30-Daagse (+): vaak aangenaam zomerweer, maar ook buien
Verliep de junimaand in Nederland nog recordwarm en -zonnig, tegen het einde van de junimaand maakten we al een duidelijk omslag in het weer mee. Niet alleen werd het wisselvalliger, ook gingen de temperaturen omlaag.In de eerste week van juli staan we inmiddels licht beneden normaal met de gemiddelde temperaratuur en ook is er in de eerste week vooral in het noorden en midden veel regen gevallen. Het beeld is in korte tijd dan ook behoorlijk veranderd.
Door de regen zien we de ontwikkeling van de droogte in Nederland sinds enige tijd afvlakken. Hoewel het jaar 2023 nog wel bij de 5 procent droogste jaren behoort, komt 2018 weer dichterbij. Op basis van de berekeningen voor de komende tijd is de verwachting dat 2018 ons de komende dagen voor wat de droogte betreft zelfs voorbij zal gaan.
Veel veranderd
Ook op de weerkaarten is veel veranderd. Waren het de eerste weken van de zomer steeds hogedrukgebieden bij IJsland en Scandinavië die het weer in ons deel van Europa in de greep hadden en veel zon, winden tussen noord en oost en steeds hogere temperaturen brachten, inmiddels is het zwaartepunt van de noordelijke hogedruk naar het westen, in de richting van het noorden van Canada en Groenland opgeschoven.
Voor het weer bij ons is die westelijke positie van de hogedrukgebieden in het noorden niet gunstig. Aan de oostflank ervan is met noordelijke winden in de hogere delen van de Oceaan koude lucht boven de zeer warme Atlantische Oceaan terechtgekomen. Daar heeft zich, ten westen van de Britse eilanden, een lagedrukgebied gevestigd. Het lijkt in de buurt van Noordwest-Europa de komende tijd behoorlijk hardnekkig te blijven. Zolang de hogedruk bij Groenland op zijn plaats blijft, is het ook niet de verwachting dat in deze situatie snel iets verandert. De voortekenen op de achtergrond zijn wat dit betreft ongunstig.
Week 1: van maandag 10 tot en met zondag 16 juli
- Zuidwestelijke wind
- Geregeld zon, soms een bui
- Ongeveer normale temperaturen
Het lagedrukgebied bij Noordwest-Europa blijft op zijn plaats. Bij ons waait een zuidwestelijke wind die af en toe een storing aanvoert. Dan neemt de bewolking even toe en regent het een tijdje of vallen een paar buien. Tussen de storingen door ziet het weerbeeld er echter heel aardig uit. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af en er valt slechts een enkele bui, vooral in de tweede helft van de middag. Er is dan wel kans op onweer. De zuidwestelijke wind kan af en toe behoorlijk vlagerig zijn en het wordt tussen 21 en 25 graden.
Week 2: van maandag 17 tot en met zondag 23 juli
- Aanhoudend licht wisselvallig
- Zuidwestelijke winden
- Temperaturen tussen 21 en 24 graden
Het lagedrukgebied ligt er nog steeds. Vooral rond het weekend lijkt de wisselvalligheid even op te leven, daarna hebben het weer dat ook de komende week in grote lijnen kenmerkt. Vooral als de wind aan de voorzijde van een storing eens even zuidelijk wordt, kan de temperatuur flink opleven. Verder verandert niet veel en wordt het op de meeste dagen tussen 21 en 24 graden. Nog steeds ook kan de zuidwestelijke wind vlagerig zijn. Dit alles tezamen levert een licht wisselvallig weerbeeld met normale temperaturen op.
Week 3: van maandag 24 tot en met zondag 20 juli
- Nog steeds licht wisselvallig
- Zuidwestelijke winden
- Temperaturen tussen 22 en 25 graden
In de laatste week van juli zien we het beeld wat veranderen. De hogedruk in het noorden lijkt geleidelijk naar het oosten op te schuiven. Daarmee neemt de kans op drukstijgingen boven Scandinavië toe. Hoewel de aanvoer van koude lucht hoog in de atmosfeer naar de Oceaan daarmee tot staan zou komen, zijn we van het lagedrukgebied in onze omgeving nog steeds niet af. Het wordt nog altijd berekend. Dit betekent dat het in de grond wisselvallige weer ook dan aanhoudt. Met daarbij dus ook, net als ín de voorgaande weken, aangename periodes tussendoor. De wind zal nog steeds voornamelijk zuidwestelijk zijn, maar op de kop van storingen vanuit het zuidwesten kan die ook weleens oostelijk worden. De temperaturen komen op de meeste dagen zo tussen 22 en 25 graden uit.
Week 4: van 30 juli tot en met 6 augustus
- Een wat grilliger weerbeeld
- Sterkere bewegingen in de temperatuur
- Nog wel steeds licht wisselvallig
Het hogedrukgebied in het noorden, in het zeegebied bij IJsland, wordt wat sterker en lijkt zijn invloed nu echt tot boven Scandinavië uit breiden. De lagedruk bij West-Europa komt op een wat zuidelijkere positie uit. Nog steeds ontsnappen we niet aan de invloed ervan, maar de wind kan op de kop van de storingen, die nog steeds af en toe vanuit het zuiden op ons afkomen, wel wat vaker de oosthoek opzoeken. Daarmee kunnen de temperaturen grilliger worden en is het wat vaker warm. De wisselvalligheid blijft nog.
Week 5 en 6: van 7 tot en met 20 augustus
- Hogere temperaturen
- Een zuidelijke tot zuidwestelijke wind
- Nog steeds buienkansen
De hogedruk in het noorden verliest weer aan kracht. De lagedruk in het zuiden kan opnieuw onze kant op komen. In week 6 lijkt zich boven het continent een hogedrukgebied te vormen en zien we een rij van lagedrukgebieden in een strook van de Azoren via de Oceaan ten westen van Ierland naar het noordoosten van Europa. Bij ons gaat de wind dan overtuigender uit richtingen tussen zuid en zuidwest waaien. Voordeel is dat het een stuk warmer kan worden, nadeel is dat de buien ons ook steeds weer kunnen bereiken.
Samenvattend
Al met al zien we dat de grote veranderingen, die we de afgelopen tijd op de weerkaarten hebben gezien, er op de langere tijd toe leiden dat de wind in grote delen van Europa vooral uit het zuidwesten zal waaien. Op veel plaatsen levert zo’n situatie warm zomerweer op. Bij ons, en op de Britse eilanden zullen de temperaturen eerder normaal tot iets boven normaal zijn. Het is daarbij aangenaam zomerweer, maar buien behoren vaak ook tot de mogelijkheden, zeker als vanuit het zuidwesten weer eens een storing onze kant op komt.
Pas aan het einde van de periode zien we mogelijke drukstijgingen boven Scandinavië en later boven het Europese continent. Vooral dan nemen de kansen op warm weer in onze omgeving duidelijk toe. Van de wisselvalligheid lijken we voorlopig echter nog niet af te komen. Een verdere verscherping van de droogte is dan ook niet in zicht.