Zaterdag mogelijk waterhozen?
Het is weer de tijd van de waterhozen. Nu het oppervlaktewater aan het einde van de zomer op zijn warmst is, is het iedere keer als daar in de bovenlucht koudere lucht overheen strijkt, weer oppassen geblazen. Vooral morgen en dan met name in Zeeland zou het weer kunnen gebeuren. Vandaag waait het voor waterhoosjes nog lange tijd te hard.Gisteravond was al wel een windhoos te zien, mogelijk van een ander kaliber dan de hiervoor genoemde waterhozen. Mensen in de buurt van het net ten oosten van de Noordoostpolder en Weerribben gelegen Scheerwolde keken gisteravond, net voor het donker worden, even hun ogen uit. Vanuit een buienlijn, die over de Noordoostpolder naar het noordoosten trok, was ineens even een windhoos te zien. Hij zag er mooi, gebogen uit en bereikte tegen een oranje lucht van de ondergaande zon als achtergrond ook even de grond. Over schade die hierbij zou zijn ontstaan, is overigens helemaal niets bekend.
Buienlijn
De hoos ontstond op de oostelijke punt van een west-oost georiënteerde buienlijn die gisteravond boven de Noordoostpolder ontstond en naar het noordoosten trok. Collega Robert de Vries, die in Emmeloord woont, zag de buien vanuit zijn huis ontstaan en op zich af komen. Het waren actieve buien die met veel onweer gepaard gingen.
Zijn oog werd al getroffen door een deel van de wolk dat al draaiend en kolkend leek over te komen. Niet veel later werd bij Scheerwolde de windhoos gefotografeerd. Hoewel het al vrijwel donker was, zie je nog wel hoe de hoos aan een deel van de buienwolk vastzit dat onder de buienwolk uitsteekt. Dit kan de wolk zijn geweest die ook bij Robert de Vries overtrok. Mogelijk had de bui toch wat trekjes van een supercell. Omdat er in het bewuste gebied niet echt water is, ligt een type waterhoos wat minder voor de hand. Maar als gezegd, heel goed te zien is het ook weer niet, dus sluiten we het ook niet uit.
Nieuwe buien
Voor vanmiddag staan nieuwe buien op het programma. Vooral in het zuidwesten lijken die behoorlijk actief te worden en flink wat regen te kunnen achterlaten. Dieper het binnenland in zijn het er minder en worden ook geringere neerslaghoeveelheden verwacht. Verder waait er een zuidelijke wind die aan en op het water eerst nog af en toe vrij krachtig of krachtig kan zijn en dat is waarschijnlijk te sterk voor de vorming van waterhozen.
Vanavond en de komende nacht neemt de buiigheid af en trekt zich terug in de kustgebieden. Later in de nacht, als de kern van het lagedrukgebied op de Noordzee het land op trekt, komen de buien in het zuidwesten weer terug. Morgen trekken ze over de zuidelijke provincies naar het oosten, om het land aan het einde van de middag via het zuidoosten weer te verlaten. Ook in de noordelijke helft van Nederland kan het nog wel tot een zeer lokale bui komen, maar daar overheersen toch de droge perioden.
Waterhozen
Omdat er morgen, tijdens de passage van het lagedrukgebied, veel minder wind is, zijn de omstandigheden voor de vorming van waterhozen in principe beter. Het probleem is dat de buien dan in een groot deel van het land, met name in het midden en het noorden, niet meer zo talrijk zijn. In Zeeland zou het, in net bijzonder tijdens de ochtenduren nog wel kunnen lukken. Op het IJsselmeer moeten we het van een lokale bui hebben, maar zal het veel vaker droog zijn. Dan zijn de kansen op waterhozen natuurlijk ook niet zo groot.
Al met al is het goed om later vanmiddag even op te letten, zodra de wind wat verder begint af te nemen. Verder kan het morgenochtend op de Zeeuwse wateren en heel misschien op het IJsselmeer ook nog even zover komen. Later op de dag wordt het lastiger.