Foto gemaakt door Pantera Huntjes - Simpelveld - Waar blijft het zonnige en warmere lenteweer?
Foto gemaakt door Pantera HuntjesSimpelveldWaar blijft het zonnige en warmere lenteweer?
Nu

30-Daagse: zonniger en warmer lenteweer in aantocht?

Begin van deze week begon de astronomische lente, maar op relatief hoge temperaturen na is er verder weinig van te merken. De zon laat zich af en toe wel zien, maar er staat soms ook flink wat wind en er valt dagelijks wel een aantal buien of regen. De grens tussen de warme lucht in het zuiden van Europa en de koude lucht in het noorden zwabbert nog steeds boven onze omgeving en vanaf de Atlantische Oceaan wordt daarin veel vocht bij ons aangevoerd.

En het temperatuurverschil tussen het noorden en zuiden van Europa is groot. Zo zakte het kwik in Finland het afgelopen etmaal tot bijna -40 graden, terwijl het in delen van Spanje deze week al boven 30 graden is geweest. En zolang deze temperatuurverschillen zo groot blijven, blijft die begrenzing boven de centrale delen van Europa zwabberen, met regelmatig regen of buien en soms flink wat wind. Vaak zitten wij net aan de zachtere kant, maar af en toe komt ook de koudere lucht weer dichtbij. Maart roert zijn staart… en april doet wat hij wil.

Week 1: 27 maart t/m 2 april

  • Grens koude en warme lucht in de buurt
  • Westelijke stroming
  • Natter dan normaal

Die begrenzing van de koude en warmere lucht zien we in deze eerste week precies boven onze omgeving liggen, met de koude lucht ten noorden en oosten van ons, en de warme lucht boven het Middellandse Zeegebied en vooral Spanje. Wij zitten er precies tussenin, met een straffe vaak westelijke aanvoer en bij ons vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Soms zitten we net iets boven de norm en soms zitten we er net onder. Zodra de wind dus even vanuit het noorden of zelfs oosten gaat waaien, kan het echt nog wel even koud zijn.

In die westelijke stroming worden bovendien continu lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op geblazen en er ligt op die grens dan ook een duidelijke lagedrukzone. Hierdoor zien we in deze week 10 tot 30% procent meer kans op natter weer dan normaal.

Kijken we dan naar het weer deze week, dan valt op dat er in de laatste dagen van maart toch weer even een koudere noordelijke wind opsteekt en daarmee wordt het overdag nog maar een graad of 7 en in de nachten komt de temperatuur zelfs dichtbij of plaatselijk onder het vriespunt uit. Het blijft wisselvallig, met buien vanaf de Noordzee, en in die koudere lucht kunnen die buien vooral maandag nog even een winters karakter krijgen. Vanaf dinsdag draait de wind echter weer naar het zuidwesten, waarna de temperaturen snel weer gaan oplopen, waardoor maart toch nog afsluit met een lenteachtige 15 graden en april op dezelfde voet verder gaat. Het blijft echter wel behoorlijk wisselvallig, met dagelijks regen of enkele buien.

Week 2: 3 t/m 9 april

  • Uitloper hogedrukgebied
  • Noordelijke stroming
  • Frisser

In de tweede week van deze verwachting zien we een hogedrukgebied boven Scandinavië verder ontwikkelen, met een uitloper richting onze omgeving en de Britse Eilanden. Vanaf de Atlantische Oceaan bouwt zich ook een rug op tot boven de Britse Eilanden, waardoor de stroming bij ons wat meer noordelijk wordt en er weer iets frissere lucht onze kant op komt. Daarmee komen we ongeveer 1 tot 3 graden onder de norm van 11 a 12 graden uit.

Onder invloed van de hogere luchtdruk wordt het wel iets rustiger weer. Er vallen nog steeds wel een paar buien, maar het is ook regelmatig droog weer. In de noordelijke helft van het land lijkt het zelfs iets droger dan normaal te worden.

Week 3: 10 t/m 16 april

  • Hogedrukinvloed
  • Temperaturen rond normaal
  • Relatief droog

Ook in deze derde week lijken we op basis van de huidige berekeningen onder invloed van het hogedrukgebied boven Scandinavië te blijven. Het geheel schuift iets op tot boven de Noorse Zee, waardoor wij een noordelijke tot noordoostelijke aanvoer blijven houden. De lucht begint daar dan ook iets minder koud te worden, waardoor wij rond normaal uitkomen, met gemiddeld een graad of 12. In deze periode zijn er echter ook flinke uitschieters mogelijk; zo komt een enkele berekening zelfs met middagtemperaturen rond 18 graden, maar daarin staat hij tot op heden nog wel alleen. Een uitbijter dus. Het eerdergenoemde hogedrukgebied houdt storingen grotendeels op afstand en het lijkt dan ook een vrij droge week te worden.

Week 4: 17 t/m 24 april

  • Grens koude en warme lucht
  • Terugkeer westelijke stroming
  • Weinig afwijkingen ten opzichte van normaal

Qua drukverdeling zien we in deze laatste week weinig bijzonderheden en/of afwijkingen. Wel blijft zichtbaar dat de grens van de koude en warme lucht, zoals eerder beschreven, ook op deze termijn nog boven Midden-Europa schommelt. Boven Scandinavië en IJsland zien we vooral koudere afwijkingen en boven het Middellandse Zeegebied en ook boven de oceaan ten westen van de Britse Eilanden, Frankrijk en Spanje juist afwijkingen omhoog. Daar tussen in ligt een strook met regionaal wat nattere plekken dan gemiddeld, zoals boven het Kanaal en Noordwest-Frankrijk, boven de Alpen tot in de Balkan. Wij hangen daar een beetje tussen, met de terugkeer van de westelijke stroming en daarmee de aanvoer van lagedrukgebieden, met bijbehorende storingen.

Conclusie:

Voorlopig is het nog geen zonnig en droog lenteweer dus. We beginnen de volgende week zelfs met een paar winterse buien, daarna loopt het kwik weer iets op, maar veel warmer dan normaal wordt het op grote schaal niet. Misschien dat er af en toe en uitschieter omhoog of omlaag tussen zit, maar verder zien we vanaf de tweede week een vrij ‘normale’ stijging van temperatuur die hoort bij het voorjaar. Vooral week 2 en 3 lijken onder invloed van hogere luchtdruk iets droger te verlopen, maar helemaal droog is het ook deze beiden weken niet. Ten opzichte van de vorige relatief droge, zonnige en warme lentes is het dit voorjaar dus weer eens een keer ouderwets wisselvallig. Jammer voor ons, maar wel goed voor de natuur!

Britta van GendtMeteoroloog