Zuidelijk halfrond beleeft tot nu toe een koude winter
Terwijl we in Europa op de meeste plaatsen een (zeer) warme zomer beleven met vooral op de zuidelijke helft van het continent af en toe ongekend hoge temperaturen, verloopt de winter op het zuidelijk halfrond in delen van Argentinië en ook in Australië voor het eerst in lange tijd kouder dan normaal. Argentinië beleefde nationaal gezien zelfs de op 5 na koudste herfst van de laatste 62 jaar en vooral in een aantal plaatsen in het zuiden van dit grote land hebben zich deze julimaand al enkele intense koudegolven voorgedaan.Je staat er, omdat het in ons deel van de wereld nu zomer is, niet bij stil, maar op het zuidelijk halfrond beleven ze nu de wintermaanden. Nu is de winter ten zuiden van de evenaar lang niet zo’n groot ding als op het noordelijk halfrond. Er zijn daar nu eenmaal minder continenten dan op het noordelijk halfrond en geen van die continenten sluit direct op de zuidpool aan, zoals in ons deel van de wereld wel het geval is. De koude lucht moet altijd eerst over zee voordat land wordt bereikt en verliest daarbij zijn scherpe randjes.
Chili en Argentinië
Het meest gevoelig voor winterweer zijn het zuiden van Chili en Argentinië. Daar hoeft de koude lucht van de Zuidpool maar een relatief smal stuk zee over te steken om alweer boven land terecht te komen. Het is een oversteek die deze julimaand al meerdere malen is gemaakt. In het zuiden is het op diverse plekken dan ook al een aantal keren behoorlijk winters geweest. Eerder deze maand nog was een grensovergang tussen Argentinië en Chili in het nieuws, waar honderden mensen op de weg ingesneeuwd raakten. Bij temperaturen tot -20 graden konden ze geen kant meer op. Voedsel en brandstof raakten op en na verloop van tijd sloeg bij steeds meer mensen de wanhoop toe. De grensovergang, die op een hoogte van 3000 meter ligt, werd enige tijd gesloten, tot het weer beter werd.
Nieuw-Zeeland en Australië
Ook landen als Nieuw-Zeeland en zelfs Australië krijgen vanuit het zuiden af en toe met invallen van kou te maken. In Australië begon de winter dit jaar overrompelend. Daar viel in de bergen in het zuiden in juni al veel sneeuw. Ook in juli zetten de invallen van kou door. Op allerlei plaatsen in het zuiden heeft het meerdere ochtenden al (flink) gevroren, iets wat in Australië, zeker de laatste 10 jaar, helemaal niet meer zo vaak voorkomt. Meerdere keren kwam het ook tot winterse neerslag die – deels tot in het laagland – als sneeuw viel.
Tropische noorden
Opmerkelijk was dat ook het tropische noorden af en toe wat van de kou meekreeg. Op sommige dagen lagen de temperaturen ook daar 2 tot 3 graden beneden normaal. Vooral langs de oostkust is af en toe ook weer erg veel regen gevallen.
La Niña
Het weer in Australië wordt nog steeds sterk beïnvloed door de La Niña, die een stukje verderop in het zeegebied langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië en Australië maar van geen wijken weet. Er wordt dan ook van een La Niña winter gesproken. Het ziet er naar uit dat juli over het gehele Australische territorium gezien tot een koudere dan normale maand zal uitgroeien. Als dit inderdaad lukt, dan is dat voor het eerst sinds 2012. Sindsdien waren alle julimaanden in Australië (duidelijk) warmer dan normaal.
Zuid-Afrika
Een laatste land op het zuidelijk halfrond, dat nog verder noordelijk ligt dan Australië en Nieuw-Zeeland en af en toe met invallen van kou vanuit het zuiden te maken krijgt, is Zuid-Afrika. Ook daar heeft het de afgelopen dagen gesneeuwd, met name in de hogere delen van Lesotho en in de Drakensbergen, in het oosten van het land. Het zag er in de hogere delen prachtig wit uit. Tijdens het komende weekend staat er een volgende inval van koude lucht vanuit het zuiden op het programma. Dan kan het hier en daar opnieuw sneeuwen.