30-Daagse (+): nog even zomer, dan terug naar normaal
Nog iets minder dan 2 weken en de meteorologische zomer van 2023 zit erop. Voor wat de temperatuur betreft, stevenen we met een verwachte 18,5 graden op een vierde plaats af in de ranglijst van warmste zomers ooit.Vooral die gemiddelde temperatuur en het aantal zonuren, dat – dankzij de zeer zonnige junimaand – nog steeds veel hoger dan normaal ligt, springen eruit. Een droge zomer was het daarentegen duidelijk niet; we hebben ook een lange wisselvallige en relatief koele periode meegemaakt. Was het aantal warme dagen (temperatuur boven 20 graden) en zomerse dagen (temperatuur boven 25 graden) deze zomer duidelijk hoger dan normaal, met in De Bilt tot nu toe getelde 3 tropische dagen, zijn dagen met een dertigplus temperaturen tot nu toe wat achtergebleven. En we hebben ook nog maar even te gaan.
Een nieuwe kans voor tropisch weer leek zich de komende dagen voor te doen, maar de laatste modelberekeningen hebben toch iets van de warmte, die we potentieel konden krijgen, afgeknabbeld. Dat komt doordat een lagedrukgebied, ten westen van Ierland op de Oceaan, iets dichterbij Europa blijft en een nieuw hogedrukgebied, dat zich vanaf zondag opbouwt, niet helemaal zo uit de verf komt als eerder wel gedacht. De echt hete lucht vanuit het zuiden van Europa, die zich aan de zuidkant van dat hogedrukgebied ophoudt, kan onze omgeving daardoor toch niet bereiken. En dat scheelt in de temperaturen.
Week 1: van maandag 21 tot en met zondag 27 augustus
- Warm begin van de week, koeler einde
- Eerst veel zon, na woensdag wisselvalliger
- Wind draaiend naar later west tot noordwest
De eerste helft van de week verloopt nog zomers. Terwijl het lagedrukgebied op de Oceaan ten westen van Ierland dichtbij genoeg ligt om de wind in Nederland in de zuidwesthoek te houden, ligt het ook ver weg genoeg om het weer in onze omgeving echt te beïnvloeden. Tot en met woensdag is het op de meeste plaatsen dan ook droog met flink wat zon, maar er zijn ook stapelwolken. Het wordt dagelijks tussen 25 en 28 graden, met de hoogste temperaturen in Limburg en de laagste in het noordwesten en op de Wadden.
Vanaf donderdag komt het lagedrukgebied dichterbij en slaat het weer om. Er komt meer bewolking, de wisselvalligheid neemt toe en de temperaturen gaan omlaag. In de laatste dagen van de week wordt het niet meer warmer dan tussen 19 en 22 graden.
Week 2: van 28 augustus tot en met zondag 3 september
- Aanhoudend (licht) wisselvallig
- Geregeld zon, maar ook buien
- Temperaturentussen 18 en 22 graden
We zien een hogedrukgebied in de buurt van IJsland en Groenland, aan zijn oostzijde geflankeerd door een trog in de bovenlucht die zich tot over het noordwesten van Europa uitstrekt. Bij ons wisselen wolken en de zon elkaar af, vallen enkele buien en regent het ook weleens langer aanhoudend als een storing over het land trekt. Verder kan de wind af en toe aantrekken en liggen de temperaturen overdag in het algemeen rond of iets onder normaal. De nachten lijken wel wat zachter dan gebruikelijk te verlopen.
Week 3: van maandag 4 tot en zondag 10 september
- Mogelijk een weersverbetering
- Meer zon en minder buien
- Daardoor iets hogere temperaturen
Een hogedrukgebied treffen we nog steeds op de Oceaan aan, boven het zuiden en oosten van Europa is de luchtdruk relatief laag. Doordat een uitloper van hogedrukgebied boven het noordwesten van Europa terecht kan komen, ziet het weer er mogelijk wat beter uit. Lukt dat inderdaad, dan wordt de wisselvalligheid onderdrukt en komt de zon er beter door. En komt de zon er inderdaad wat beter door, dan kunnen de temperaturen ook een beetje omhoog. Verder blijft de echte warmte vanuit het zuiden wel op afstand.
Week 4: van maandag 11 tot en met zondag 17 september
- Opnieuw (licht) wisselvallig
- Geregeld een bui, ook nu en dan zon
- Gematigde temperaturen rond 20 graden
Het hogedrukgebied op de Oceaan, in het zeegebied ten zuiden van IJsland en Groenland, wordt weer wat sterker en de uitloper boven onze omgeving, als die er al is gekomen, wordt vanuit het noorden door een nieuwe bovenluchttrog vervangen. Dit betekent dat de wisselvalligheid opnieuw lijkt terug te keren, met geregeld buien, maar tussendoor ook zon. De temperaturen komen hierdoor opnieuw in het gematigde bereik terecht en zijn overdag met rond 20 graden ongeveer normaal tot iets beneden normaal.
Week 5 en 6: van 18 september tot en met 1 oktober
- Het licht wisselvallige weer houdt aan
- Nog steeds gematigde temperaturen
- Geen duidelijke weg omhoog zichtbaar
Ook in deze laatste twee weken van de verwachting lijkt Nederland in een trog ten oosten van het hogedrukgebied boven het noordelijke del van de Oceaan gevangen te blijven. Het (licht) wisselvallige weer met af en toe buien en soms de passage van een storing met meer bewolking en wat langer aanhoudende regen houdt aan. En ook voor de temperaturen lijkt er nog steeds geen duidelijke weg omhoog. Het blijft hooguit normaal voor de tijd van het jaar en dat vooral dankzij de relatief hoge nachttemperaturen.
Samenvattend
Al met al ziet het ernaar uit dat weerverandering, die voor de periode vanaf komende donderdag op het programma staat, mogelijk weer zo’n omslagpunt is, waarna we langere tijd in een wisselvallig en relatief koel weerbeeld terechtkomen. Er vallen geregeld buien, de zon komt er ook geregeld door en het is alleen wat langer droog als ook eens een rug van hogedruk boven onze omgeving terechtkomt. Verder zijn de temperaturen gematigd en is er niet meteen een route zichtbaar naar een hernieuwde doorbraak van de nazomer. Maar, we zijn de afgelopen tijd al vaker verrast, en we geven de moed nog lang niet op.