30-Daagse (+): augustus lijkt de zomer alsnog te gaan maken
Na een lange periode met vaak relatief koel en wisselvallig zomerweer, die met korte onderbrekingen sinds de laatste week van juni aanhield, lijkt de zomer in Nederland terug van weggeweest. Vandaag al wordt het warm, vanaf morgen blijven de temperaturen meerdere dagen lang op peil, terwijl dan ook wel weer eens een bui valt. Eind volgende week lijkt de zomer opnieuw, en dan in een hogere versnelling terug te komen.We hebben het de laatste weken op deze plaats al vaker gezegd; van de augustusmaand zal afhangen hoe de zomer de van 2023 de geschiedenisboeken in gaat. Augustus kan de zomer maken en augustus kan de zomer breken. Voorlopig lijkt het erop dat augustus de zomer gaat maken. Op basis van de huidige berekeningen koersen we op een zomertemperatuur van 18,6 graden af, 1,2 graden hoger dan normaal en goed voor een potentieel derde plaats op de ranglijst van warmste zomers ooit, na de zomers van 2018 (18,9 graden) en 2003 (18,7 graden) en gelijk met de zomer van vorig jaar (ook 18,6 graden).
Het was lang wisselvallig
Opvallend in de ontwikkelingen van dit moment zijn de hogedrukgebieden die steeds weer boven het Poolgebied en met name boven Groenland opduiken. Dat hogedrukgebied bij Groenland drukte aan zijn oostflank met noordelijke winden lange tijd koude lucht vanuit het poolgebied de warme Oceaan op. Daar, in het zeegebied tussen IJsland en Ierland, ontstonden steeds lagedrukgebieden, die door de vaak sterke straalstroom van deze zomer naar Europa werden gevoerd en het bij ons koel en wisselvallig lieten zijn.
De hogedrukontwikkelingen in het poolgebied van dit moment hebben dit proces tot staan gebracht. Doordat de koude lucht bij Groenland niet langer naar het zuiden stroomt, wordt het lagedrukgebied, dat nu in de buurt van Ierland ligt, ook niet meer met koude lucht gevoed en daardoor kan het zich niet regenereren. In plaats daarvan trekt het de komende dagen via Schotland en het Noordzeegebied naar Scandinavië, om daar langzaam op te lossen. In het gat, dat erachter ontstaat, duikt een rug van hogedruk, horend bij het hogedrukgebied bij de Azoren. Die rug maakt contact met het hogedrukgebied bij Groenland. Daarbij ontstaat een nieuw hogedrukgebied en ook dat gaat aan de wandel om later volgende week boven Scandinavië terecht te komen. Dan kan de zomer opnieuw terugkeren.
Week 1: van maandag 14 tot en met zondag 20 augustus
- Licht wisselvallige start, daarna overgang naar zomerweer
- Naar oost tot noordoost draaiende wind
- Later in de week verder oplopende temperaturen
Begint de week nog met zuidwestelijke winden, temperaturen tussen 21 en 25 graden en behalve redelijk wat zonneschijn ook een enkele bui, later in de week komt het hogedrukgebied in het noorden dichterbij en ontwikkelt zich steeds beter. Daardoor lijkt de wind in de periode vanaf woensdag/donderdag naar oostelijke richtingen te draaien.
Interessant wordt de situatie als tegelijkertijd ten westen van Ierland een nieuw lagedrukgebied komt te liggen. Het zorgt ervoor dat erg warme lucht, afkomstig vanuit Spanje en Portugal, naar het noorden begint te bewegen. Via Frankrijk kan die warmte in het weekend ook Nederland bereiken. Lukt dit inderdaad, dan zijn dan bij heel veel zon temperaturen tot boven 30 graden mogelijk. Onweer vanuit het zuidwesten ligt wel op de loer, maar zal onze omgeving in het weekend nog niet bereiken.
Week 2: van maandag 21 tot en met zondag 27 augustus
- Twee scenario’s: droog en warm, of wisselvalliger en wat minder warm
- Wind uit oost, of uit zuidwest
- Redelijk wat ruimte voor de zon
In deze week hinkt de atmosfeer op twee gedachten. Zo kan de hogedruk in het noorden standhouden, met bij ons een wind uit richtingen tussen noord en oost, veel zon en nog steeds hoge temperaturen. Of lagedrukgebieden op de Oceaan grijpen toch weer de macht, met in dat geval bij ons een westenwind en gematigdere kwikstanden. In dat geval zou het ook wat wisselvalliger moeten worden. Een afwisseling van beide regimes is in dit geval ook een optie die uit de bus zou kunnen komen.
De kansen op neerslag stijgen in de loop van de week weer iets en komen rond 35 procent uit. Als er dan iets valt, kan dat ook best een flinke bui zijn. Verder speelt de zon nog een voorname rol en komen de temperaturen gemiddeld tussen 23 en 27 graden uit, met afhankelijk van het regime uitschieters naar boven of naar onderen.
Week 3: van 28 augustus tot en met 3 september
- De wisselvalligere variant zet door
- Wat lagere temperaturen
- Nog steeds aardig wat zon
De lagedrukgebieden op de oceaan lijken in deze week wat duidelijker hun rol te pakken. Met hogedrukgebieden boven het oosten en zuidoosten van Europa erbij, is de wind opnieuw zuidwestelijk en is warme lucht nooit ver weg. Tegelijkertijd wordt het weer, doordat we in die overgangszone tussen de warmte in het zuidoosten en de koelere lucht in het noordwesten terechtkomen, ook wat wisselvalliger. Met gemiddeld 20 tot 25 graden is het een graadje warmer dan normaal en er is nog steeds ruimte voor de zon.
Week 4: van maandag 4 tot en met zondag 10 september
- Nog steeds licht wisselvallig
- Zuidwestenwind
- Temperaturen tussen 20 en 25 graden
Hoewel vanaf de Oceaan nieuwe hogedruk langzaam dichterbij komt, wordt het weer in het Noordzeegebied nog steeds door een lagedrukgebied beïnvloed. Het ligt ten noorden van Schotland en houdt de wind bij ons in de zuidwest. Het licht wisselvallige weer met af en toe een bui houdt dan ook aan. Tussendoor is waarschijnlijk ook de zon vaak te zien en met temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 graden blijft het aan de warme kant.
Week 5 en 6: van 11 tot en met 24 september
- Overgang naar stabiel hogedrukweer
- Veel zon
- Aangename, mogelijk weer hogere temperaturen
In de laatste twee weken wordt het nieuwe hogedrukgebied eerst boven de Britse eilanden en later boven de Noordzee en Scandinavië berekend. Zou deze versie uitkomen, dan draait de wind weer naar noord tot noordoost, komt de zon er vaker door en kunnen we aan een volgende periode met puik (na)zomerweer gaan denken. Zonder extreem hoge, maar juist met heel aangename temperaturen van nog steeds tussen 20 en 25 graden.
Samenvattend:
Komt de zomer later volgende week mogelijk even echt naar Nederland, in de week erna hinkt de atmosfeer op twee gedachten, als we de weerkaarten van vandaag mogen geloven. De grootste kans is dan al die op het terugkeren van het licht wisselvallige weer, met wel aangename temperaturen en redelijk wat zon. De twee weken daarna zien er hoe dan ook wisselend uit, maar tegen het einde van de periode lijkt een nieuw hogedrukgebied het heft in handen te nemen en mogen we opnieuw aan de zomer gaan denken.