Zuid-Zweden kent nog maar drie seizoenen
Vandaag meldde een meteoroloog van de Zweedse nationale omroep SVT dat het zuiden van Zweden nog maar drie meteorologische seizoenen kent. In Zuid-Zweden is er volgens de meteorologische maatstaven van het SMHI niet of nauwelijks meer sprake van winter. Dit heeft te maken met de opwarming van het klimaat: sinds eind jaren '60 is de gemiddelde temperatuur in Zweden in het winterhalfjaar met 1,5-2 graden gestegen.Het SMHI, de Zweedse versie van het KNMI, houdt de volgende maatstaven aan voor seizoenen:
- Als de gemiddelde dagtemperatuur 5 dagen op rij onder 0,0 graden Celsius is, begint de meteorologische winter.
- Als de gemiddelde dagtemperatuur 7 dagen op rij boven de 0,0 graden uitkomt, begint de meteorologische lente, met als voorwaarde dat deze datum tussen 15 februari en 31 juli valt.
- Als de gemiddelde dagtemperatuur 5 dagen op rij boven de 10 graden uitkomt, begint de zomer.
- Als de gemiddelde dagtemperatuur 5 dagen op rij onder de 10 graden uitkomt, begint de meteorologische herfst, mits deze datum tussen 1 augustus en 14 februari valt.
Herfst steeds later, lente steeds eerder
Door de eerdergenoemde opwarming valt de herfst steeds later en de lente steeds eerder. Vooral in het zuiden van het land wordt het winterseizoen snel korter. Als we de laatste klimaatperiode (1991-2020) vergelijken met de klimaatperiode van 30 jaar geleden (1961-1990) zien we dat de lente over het algemeen 2-3 en plaatselijk zelfs 4 weken eerder arriveert.
Van herfst door naar lente
Het gebeurt dan ook, niet geheel verrassend, vaker en vaker dat de meteorologische herfst rechtstreeks overgaat in de meteorologische lente. Voor een aantal weerstations in Götaland, het zuidelijkste landsdeel van Zweden, is dit al heel normaal. Afgelopen week, op 21 februari, begon de lente op de eerste plekken in Zuid-Zweden. In onder andere de steden Malmö en Lund kwam het helemaal niet tot een meteorologische winter, ondanks een paar dagen met sneeuwval.
Als we ons in Nederland aan dezelfde maatstaven zouden houden, zou het op veel plekken in het land de laatste 9 jaar slechts twee keer tot winter zijn gekomen. Vanzelfsprekend worden winters bij ons ook steeds zeldzamer.
Veranderingen in de natuur
Het uitblijven van lage wintertemperaturen heeft volgens Pererik Åberg, meteoroloog van SVT, tot gevolg dat de natuur verandert. Soorten die voorheen niet in Zweden konden overleven, kunnen dat nu wel. Dit is waarschijnlijk de reden dat bijvoorbeeld de teek zich steeds verder door Scandinavië verspreidt.
Bronnen: SVT en SMHI