Foto gemaakt door Jos Hebben - Altweerterheide - Smeren, smeren, smeren...
Foto gemaakt door Jos HebbenAltweerterheideSmeren, smeren, smeren...
Nu

Zonkracht en smeren, hoe zit het ook alweer?

Het belooft een stralend Paasweekend te worden, met volop zon en weinig wind. Ook het kwik loopt flink op, met maandag regionaal 20 graden, maar ook de zonkracht of UV-index wordt hoger. De komende dagen is de UV-index bij onbewolkt weer 4 en dat betekent dat je huid na een half uur onbeschermd in de zon al kan verbranden.

Het kan bijna niet beter; voor veel mensen een lang vrij weekend en op alle dagen zon. Na een toch wat ‘winterse’ start van het kampeerseizoen dit jaar, wordt het de komende dagen dan ook druk op de campings en vakantieparken, maar ook in de tuin of op het balkon is het goed toeven. Lekker veel naar buiten, maar de zon begint in deze tijd van het jaar alweer een stuk krachtiger te worden, dus insmeren is het devies.

Zon steeds krachtiger

In het voorjaar komt de zon steeds hoger in de lucht te staan en het UV-zonlicht, ofwel de zonkracht, neemt hierdoor toe. Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge (5-8) zonkracht. En hoewel de UV-index de komende dagen nog relatief laag is, namelijk 4 bij onbewolkt weer, moeten we toch al oppassen. Onze huid is na het winterseizoen nog niet zo heel veel gewend. We hebben in maart natuurlijk al wel flink wat zon gehad, maar toen stond de zon nog een stuk lager en was dus minder krachtig. Ook was het toen gemiddeld nog iets frisser, waardoor we vaak nog bedekkende kleding droegen en de huid nog minimaal werd blootgesteld aan de zon. Met veel zon, weinig wind en iets hogere middagtemperaturen, zal dat de komende dagen anders zijn.

Temperatuur geen invloed

De temperatuur heeft overigens niets met de kracht van de zon en dus ook het verbranden van de huid te maken. Op een relatief koude, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of zelfs sterker zijn dan op een warme dag. Bewolking heeft wel wat invloed op de zonkracht, maar ook in de schaduw of onder een parasol kan je huid nog steeds verbranden. Bewolking geeft maar minimale bescherming.

Zonkrachtschaal

Om te voorkomen dat je huid verbrandt, is de zogeheten zonkrachtschaal opgesteld door het KNMI en het RIVM. Deze geeft globaal aan hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander midden op de dag zon kan verdragen. De schaal geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid in de volle zon na 8 tot 24 uur rood kleurt. Bij een gemiddelde Nederlander gebeurt dit bij een zonkracht 3 of 4 al na 25 tot 35 minuten. Bij zonkracht 5 of 6 is dat al na 15 tot 25 minuten, en bij zonkracht 7 of 8 nog sneller, namelijk al na 10 tot 15 minuten. Zonkracht 9 of hoger komt in ons land niet vaak voor, maar dan kan de onbeschermde huid al binnen 10 minuten flink verbranden.

Huidtype

Je huidtype speelt hierbij natuurlijk ook een rol. We hebben in Nederland te maken met een enorme variatie aan huidtypen, dus voor iemand die gemakkelijk verbrand is die tijd korter en voor mensen die minder snel verbranden iets langer.

Vitamine D

Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je, voor de aanmaak van vitamine D, maar teveel is dus niet verstandig. Naast het verbranden (en sneller verouderen) van je huid, is teveel UV-straling ook slecht voor je ogen en is het de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Dus als je tijdens dit fraaie en lange Paasweekend langere tijd in de zon gaat vertoeven, vergeet dan niet om jezelf en vooral ook de kinderen goed in te smeren. De zon is tussen 12 en 15 uur het krachtigst en dan is het sowieso goed om zoveel mogelijk uit de zon te blijven of de schaduw op te zoeken.

Britta van GendtMeteoroloog