Zaterdag in het zuiden plaatselijk 18 graden
We praten er al jaren over dat het door klimaatverandering ooit midden in de winter ook eens 20 graden zou kunnen worden. Tot nu toe is dat steeds een discussie op papier geweest, maar zo langzamerhand komt het moment steeds dichterbij, zo blijkt mogelijk ook aanstaande zaterdag. Voor het zuiden van het land wordt dan plaatselijk een temperatuur van 18 graden verwacht. En dan zitten we er al niet ver meer vandaan.De warme lucht, die het komende weekeinde en dus tijdens de jaarwisseling naar Nederland stroomt, is op dat moment helemaal afkomstig vanuit de omgeving van de Canarische eilanden en wordt met een sterke zuidelijke tot zuidwestelijke wind langs de rand van het Europese continent in onze richting geblazen. Dat gebeurt tussen lagedrukgebieden op de Oceaan en een sterk hogedrukgebied boven het zuiden en zuidoosten van Europa. De drukverdeling lijkt op die, die halverwege de novembermaand ook zo’n golf met van oorsprong warme lucht tot over onze omgeving wist te brengen. Toen kon je in je T-shirt buiten lopen. Zaterdag kan dat in het zuiden mogelijk weer.
Zwabberend front
De zeer zachte lucht, die dan onze kant op komt, wordt gescheiden van de minder zachte lucht van nu door een band met bewolking en regen, die de komende dagen meerdere keren over het land trekt of zelfs langere tijd boven onze omgeving blijft slepen. Zo’n zwabberend front maakt de verwachting er niet eenvoudiger op en kan er de oorzaak van zijn dat alles op het laatste moment toch net weer anders verloopt dan eerst gedacht.
Vandaag ligt Nederland even tussen de belangrijkste storingen in. In de afgelopen nacht zijn nog een paar flinke buien gevallen, maar de laatste daarvan trekken aan het begin van de ochtend het land uit. Daarna laat geregeld de zon zich zien, drijven ook wolkenvelden over en blijft het op een lokale bui na vaak droog. De zuidwestenwind is aan zee eerst nog hard met aan de kust kans op zware windstoten, maar later vandaag neemt de wind geleidelijk af. De temperaturen schommelen vanmiddag rond 10 graden.
Even wat rustiger
Vanavond en de komende nacht is het op de passage van een rug van hoge luchtdruk even wat rustiger. Het blijft op de meeste plaatsen droog, er zijn flinke opklaringen en de temperaturen kunnen wat verder dalen dan in voorgaande nachten. Op veel plaatsen in het binnenland komt het kwik rond 3 of 4 graden uit. Morgen beginnen we nog met wat zon, maar de bewolking neemt al snel toe op nadering van een volgende storing en in de middag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. De wind neemt dan weer toe, waait uit het zuiden en kan aan zee opnieuw hard worden, windkracht 7. Verder lopen de temperaturen van noord naar zuid tot tussen 10 en 14 graden op.
In het weekend komt de warme lucht vanuit de omgeving van de Canarische eilanden in Nederland aan. Eraan vooraf gaat een gebied met intense regenval dat ons land in de nacht naar zaterdag vanuit het zuiden bereikt. Overdag ligt het boven Nederland. De eerste helft van de dag heeft vooral de zuidelijke helft van het land, de tweede daghelft de noordelijke helft ermee te maken, zo lijkt het nu. Maar, zoals al aangegeven, is die verwachting gevoelig voor veranderingen die mogelijk pas op het laatste moment duidelijk worden.
Warmterecords aan het wankelen
In de wat minder zachte lucht aan de noordkant van het front wordt het zaterdag in de noordelijke provincies 12 tot 14 graden, in het zuiden kan het kwik in de warme lucht aan de zuidzijde tot tussen 15 en in Limburg lokaal 18 graden oplopen. Daarmee komen alle warmterecords voor december, die op dit moment in de ebooks staan, nadrukkelijk aan het wankelen. De wind lijkt bij dit alles wat minder sterk dan nu, maar is nog steeds duidelijk aanwezig en het is onzeker of en waar precies het regent.
Na een dus mogelijk recordwarm verlopende jaarwisseling keert de regen zondag, nieuwjaarsdag op zijn schreden terug naar het zuiden. Vanuit het noorden gaan dan ook de temperaturen weer iets omlaag, maar in het zuiden kan het kwik nog steeds erg hoog staan. Dat geldt ook voor maandag. Dat lijkt de dag waarop de regen het land eindelijk verlaat. Vanaf dinsdag komt het weer in Nederland onder invloed van een hogedrukgebied boven het Europese continent. De neerslagkansen nemen dan in elk geval tijdelijk af, de wind valt even weg en de temperaturen gaan omlaag. In de nacht kan het soms licht vriezen.