Foto gemaakt door Stephanie Manning - A1 - Een wolkbreuk boven Hilversum, op donderdagochtend, gefotografeerd vanaf de A1.
Foto gemaakt door Stephanie ManningA1Een wolkbreuk boven Hilversum, op donderdagochtend, gefotografeerd vanaf de A1.
Nu

30-Daagse (+): extremen gaan aan ons voorbij?

Er gebeurt veel in het weer, op allerlei plaatsen op aarde. In het oog springen de hittegolven, het extreem warme zeewater en de ijstekorten in vooral het Zuidpoolgebied, al gaat het inmiddels rond de Noordpool ook hard met de ijsafsmelt.

In Europa is het de hittegolf in de landen rond de Middellandse Zee die koppen maakt, waarbij het niet alleen de extreem hoge temperaturen zijn de het nieuws halen, maar ook de duur van de hitte zorgen baart. Veel mensen die er wonen, zeggen nu het niet eerder zo erg te hebben meegemaakt als dit jaar. En zij kunnen het weten.

Lagedrukgebied

Ook in Nederland begonnen we in juni overrompelend aan de zomer, maar juli komt vaker met ‘normalere’ weersomstandigheden op de proppen. Het hogedrukgebied bij de Azoren is weer terug, maar ook boven Groenland ligt al een tijdje een hogedrukgebied. En het is vooral dat hogedrukgebied dat ook bij het weer in onze omgeving een stevige vinger in de pap heeft. Aan de oostflank ervan stroomt hoog in de atmosfeer koudere lucht vanuit het noorden de warme Oceaan op. Daarin vormt zich ten westen van de Britse eilanden steeds een lagedrukgebied. En daar merken wij de invloed van.

Aan de voorzijde van het lagedrukgebied waait de wind bij ons vaak uit richtingen tussen west en zuid. Is het een zuidenwind, dan kan warme lucht het noordwesten van Europa bereiken en schieten de temperaturen even flink omhoog. Is het een zuidwestelijke of westelijke wind, dan is de aangevoerde lucht koeler en is het minder warm. Een voordeel is wel dat in beide gevallen de zon vaak schijnt en ook dat de temperaturen bij ons over het algemeen best aangenaam zijn. Daarbij nemen we de buien die af en toe vallen gewoon voor lief. Die zorgen ervoor dat de droogte dit jaar niet al te erg uit de hand loopt.

Week 1: van maandag 17 tot en met zondag 23 juli

  • Vrij warme start van de week
  • Vanaf woensdag wisselvalliger en wat koeler
  • Eerst een zuidelijke, later een meer westelijke wind

Het lagedrukgebed, dat eerst nog ten westen van de Britse eilanden ligt, trekt naar het noordnoordoosten en komt maandag op de Noorse Zee ten westen van Noorwegen aan. Aan zijn zuidflank wordt een hogedrukcel van het Azorenhogedrukgebied afgesnoerd. Het trekt dinsdag en woensdag via onze omgeving naar Duitsland en vandaar verder naar het oosten. Valt er in Nederland maandag eerst nog een enkele bui, dinsdag en mogelijk ook woensdag lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven, al kan woensdag in het noorden toch wel weer een bui vallen. Het wordt dan vaak tussen 23 en 26 graden en maandag en dinsdag wellicht nog iets warmer. Vanaf donderdag komen nieuwe storingen vanuit het noordwesten dichterbij en wordt het wisselvalliger met vaker buien en ook weer een fractie koeler.

Week 2: van maandag 24 tot en met zondag 30 juli

  • Nog steeds licht wisselvallig
  • Wind uit richtingen tussen zuid en west
  • Vaak tussen 21 en 24 graden, soms wat hoger

De wind lijkt weer wat meer de zuidwesthoek op te zoeken. Een trog, een uitzakking van lagedruk in de hogere delen van de atmosfeer, ligt nog steeds in onze omgeving. Daardoor blijft het aan de wisselvallige kant. Verder zijn de temperaturen, evenals in week 1, gemiddeld wat aan de lage kant voor de tijd van het jaar, zonder dat het onaangenaam is. Nu en dan valt een bui, vaak schijnt ook de zon en alleen als eens een storing overtrekt, leven wind en buiigheid even op. Verder schommelen de temperaturen wat, op de manier zoals eerder beschreven. Het warmst wordt het als er een zuidelijke component in de wind zit, de meest gematigde temperaturen hebben we met een westelijke variant.

Week 3: van 31 juli tot en met 6 augustus

  • Aanhoudend licht wisselvallig
  • Relatief gematigde temperaturen
  • Wind uit zuidwest tot west

De hogedruk op de Oceaan herstelt zich iets, die in het hoge noorden schuift van Groenland in oostelijke richting op. De bovenluchttrog komt hierdoor meer boven Centraal-Europa en het centrale deel van het Middellandse Zeegebied te liggen. Bij ons waait de wind nog steeds vaak uit zuidwest of west, houdt het licht wisselvallige weer aan en verandert in de temperaturen niet veel. Wel is het tijdens een drukverdeling als deze lastiger voor de warme lucht om vanuit het zuiden nog af en toe tot onze omgeving door te dringen.

Week 4: van maandag 7 tot en met zondag 13 augustus

  • Er verandert weinig
  • Het is licht wisselvallig
  • Gematigde temperaturen

Het hogedrukgebied bij de Azoren is sterk en heeft een uitbouw naar het noorden, tot in de buurt van IJsland. Het zwaartepunt van de lagedruk wordt boven Scandinavië ingetekend. In Nederland waait een voornamelijk westelijke wind en kan af en toe zelfs een noordwestelijke wind uit de bus komen. Verder blijft het licht wisselvallig. De temperaturen zijn gematigd en komen overdag nog steeds zo tussen 21 en 24 graden. Ook dit is een drukverdeling waarin een opstoot van warmte vanuit het zuiden weinig kans maakt.

Week 5 en 6: van 14 tot en met 27 augustus

  • Een hogedrukgebied komt dichterbij
  • Wellicht overgang naar stabieler weer
  • Geleidelijk bovennormale temperaturen

In week 5 en 6 zien we een hogedrukgebied vanaf de Oceaan via de Britse eilanden onze kant op komen en uiteindelijk boven het zuiden van Scandinavië voor anker gaan. Op deze manier zou, gedurende deze laatste twee weken van de verwachtingsperiode, een einde aan de wisselvalligheid kunnen komen. Zeker als in week 6 de wind naar het zuidoosten of oosten draait, kan ook de temperatuur weer omhoog. Het is de enige week van de hele periode die als duidelijk warmer dan normaal in de verwachting staat. We zitten dan al wel in de tweede helft van augustus, en dan kunnen we bijna van nazomer spreken.

Samenvattend

Al met al lijkt het erop dat de fase met licht wisselvallig weer en wat gematigdere temperaturen, waarin we ons nu bevinden, nog langere tijd kan aanhouden. De drukpatronen op de weerkaarten lijken voor de komende tijd behoorlijk vast te liggen en de kans op grote verrassingen is wellicht niet heel groot. Aan de andere kant is het zeker niet koud, schijnt de zon toch ook vaak en lijken we naar het einde van de verwachtingsperiode toe wel weer meer kans op een weersverbetering te maken. We blijven het uiteraard volgen.

Reinout van den BornChef Redactie