Zware tyfoon Hinnamnor boven Filipijnenzee
Boven het westelijke deel van de Grote Oceaan begon zich vorige week een tropische storm te ontwikkelen en de afgelopen dagen is deze in rap tempo uitgegroeid tot een zware tyfoon in de vierde categorie op de schaal van Saffir Simpson. Deze tyfoon, Hinnamnor genaamd, trekt nog verder in kracht toenemend over de Filipijnenzee richting Taiwan en het noorden van de Filipijnen. Op basis van de huidige verwachtingen lijkt hij net op tijd af te remmen en vervolgens een flinke draai te maken naar uiteindelijk het noorden, richting Japan.Hinnamnor is in korte tijd uitgegroeid tot een zeer zware tyfoon. De gemiddelde windsnelheid ligt nu rond 185 kilometer per uur en er komen windvlagen bij voor tot 260 kilometer per uur. Met een kerndruk van 935 hPa trekt de tyfoon momenteel westwaarts vanaf het westelijke deel van de Grote Oceaan, over het warme zeewater van de Filipijnenzee richting de meest zuidelijke eilanden van Japan, waaronder Okinawa.
Veel wind en hoge golven
Hinnamnor schuift grotendeels ten zuiden van die eilanden langs, maar vanaf morgen zullen ze wel te maken krijgen met veel wind en regionaal heel veel regen in korte tijd. De tyfoon lijkt woensdagavond op zijn hoogtepunt te zijn, met dan windsnelheden tot 250 kilometer per uur en windstoten tot ruim 300 kilometer per uur. Ook kunnen nabij de zuidelijke Japanse eilanden golven tot circa 13 meter voorkomen. Vanaf donderdag zwakt het geheel iets af.
Verandering van koers
Vrijdag lijkt de tyfoon zijn meest zuidelijke punt te bereiken, iets ten oosten van Taiwan en ten noordoosten van de Filipijnse regio Luzon. Ook deze landen zullen waarschijnlijk enige tijd last krijgen van de bijbehorende wind en regenval, maar ze lijken geluk te hebben, want in het weekend lijkt de tyfoon ineens van koers te veranderen, weer weg van deze landen.
Naar het noorden
Na eerst nog enige tijd boven de Filipijnenzee te blijven hangen, wordt de tyfoon aan de voorzijde van een hogedrukgebied boven het oosten van China namelijk ineens naar het noorden gedrukt. Het geheel lijkt dan af te gaan koersen op Zuid-Korea en vooral Japan.
Atlantische Oceaan nog rustig
Aan de andere kant van de wereld, wil het nog steeds maar niet lukken op de Atlantische Oceaan. Er ontstaan keer op keer lagedrukgebieden boven het westen van Afrika en deze worden met een westelijke stroming steeds meegevoerd de oceaan op, maar nog steeds is het in het Atlantische bassin tot geen enkele orkaan gekomen.
Buiencluster met potentie
Er ligt nu wel een zogeheten ‘disturbance’ boven het centrale deel van de Atlantische Oceaan, een buiencluster dat potentie heeft om uit te groeien tot een genaamde storm, welke in de gaten wordt gehouden door het National Hurricane Center. Dit buiencluster begint iets te organiseren en heeft nu zo’n 50% kans dat het binnen 48 uur uit zal groeien tot een genaamde storm. Binnen 5 dagen is de kans nu zelfs 80 procent.