Foto gemaakt door Frans Alderse Baas - De Cocksdorp - Ondanks de twee SSW's, die zich boven de Noordpool afspelen, zit de drukverdeling bij ons vast als altijd. Er lijkt weinig in het saaie weer te veranderen.
Foto gemaakt door Frans Alderse BaasDe CocksdorpOndanks de twee SSW's, die zich boven de Noordpool afspelen, zit de drukverdeling bij ons vast als altijd. Er lijkt weinig in het saaie weer te veranderen.
Nu

46-Daagse: stratosfeer op zijn kop, maar ons weer verandert nauwelijks

Zoals we gisteren op deze site al schreven, hoeven we in onze omgeving, ook al heeft zich in stratosfeer boven het Noordpoolgebied inmiddels een SSW (een plotselinge opwarming van de atmosfeer) voorgedaan, voorlopig geen grote weersveranderingen te verwachten. Een tweede SSW, die zich rond de maandwissel voltrekt, volgt mogelijk wel het klassieke patroon. Het zal daarna wel tot enige tijd in maart duren, voordat we daarvan de eventuele ge/volgen merken. En dan bevinden we ons al in de eerste lentemaand.

Opmerkelijk in het weerbeeld van nu is de hardnekkigheid van de patronen, die we de afgelopen jaren al zo vaak hebben gezien. In weerwil van berekeningen, vaak langere tijd vooruit, dat een volgend hogedrukgebied nu toch echt op een noordelijkere positie terecht zal komen, is het dan meestal toch weer een plek boven onze omgeving, met de kern ten zuiden van Nederland, en – nog vaker – boven Centraal-Europa.

Westcirculatie

Het hogedrukgebied van nu ligt boven de Golf van Biskaje en houdt lagedrukgebieden nog steeds ver noordelijk bij ons vandaan. Toch kunnen we van een westcirculatie spreken. Storingen bereiken onze omgeving, al doen ze dat in verzwakte vorm. En het is zacht, met de komende dagen vaak temperaturen tussen 10 en 14 graden. Dat heeft helemaal niets met winterweer te maken. Maar daaraan zijn we inmiddels wel gewend geraakt.

Door alle hogedrukgebieden boven Europa, nemen de problemen door droogte in het zuiden alweer toe, al is de situatie in een land als Spanje wel wat beter dan vorig jaar om deze tijd. Nu staan de stuwmeren er gemiddeld over het land op een kleine 51 procent van hun capaciteit, tegen ruim 44 procent in dezelfde periode vorig jaar. En we hebben de lente nog voor de boeg, waarin storingen ook tot het westen van het Middellandse Zeegebied kunnen doordringen. Nijpender is de situatie in het noorden van Afrika, delen van Zuid-Frankrijk en Noord-Italië, rond de Zwarte Zee en in grote delen van West- en Zuid-Turkije.

Week 1: van maandag 20 tot en met zondag 26 februari

  • Zacht weer, en licht wisselvallig
  • Zuidwestenwinden, eind van de week noordoost
  • Temperaturen 9 tot 12 graden, later iets lager

De week begint zacht en met vrij veel bewolking, al kan de zon zich ook weleens laten zien. Maandag en dinsdag wordt nauwelijks regen verwacht, maar vanaf woensdag wordt het wat onduidelijker. Komen het Engelse en Amerikaanse model hier met een hogedrukgebied op de Oceaan en een tijdelijke, koude lucht brengende noordwestenwind boven het westen van Europa op de proppen, het Europese en het Duitse model laten zowel het hogedrukgebied als de erbij horende koude afstroom vanuit het noordwesten op een duidelijk westelijkere plaats gebeuren. Komt die laatste verwachting uit, dan haalt die eerste golf met koudere lucht Nederland niet of nauwelijks en verloopt de week verder zacht.

Wel wordt het in beide gevallen weer iets wisselvalliger. Komt de koude optie uit, dan gaat het in de tweede helft van de week om buien die in de noordwestelijke stroming vanaf de Noordzee het land binnendrijven. Komt de zachtere optie uit, dan zien we enkele storingen vanuit het zuidwesten het land binnentrekken met bewolking en (wat) regen.

Worden het de noordwestelijke winden, dan gaan de temperaturen terug naar een niveau van 6 of 7 graden. Wordt het de zachte optie, dan houden we tot aan het einde van de week temperaturen in de dubbele cijfers. Pas vanaf het weekend zien we in alle berekeningen dat de wind in Nederland noordoostelijk wordt, als boven de Noordzee en Scandinavië een hogedrukgebied ontstaat. Onduidelijk is vervolgens wat er met de temperaturen gebeurt. Ze gaan in elk geval iets omlaag, maar er zijn heel wat berekeningen die de bovenlucht weer laten opwarmen, en dan blijft het alsnog zacht. De andere kant zijn de berekeningen die de bovenlucht wel laten afkoelen. In dat geval wordt het geleidelijk kouder.

Week 2: van 27 februari tot en met 5 maart

  • Rustig hogedrukweer met wat meer zon
  • Noordoostenwinden, later noordwest
  • Temperaturen tussen 8 en 12 graden

Het hogedrukgebied blijft boven Scandinavië liggen en heeft later in de periode de neiging om wat naar het westen te trekken. Dan zien we de voor die tijd steeds noordoostelijke wind geleidelijk naar noord tot noordwest draaien. Zou vroeger in dit soort gevallen het winterhart sneller zijn gaan kloppen, nu houdt de nikserigheid aan. Ondanks het hogedrukgebied boven Scandinavië en de noordoostelijke winden warmt de bovenlucht op en blijft het zacht. Het wordt overdag nog steeds gemakkelijk tussen 8 graden in het noorden en 12 of 13 graden in het zuiden. Wel laat de zon zich vaker zien en kan het in de nachten, als het voldoende is opgeklaard, tot in de buurt van of net iets onder het vriespunt dalen.

Week 3: van maandag 6 tot en met zondag 12 maart

  • Licht wisselvallig
  • Wind tussen west en noord
  • Zacht met 8 tot 12 graden

Het signaal is minder sterk, maar in de drukverdeling lijkt weinig te veranderen. Die is zo dat de hogedrukimpulsen zich vooral in de regio tussen Schotland en IJsland ophouden en lagedrukgebieden boven het noorden van Scandinavië. In Nederland is de wind vaak westelijk of noordwestelijk en de bovenlucht blijft aan de warme kant. Met de aanvoer vanaf de Noordzee is het licht wisselvallig en zacht. Vooral in de nachten lijkt de temperatuur weer omhoog te gaan, overdag komt het kwik nog steeds deels in de dubbele cijfers uit.

Week 4: van maandag 13 tot en met zondag 19 maart

  • Nog steeds licht wisselvallig
  • Opnieuw een noordoostenwind
  • Temperaturen rond tot iets onder normaal

Het hogedrukgebied wordt wat sterker en lijkt zich meer richting Noorwegen te bewegen. De wind heeft hierdoor de neiging om de noordoosthoek op te zoeken. Daarbij gaan de bovenluchttemperaturen nu wel omlaag. In de nachten kunnen de temperaturen tijdens opklaringen weer dichtbij het vriespunt komen, overdag wordt het tussen 7 en 11 graden. Maar we zitten inmiddels verder in de tijd en daardoor toch iets onder normaal. Ook houdt het licht wisselvallige weer in onze omgeving nog een weekje langer aan.

Week 5 en 6: van 20 maart tot en met 2 april

  • Nog steeds invloed van hogedrukgebieden
  • Wisselvalligheid neemt weer wat af
  • Onzekere temperaturen

Het hogedrukgebied handhaaft zich boven Scandinavië en trekt later in de periode naar het zeegebied in de buurt van IJsland en Groenland. Bij ons blijft de wind uit richtingen tussen oost en noord waaien. Nog steeds zijn de temperaturen onzeker. Lagedruk boven het zuiden van Europa dringt wel aan en kan ook warmere bovenluchten met zich meebrengen. Zou de druk vanuit het noorden wat feller worden, dan geldt dat eveneens voor golven met koudere lucht. Het gemiddelde zit overal netjes tussenin en ligt rond de normale waarden voor de tijd van het jaar. Het licht wisselvallige weer lijkt weer wat af te vlakken.

Samenvattend

Al met al ziet het er op basis van deze berekeningen niet naar uit dat we nog een uitbraak van koude lucht gaan meemaken, op afzienbare termijn. Zelfs niet nu zich boven het poolgebied een dubbele SSW afspeelt. Veel waarschijnlijker is het dat het weinig spectaculaire weerbeeld dat we al lange tijd hebben nog wat langer aanhoudt. Hogedrukgebieden blijven dominant en houden het kalm. Met de bijbehorende strijd tussen wolken en zon, af en toe een verzwakte storing die passeert en temperaturen eerst boven normaal, later rond normaal.

Dat de eerste SSW niet veel doet met ons weer, lijkt nu toch wel duidelijk. Van de tweede, die zich rond de maandwissel afspeelt, kunnen we dat nog niet met zekerheid zeggen. Daar krijgen de berekeningen pas echt vat op als hij daadwerkelijk ook een feit is. Mogelijk kunnen we volgende week in de 46-daagse van dan daar nog iets meer over zeggen.

Reinout van den BornChef Redactie