30-Daagse: Tropische pulsen mogelijk
Voor wat betreft zon en warmte hebben zomerliefhebbers de afgelopen junimaand niets te klagen gehad. Het was recordzonnig en met een gemiddelde temperatuur van 19,4 graden tegen 16,2 graden normaal komt juni 2023 op een eerste plaats op de ranglijst van warmste junimaanden sinds 1901. Het was zelfs de warmste juni sinds de historische waarnemingen in ons land in 1706 begonnen. Het kwam niet tot een officiële hittegolf, want De Bilt voldeed niet aan de criteria, maar op veel andere plekken in het zuiden en oosten van het land lukte dat wel.Inmiddels is het weer iets omgeslagen en hebben we te maken met Hollands zomerweer. De wind is naar westelijke richtingen gedraaid en is over het algemeen wat aanweziger, vooral aan de kust. Naast nog steeds flink wat zon, valt nu soms ook een (onweers)bui en hebben we vrij gemiddelde temperaturen voor eind juni, rond 21 graden. De neerslag die nu soms valt, heeft echter nog maar weinig invloed op de droogte. Nog steeds bevinden we ons in de 5% droogste jaren en er moet de komende tijd flink wat vallen om die droogte wat te verlichten.
Week 1: ma 3 t/m zo 9 juli
- Op de grens van 2 luchtsoorten
- Zuid(west)elijke stroming
- Kans op tropische temperaturen
In deze eerste week van de verwachting lijkt het voor wat betreft neerslag nog mee te vallen. Boven het noordwesten van Europa ligt een lagedrukzone, uitgestrekt vanaf de centrale delen van de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden, Noordwest-Frankrijk, de Benelux, richting Scandinavië. De hogere luchtdruk vinden we ten zuidoosten van deze lijn. Wij hangen dus een beetje op de grens van beide luchtsoorten, met een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming. De temperaturen gaan daarmee weer iets omhoog, met vooral later in de week even een meer oostelijke wind en dan zomerse, en lokaal mogelijk weer tropische temperaturen. Helemaal droog is het daarbij niet, want af en toe wordt er ook een storing onze kant op geblazen, met wat neerslag, maar de droge perioden lijken op basis van deze weerkaarten te overheersen.
Week 2: ma 10 t/m zo 16 juli
- Zuidelijke wind
- Warmer dan gemiddeld
- Licht wisselvallig
In deze week steekt er bij ons een nog meer zuidelijke wind op, met de lagedrukzone blijft ten westen van ons en de hogere luchtdruk bevindt zich nu meer ten oosten van ons, boven Polen en de Balkan tot boven Italië. Wij neigen meer naar de lagedruk kant, met af en toe ook wat nattigheid op passage van fronten. Toch zien we geen grote afwijkingen voor wat betreft de neerslag. Het echt nattere weer zit vooral verder naar het westen. Met tussen die twee druksystemen in, is de stroming bij ons vaak zuidelijk en de temperaturen blijven dan ook relatief hoog. We komen steeds 1 tot 3 graden boven de norm van circa 22 graden uit, dus ook in deze week zijn richting het weekend weer zomerse temperaturen zeker mogelijk. In het zuiden zou het zelfs nog iets warmer kunnen worden. Met ook regelmatig de zon erbij en vooral later in deze week overwegend droog weer, is het licht wisselvallig zomerweer.
Week 3: ma 17 t/m zo 23 juli
- Hogere luchtdruk ten oosten van ons
- Potentie op hoge temperaturen
- Delen van het land droger dan normaal
Het luchtdrukpatroon wordt in deze derde week van de verwachting iets minder duidelijk, maar wel zien we dat de hogere luchtdruk nog steeds vooral ten oosten van ons zit. De lagere luchtdruk trekt zich wat meer terug naar het zuidwesten van Europa, nabij het Iberisch Schiereiland en de Golf van Biskaje. Die zuidelijke aanvoer blijft in grote lijnen dus in stand, dus de aanvoer van warme lucht blijft gehandhaafd. Gemiddeld lijkt de temperatuur iets boven de norm uit te komen, rond 23 graden, maar er is duidelijk potentie op meer. Als de wind ook maar eventjes echt zuidelijk wordt in combinatie met ook flink wat zon, zijn later in deze week zelfs weer tropische temperaturen mogelijk, van 30 graden of meer. Het lijkt een relatief droge week te worden, met ook regelmatig zon, en vooral in het noorden van het land is het zelfs droger dan normaal.
Week 4: ma 24 t/m zo 30 juli
- Weinig verandering luchtdrukpatroon
- Zomerse temperaturen
- Weer tropische puls
En hier kunnen we gewoon voortborduren op week 3, want het luchtdrukpatroon laat bijna geen verandering zien. Ook in deze week is er dus weer potentie op warm weer, met geregeld zomerse en soms ook tropische temperaturen. Neerslag valt er maar weinig, dus voor wat betreft de droogte is dat geen goed nieuws, maar voor de mensen met zomervakantie wel.
Conclusie:
Als we over deze hele periode kijken, valt er op basis van de huidige berekeningen gemiddeld zo’n 50 mm regen, tegenover bijna 80 mm normaal. Vooral in de laatste twee weken van de verwachting is het relatief droog en zonnig. Dat lijken ook de warmste weken te worden, met kans op zomerse en lokaal ook tropische temperaturen. Ook de nachten worden potentieel weer een stuk warmer.