatsen droog. Er is daarbij overdag veel zon, al kunnen rond dinsdag en woensdag vanuit het oosten ook wel af en toe gebiedjes met bewolking overtrekken. De nachten verlopen fris met minimumtemperaturen deels beneden 5 graden, overdag stijgt het kwik tot rond 14 of 15 graden en die temperaturen zijn normaal voor deze tijd van het jaar.
Twee helft nieuwe week 20 graden
Voor de tweede helft van de week ziet het nog wat warmer uit. Doordat de wind wat meer naar richtingen tussen zuid en oost draait en daarbij ook iets afneemt, kan nog iets warmere lucht tot onze omgeving doodringen. Vooral vanaf donderdag gaat het kwik, zowel in de nachten als overdag dan ook een stukje omhoog. In de nachten komen we niet meer beneden 5 graden uit, overdag kan het kwik tot rond 20 graden stijgen. Het lenteweer is daarmee compleet en een aantal dagen lang ideaal voor buitenactiviteiten.